Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Ernæringsfysiologi ( efterår 2011 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: BSc  
  • Semester/kvarter: Efterår, 2. kvarter  
  • Timer per uge: 2 x 3,5 timer per uge i 7 uger
  • Deltagerbegrænsning: Ingen  
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 33402

Formål

At give den studerende kendskab til ernæringsfysiologiske principper på cellulært, organ- og individ niveau med henblik på at forstå de basale fysiologiske processer i forbindelse med fordøjelse, absorption, omsætning, regulering og betydning for vækst og sundhed.

Læringsmål

 

Ved afslutning af kurset forventes den studerende at kunne:

 

  • Identificere de celler og organer, der er involveret i fordøjelse, absorption, transport og omsætning af næringsstoffer
  • Beskrive fordøjelses- og absorptionsprocesserne
  • Redegøre for hvorledes næringsstoffer reguleres, fordeles og omsættes og udnyttes i de forskellige væv
  • Forklare begreber som næringsstofbalance, -omsætning, -flux og -pulje
  • Beskrive hvorledes kroppen er i stand til at adaptere til over- og underforsyning med næringsstoffer og de langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser.

 

 

Indhold

Hovedvægten i kurset lægges på introduktion til de basale koncepter i ernæringsfysiologien omkring fordøjelse, absorption, regulering og fordeling af næringsstoffer. Den studerende opnår indsigt i regulering, omsætningen og udnyttelsen af næringsstoffer på såvel celle, organ såvel som helkropsniveau. Der arbejdes med begreber som næringsstofbalance, -omsætning, -flux og pulje samt gives eksempler på, hvorledes kroppen er i stand til at adaptere til varierende næringsstofforsyning.

Faglige forudsætninger

Calculus 1, Calculus 2, Almen kemi, Organisk kemi, Almen biokemi.

Underviser

Knud Erik Bach Knudsen (kursusansvarlig), Institut for Husdyrvidenskab

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsninger, kollokvier øvelser, samt udarbejdelse af projektrapport.

Dansk

 

Litteratur

Eric P. Widmair, Hershel Raff and Kevin T. Stang. Vaders Human Physiology, The Mechanisms of Body Function, Mc Graw Hill

Studieordning og bedømmelse


Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø

  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur


3 timers skriftlig eksamen med alle normale hjælpemidler. Bedømmes efter 7-trinsskalaen med ekstern censur.