Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Fødevarer og ernæring i økonomi og samfund ( efterår 2011 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk (eller dansk)
  • Niveau: Kandidatkursus.
  • Semester/kvarter: 2. kvarter.
  • Timer per uge:
  • Deltagerbegrænsning: 30.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 29162

Formål

De studerende skal tilegne sig grundlæggende indsigt i hvordan anvendelsen af de fødevare- og ernæringsrelaterede færdigheder, de ellers erhverver i kandidatuddannelsen i molekylær ernæring og fødevareteknologi, påvirker samfundet - både gennem produktion af bedre, mere velsmagende og sundere fødevarer, der styrker fødevaresektorens internationale konkurrenceevne, og ved at skabe øget velfærd hos forbrugerne.

Læringsmål

 

Ved afslutning af kurset forventes den studerende at kunne:

 

  • Gøre rede for grundlæggende økonomiske sammenhænge i fødevareproduktionen, herunder hvordan den enkelte producents adfærd spiller sammen med primærproduktion, detailhandel og myndighederne. 
  • Gøre rede for de grundlæggende mekanismer, der styrer forbrugernes valg af fødevarer og måltidsmønstre, og hvordan det påvirkes af eksterne faktorer. 
  • Skabe sammenhæng mellem molekylær ernæring og fødevareteknologi på den ene side og samfundsvidenskabelig analyse af fødevareproduktion og - forbrug på den anden side, fx ved at give bud på de økonomiske og samfundsmæssige konsekvenser af innovation inden for det molekylærbiologiske område.

 

Indhold

Fødevareproduktion som erhverv (4 timer): Erhvervsøkonomiske vilkår for fødevareproduktionen. Værdikædesamarbejde i fødevareproduktionen. Innovation og teknologiledelse. Fødevareforbrug i de private husholdninger (4 timer): Forbrugernes valg af fødevarer. Forbrugernes kvalitetsopfattelse. Forbrugernes opfattelse af ny teknologi. Fødevarekultur og trends i fødevareforbruget. Sund spiseadfærd som samfundsudfordring (2 timer): Det sunde valg og dets determinanter. Instrumenter til fremme af sund spiseadfærd. Markedsorienteret fødevareudvikling (4 timer)

Faglige forudsætninger

Ingen særlige. Kurset kan også følges af studerende med en akademisk baggrund uden for fødevare- og ernæringsvidenskaben.

Underviser

Ansvarlig lærer:

Liisa Lähteenmäki 

Evt. suppleret med andre undervisere fra ASB.

Undervisnings- og arbejdsform

14 timers forelæsninger samt et projekt af 3 ugers varighed, som gennemføres individuelt eller i grupper af 2 personer.

Engelsk

Litteratur

Artikelsamling (Food in society, udarbejdet af Liisa Lahteenmaki )

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i molekylær ernæring og fødevareteknologi

  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med intern censur


En skriftlig prøve i form af en individuel rapport (8-12 sider), som bedømmes efter 7-trinsskalaen med intern censur