Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Intermediate finance theory (Q1+Q2) ( efterår 2011 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk (eller dansk)
  • Niveau: Kandidatkursus.
  • Semester/kvarter: 1. + 2. kvarter (efterår 2011).
  • Timer per uge: 4.
  • Deltagerbegrænsning: Ingen
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Naturvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 31456

Formål

Kursets formål er at gøre deltagerne bekendte med fundamentale begreber og sammenhænge samt moderne metoder og modeller i teoretisk finansiering med et fokus på prisfastsættelsen af finansielle aktiver.

Obligatorisk program

To større skriftlige opgaver i løbet af kurset; se under Evalueringsform nedenfor.

Indhold

Kurset indledes med en generel introduktion til konstruktionen af matematiske modeller af finansielle markeder, i hvilke prisfastsættelsen af finansielle aktiver kan studeres formelt ved brug af redskaber fra optimering, lineær algebra og sandsynlighedsteori. Dette omfatter en introduktion til kontinuert-tids stokastiske processer (Brownske bevægelser, diffusioner og Itoprocesser) og relaterede redskaber (primært Itos Lemma). Begreberne arbitrage og markedskomplethed introduceres og fortolkes. Begrebet tilstandsprisdeflatorer og deres egenskaber og anvendelse i prisfastsættelsen af finansielle aktiver diskuteres grundigt. Nyttemaksimerende individers forbrugs- og investeringsbeslutninger analyseres med et fokus på implikationerne for prisfastsættelsen af finansielle aktiver. De generelle egenskaber ved finansielle markedsligevægte undersøges. Ved at forbinde førnævnte begreber og resultater udledes den forbrugsbaserede capital asset pricing model (CCAPM), som er hjørnestenen i moderne finansiel prisfastsættelse. Forskellige udgaver af CCAPM diskuteres. Faktormodeller og herunder den klassiske CAPM introduceres og relateres til CCAPM. Den generelle prisfastsættelsesteoris implikationer for rentestrukturen analyseres. Endeligt præsenteres ideen om risikojusterede sandsynligheder, og dens anvendelse i prisfastsættelsen af afledte aktiver demonstreres i adskillige eksempler, herunder Black-Scholes-Merton modellen til prisfastsættelse af aktieoptioner. 

Faglige forudsætninger

De første otte kvarterer (to år) af bacheloruddannelsen i matematik-økonomi på Aarhus Universitet. Desuden bør "Målteori'' og "Sandsynlighedsteori 1.1'' være fulgt inden eller følges sideløbende med dette kursus.

Underviser

Claus Munk.

Undervisnings- og arbejdsform

I både første og andet kvarter afholdes 2x2 timers forelæsninger og øvelser i 6 uger, mens deltagerne i den syvende uge af hver undervisningsperiode skal arbejde på en større skriftlig opgave.

Engelsk medmindre alle deltagere forstår dansk, i hvilket fald undervisningen vil foregå på dansk.

Litteratur

C. Munk (2010). Financial Asset Pricing Theory. Lecture Notes, Aarhus University.

Måske yderligere noter og artikler.

Kursushjemmeside

Kursushjemmesiden kan ses på instituttets hjemmeside http://www.imf.au.dk kort før kursets start.

Eksamensterminer

Eksamen: 2. kvarter

Reeksamen: efter aftale med faglæreren.

Udbyder

Institut for Matematiske Fag.

Tilmelding til undervisning

På selvbetjening https://mit.au.dk fra den 1. til den 15. maj.

Særligt om dette kursus

Studerende som har bestået enten kurset ``Optimal consumption and portfolio strategies'' (udbudt af Institut for Matematiske Fag i tidligere år) eller kurset ``Advanced Financial Economics'' (udbudt af Institut for Økonomi) kan
ikke gå til eksamen og få kredit for dette kursus.  

Læringsmål

Efter at have gennemført kurset forventes den studerende at kunne

  • fortolke og analysere finansielle én- og fler-periode modeller, herunder kontinuert-tids modeller hvor den fundamentale usikkerhed repræsenteres ved standard Brownske bevægelser
  • anvende stokastiske processer og tilhørende beregningsmæssige værktøjer i finansielle modeller
  • forklare, fortolke og relatere kursets centrale begreber
  • forklare, fortolke og relatere de konkrete modeller diskuteret i kurset
  • anvende kursets teorier og metoder til at løse og analysere problemer, der ligner de der studeres i kurset.

Bedømmelse

 Bedømmelsen har to dele. Første del består af to skriftlige opgaver i løbet af kurset med en arbejdsindsats på cirka 15 timer pr. opgave. Hver studerende skal aflevere en kort rapport for hver opgave. Anden del er en mundtlig eksamen i cirka 20 minutter med 20 minutters forberedelse. En intern censor deltager i begge dele af bedømmelsen. Der gives karakter efter den danske 7-trins skala. Karakteren baseres på de skriftlige opgaver (vægt 40%) og den mundtlige eksamen (60\%). Den mundtlige eksamen afholdes ved slutningen af efterårssemesteret. Reeksamen i august.