[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Mandag kl. 14-18 i bygning 1325, lokale 120
kursusstart den 29. august 2011
Formålet med faget er at give deltagerne kendskab til psykologisk teori, viden og begreber, der kan anvendes på relevante retslige områder.
Læringsmål:
- Beskrive indholdet af psykologiske begreber indenfor den normale udviklingspsykologi
- Kunne redegøre for afvigende udvikling på baggrund af psykologisk teori og viden om mangelfuld omsorg
- Kendskab til psykologiske beskrivelser af personligheden og dens afvigelser, herunder sammenhænge mellem personlighed og kriminalitet
- Kendskab til retspsykiatriske begreber og relevante straffelovsparagraffer
- Viden om relevante vidnepsykologiske begreber hos børn og voksne og kunne bruge disse til at analysere konkrete situationer
- Kunne identificere og beskrive krisereaktioner og deres forløb
- Kunne skelne mellem væsentlig fra uvæsentlig psykologisk viden i en juridisk problemstilling
De behandlede emner vil så vidt muligt blive belyst ved hjælp af konkrete eksempler. Studenteroplæg og gruppearbejde vil blive inddraget i undervisningen i moderat omfang.
Følgende emner vil blive behandlet: Introduktion til faget, udviklingspsykologi, krisepsykologi,vidnepsykologi, psykologisk testning af personlighed og intelligens, psykiatriske afvigelser og kriminalitet, farlighedsvurderinger, psykiske afvigelser i barn/ungdom og kriminalitet, vold. Desuden skilsmisse, forældremyndighedsvurderinger og psykologens rolle. Alternativ konfliktløsning (mediation) vil, såfremt tiden tillader det, blive illustreret. Det tilrådes de studerende at følge undervisningen så meget som muligt.
Ingen
Ekstern lektor Claus Werchmeister
Holdundervisning - gerne med oplæg fra studerende
Dansk
Pensum består af artikler og uddrag af bøger.
Pensumet er på ca. 875 sider, som alle er på dansk. Opmærksomheden henledes på, at psykologisk litteratur har mindre tæthed end juridisk litteratur, og derfor kan læses væsentlig hurtigere.
Mundtlig eksamen på basis af cases udleveret på forhånd, synopsis (maks. 5 sider), hvor den studerende i oversigtsform redegør for en selvvalgt problemstilling inden for pensum.