[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Kurset har til formål at give den studerende indsigt i naturvidenskabernes og medicinens anvendelse i retsvæsenets tjeneste. De studerende skal kunne formidle lægelig og sundhedsvidenskabelig viden på et forståeligt sprog til myndighederne til brug for behandling af enkelt sager, især politi, retsvæsen men også andre myndigheder. Herudover skal de studerende opnå indsigt i og kunne anvende den eksisterende lovgivning for læger og patienter (primært sundhedsloven), samt kunne anvende og udfylde visse attester. De studerende bliver også præsenteret for visse etiske aspekter.
Mål: De studerende skal kunne
Godkendte kliniske kurser på 10. semester
Lene Warner Thorup Boel, lektor, ph.d., vicestatsobducent, Retsmedicinsk Institut, lwb@retsmedicin.au.dk.
Forelæsninger og mulighed for deltagelse på obduktionsstuen.
Pensum:
Nordisk lærebog : Retsmedicin 2. udgave, FADL's Forlag, 2008, ISBN 978-87-7749-499-4, dog epidemiologiske og statistiske forhold kun vedrørende Danmark.
Dele af Sundhedsloven, lov om autorisation af sundhedspersoner og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet samt lov om videnskabsetisk komitésystem og etisk råd og anden relevant lovgivning udgør sammen med afsnittet om dansk sundhedslovgivning i Nordisk Lærebog i Retsmedicin det lovstof, som den studerende forventes at kunne anvende. Lovstoffet ligger i PDF format til udprintning, samt med henvisninger til de aktuelle love på Instituttets hjemmeside (www.retsmedicin.au.dk). Lovstoffet bliver opdateret på hjemmesiden hvert semester.
Skriftlig eksamen af 3½ timers varighed uden hjælpemidler. Udover spørgsmål som tester studentens paratviden indeholder eksamen problem orienterede cases, som afprøver om den studerende har opnået de under mål beskreven færdigheder f.eks. at udfylde en dødsattest eller at håndtere tavshedspligten som læge i en konkret beskreven situation. Eksamen er gradueret med ekstern censur.