Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Historisk Emne 2, Kildenært emne, hold IV: Den græske bystat i oldtiden ( efterår 2011 - 15 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelor
  • Semester/kvarter: 3. semester
  • Timer per uge: 3 timer
  • Deltagerbegrænsning: 30
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Humanistiske Fakultet
  • Udbud ID: 29784

Formål

Ved bedømmelsen af prøvepræstationen vil der blive lagt vægt på, i hvor høj grad den studerende
-har et så stort kendskab til sine opgivelser, at den studerende kan beskrive og analysere en historisk problemstilling i dybden
- selvstændigt kan finde og vurdere relevant materiale
- kan arbejde selvstændigt med kilder
- kan opstille en historisk problemstilling
- kan analysere sin problemstilling vha. relevante metoder og kilder

Indhold

Umiddelbart før bystaterne Athen og Sparta i sommeren 431 f.v.t. indledte Den peloponnesiske Krig, kan vi med historikeren Thukydids værk om krigen få indblik i en problemstilling, som er omtrent lige så gammel som historiefaget selv: 'der Kriegsschuld Frage‘ - årsagerne til krigens udbrud.  Thukydid fremsatte den klassiske modstilling mellem parternes 'åbenlyst fremsatte beskyldninger' og så de 'bagvedliggende og egentlige årsager' til krigens udbrud. Sådanne problemstillinger - den klassiske histories interesse for de militære og politiske udviklinger i fortiden - står fortsat centralt i studiet af oldtiden.
Men den klassiske bystats historie skrives nu også med andre formål så som at fremdrage og diskutere de grundlæggende mentaliteter, identiteter og ideologier, der konstituerede og understøttede den græske bystat. Vi interesserer os nu ikke kun for hvorfor Athenerne vandt over perserne ved Maraton i 490 f.v.t. men også for de virkninger, som denne sejr havde i Athen så vel som i den større græske verden. Konfrontationen mellem grækere og barbarer havde vidtrækkende konsekvenser for den politiske udvikling og for fremvæksten af en stærk og funktionel samfundsideologi - og det er muligt at spore, rekonstruere og diskutere disse virkninger i bystaterne.
Kursus vil også omfatte en indføring i de mange forskellige problemstillinger, der knytter sig til studiet af bystatskulturernes sociale grupper: Borgere, frie fremmede og slaver; og i forlængelse af ovenstående er det også særdeles relevant at diskutere kvinders og mænds roller og adfærd indenfor den græske bystats ideologiske ramme.
Kursus vil tillige omfatte indføring i social-, mentalitets-, og kulturhistoriske analysemetoder og de problemstillinger, der knytter sig hertil.

Faglige forudsætninger

Ethvert af modulerne Historisk emne 1, Historisk emne 2, Historisk emne 3 og Valgfrit emne skal føje et kvalitativt nyt aspekt til studiet. Der må således ikke være både tematisk og kronologisk sammenfald mellem nogle af disse studerede emner.
Historisk emne 1 og Historisk emne 2 skal desuden placeres således, at det ene lægger hovedvægten før, og det andet lægger hovedvægten efter 1789. Det ene emne skal lægge hovedvægten på europæisk historie og/eller verdens historie, det andet skal lægge hovedvægten på dansk og/eller nordisk historie.

Underviser

Jens Krasilnikoff

Undervisnings- og arbejdsform

Undervisningen foregår på hold som en dialog mellem underviseren og de studerende og koncentrerer sig i høj grad om vejledning i forbindelse med prøven.  
 

Litteratur

Kompendium med relevante tekster til kurset vil være tilgængelig ved semesterstart

Studieordning og bedømmelse


Grundfaget i historie

  • Fri.hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med ekstern censur