Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Formidling efterår 2011 (max. 20 stud.) ( efterår 2011 - 0 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Kandiat
  • Semester/kvarter: Hvert semester
  • Timer per uge: 3
  • Deltagerbegrænsning: 20 ifølge dispensation fra Studienævnet
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 29166

Tid og sted

Tirsdag kl. 12-15 i bygning 1325, lokale 428
kursusstart den 30. august 2011

Formål

At arbejde som jurist drejer sig ikke kun om at kunne sin lovtekst til fingerspidserne. Næsten ligegyldigt hvilken type job du vil få som cand.jur., vil det sætte dig i situationer, hvor det er nødvendigt for dig at kunne formidle din ekspertise og din viden til mennesker i andre professioner og jobfunktioner og med en helt anden baggrund og forudsætninger end dine. Hvis du ikke formår at formidle din viden effektivt og klart, vil du risikere, at dit budskab aldrig trænger igennem, og din "modtager" vil blive frustreret og stå tilbage med endnu flere spørgsmål, end han/hun kom med.

Juristen skal kunne den juridiske metode, og det lærer du på uddannelsen. Men uddannelsen bibringer dig ikke automatisk nogen træning i at samle oplysninger og ordne dem, så du sikres en hensigtsmæssig formidling af dit stof. Formålet med Formidling er dels at opøve de studerende i evnen til selvstændigt at søge og udvælge informationer, skabe klarhed og overblik over emnet og at organisere sit stof, så det kan formidles på en hensigtsmæssig måde, og dels at øve forskellige færdigheder, så man kan formulere sig til forskellige målgrupper. Det er først og fremmest et praktisk kursus, og det kræver åbenhed, nysgerrighed og mod på at arbejde - på holdet, i grupper og alene - med sin egen mundtlige og skriftlige form.

Læringsmål:

  • At kunne formidle mundtligt og skriftligt til lægmand.
  • Kendskab til forskellige juridiske teksttyper.
  • Opnå indsigt i at kunne formidle forskellige juridiske teksttyper.
  • Opøve evnen til at kunne beherske forskellige formidlingsmæssige genre.
  • Udvikle evnen til at kunne foretage relevante refleksioner af formidlingsmæssig karakter.
  • At kunne beherske klassisk juridisk formidling.

Indhold

Teorier og begreber indenfor formidling og kommunikation.
Teorier og reception.
Sprogpolitik.
Forskellige typer af sprog.
Juridiske teksttyper.

Faglige forudsætninger

Kandidatstuderende

Underviser

Ekstern lektor Stig F. Sørensen

Undervisnings- og arbejdsform

Da kurset som nævnt er et praktisk orienteret kursus, skal man ikke regne med at kunne sidde og lytte og læse sig til resultater vedrørende formidling. Undervisningen vil være en blanding af teoretiske oplæg og praktiske øvelser og opgaver.

Du kan påregne fem-syv hjemmeopgaver af varierende omfang. En af opgaver vil blive med emne efter eget valg. Du har således mulighed for at bearbejde dele af den obligatoriske opgave i denne forbindelse.

Dansk

Litteratur

Pensum omfatter litteratur om såvel skriftlig som mundtlig formidling. 1) Carlsbæk, Poul og Søndergaard, Yngve:"Offentlig information - på sporet af en profil". Danmarks Forvaltningshøjskoles Forlag, 1992 (218 s.). 2) Veirup, Hans: "Klart og enkelt - kort og godt - sproglige råd til den fagmand, der skriver til Gud og hvermand". Forlaget Systime, 1991 (46 s.). 3) Veirup, Hans: " Rigtigt og forkert. Journalistens sproglige følgesvend". Forlaget Ajour, 1994 (64 s.). 4) Rosenmeier, Lene: "Få budskabet ud". Nyt Juridisk Forlag, 2005. 5) Kyrø, Ebbe: "Skriv bedre. Vejledning i effektiv og målrettet skrivning for professionelle". Høst & Søns Forlag, 2001 (50 s.). 6) Fafner, Jørgen: "Retorik. Klassisk & moderne". Akademisk Forlag, 2000 (40 s.). 7) Lindhardt, Jan: "Tale og skrift to kulturer". Munksgaard, 1998 (30 s.). 8)  Møller, Bent og Olsen, Jens: "Juridisk formidling - at skrive juridiske tekster". Nyt Juridisk Forlag, 2001. 9) Fleming, Leslie og Ingemann, Bruno (red.): "Faglig formidling - praksis og konsekvenser". Roskilde Universitets Forlag, 2003. 10) Evald, Jens: "At tænke juridisk". Nyt Juridisk Forlag, 2003.

Bedømmelse

Der er ingen eksamen. Et kursusbevis udstedes til de studerende, der har deltaget i mindst 80% af undervisningen.