Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

5080 Udlændingeret ( efterår 2011 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Kandidat
  • Semester/kvarter: Hvert efterår
  • Timer per uge: 3
  • Deltagerbegrænsning: 30
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 25220

Tid og sted

Mandag kl. 13-16

OBS: lokaleændring til lokale 211 (Merete Barker Auditoriet) i bygning
1253 i periodenuge 45 til 49.

Formål

Efter at have deltaget i kursusforløbet forventes den studerende at kunne:
1. Gøre rede for udlændingerettens systematik og grundbegreber.
2. Beskrive og vurdere danske, EU-retlige og internationale retskilder med relevans for udlændinges ret til indrejse og ophold i Danmark.
3. Gøre rede for indholdet af centrale regler i den danske udlændingelovgivning.
4. Gøre rede for de retlige rammer for administrativ praksis og for de særlige processuelle forhold vedrørende udlændingeretlige afgørelser.
5. Beskrive retsstillingen med hensyn til opholdsret for EU-statsborgere, asylansøgere og flygtninge, udenlandske arbejdstagere samt familiemedlemmer til herboende.
6. Identificere og kvalificere konkrete udlændingeretlige problemstillinger, argumentere for mulige løsninger og angive en konklusion.
7. Formidle sin viden og sine retlige vurderinger klart og velstruktureret.

Indhold

Kurset tilsigter at give overblik over reguleringen af udlændinges indrejse og ophold i Danmark samt mere indgående kendskab til lovgivning, praksis og konkrete problemstillinger i tilknytning hertil.

Efter en introduktion til den danske udlændingelovs baggrund, syste­matik og grundbegreber gennemgås regler og praksis ved­rø­ren­de opholds- og arbejdstilladelse med særligt henblik på fami­li­e­medlemmer, flygtninge og EU-statsborgere. Endvidere belyses de ret­lige proble­mer i forbindelse med inddragelse af opholdstil­ladel­se, afvisning og udvisning samt gennem­tvingelse af sådanne afgø­rel­ser, og de særlige kompetence- og proce­dureregler i udlæn­din­ge­loven vil blive gennemgået.

Der bliver fokuseret på praktisk relevante problemer i dansk udlændingelovgivning, på inter­national regulering vedrørende asyl og immigra­tion samt på EU-reg­lerne om fri personbe­væge­lighed.

Faglige forudsætninger

Ingen

Underviser

Jens Vedsted-Hansen

Undervisnings- og arbejdsform

Holdundervisning. Der forventes en vis deltageraktivitet med korte mundtlige oplæg. I forbindelse med kurset arrangeres der studietur med besøg hos relevante institutioner i København.

Dansk

Litteratur

"Udlændingeret", 3. udgave, 2006 samt materialesamling med lovforarbejder, afgørelser mv. Pensum udgør ca. 550 sider.

Bedømmelse

Mundtlig eksamen (valgfri synopsis)