Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Husdyrproduktion, råvarekvalitet og miljø (Studieordning 2008) ( efterår 2011 - 15 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelorkursus (linjefag).
  • Semester/kvarter: 5. semester / 1. og 2. kvarter. Kurset gennemføres første gang i 2010.
  • Timer per uge: 9 timer (forelæsninger og teoretiske øvelser) per uge i 14 uger. Afhængig af de øvrige kurser, kan undervisningen være fordelt med 6 timer per uge i 1. kvarter og 12 timer per uge i 2. kvarter.
  • Deltagerbegrænsning: Ingen.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 29101

Formål

I kurset opnår du kendskab til det biologiske grundlag for husdyrproduktionen. Denne viden kan du anvende til at forklare sammenhænge mellem ernæring og fodring, dyresundhed og -velfærd, produkternes kvalitet og påvirkning af det omgivende miljø.

Læringsmål

Ved afslutningen af kurset kan du:

  • beskrive de væsentligste animalske produktioner
  • beskrive husdyrenes næringsbehov og sammensætte en foderplan på basis af de almindeligste fodermidler
  • forklare sammenhænge mellem animalsk produktion, dyresundhed og -velfærd, kvaliteten af produkterne og påvirkning af det omgivende miljø
  • finde relevant information i videnskabelig litteratur og anvende den i en projektopgave
  • holde et populærfagligt foredrag
  • skrive en artikel til et populærfagligt tidsskrift

Indhold

På kurset vil du arbejde med det biologiske grundlag for de mest betydende former for animalsk produktion fra svin, kvæg, fjerkræ og pelsdyr. Du beskriver husdyrenes næringsbehov til vedligehold, produktion og reproduktion, ligesom du beskriver værdien af de almindeligste fodermidler og sammensætter en foderplan. Du arbejder med betydningen af fodring og staldsystem for dyrenes sundhed og velfærd og for udledninger fra den animalske produktion. Ligeledes arbejder du med ernæringens og produktionssystemets betydning for produkternes sammensætning og kvalitet.

Faglige forudsætninger

Kundskaber svarende til kurserne "Jordbrugs- og fødevareproduktion"  og "Komparativ anatomi og fysiologi"er nyttige.

Underviser

Martin Tang Sørensen (kursusansvarlig), Institut for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring, E-mail: mso@agrsci.dk .

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsninger og teoretiske øvelser. Skriftlig besvarelse af opgaver i mindre grupper; mundtlig fremlæggelse af besvarelser og faglig kritik af medstuderendes opgaver. Sideløbende udarbejdes en skriftlig projektrapport alene eller i mindre grupper. Projektrapporten danner grundlag for et individuelt populærfagligt foredrag og en individuel populærfaglig artikel (f.eks. til Landbrugsavisen). Ekskursioner til jordbrug med husdyrproduktion.

Dansk. En del af litteraturen vil være på engelsk.

Litteratur

Oplyses senere.

Studieordning og bedømmelse

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, fødevarekvalitet

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, husdyrbiologi og produktion

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, jordbrug og miljø

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, planteproduktion

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur


Der gives en samlet bedømmelse af projektrapport, en populærfaglig artikel og en 30 minutters mundtlig eksamen uden forberedelse med udgangspunkt i projektrapport og læringsmål.

Kurset evalueres efter 7-trinsskalaen med ekstern censur.