Fødevarer og ernæring i økonomi og samfund ( efterår 2011 - 5 ECTS )
Rammer for udbud
-
Uddannelsessprog:
engelsk (eller dansk)
-
Niveau:
Kandidatkursus.
-
Semester/kvarter:
2. kvarter.
-
Timer per uge:
-
Deltagerbegrænsning:
30.
-
Undervisningssted:
Århus
-
Hovedområde:
Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
-
Udbud ID:
29162
Formål
De studerende skal tilegne sig grundlæggende indsigt i hvordan anvendelsen af de fødevare- og ernæringsrelaterede færdigheder, de ellers erhverver i kandidatuddannelsen i molekylær ernæring og fødevareteknologi, påvirker samfundet - både gennem produktion af bedre, mere velsmagende og sundere fødevarer, der styrker fødevaresektorens internationale konkurrenceevne, og ved at skabe øget velfærd hos forbrugerne.
Læringsmål
Ved afslutning af kurset forventes den studerende at kunne:
-
Gøre rede for grundlæggende økonomiske sammenhænge i fødevareproduktionen, herunder hvordan den enkelte producents adfærd spiller sammen med primærproduktion, detailhandel og myndighederne.
-
Gøre rede for de grundlæggende mekanismer, der styrer forbrugernes valg af fødevarer og måltidsmønstre, og hvordan det påvirkes af eksterne faktorer.
-
Skabe sammenhæng mellem molekylær ernæring og fødevareteknologi på den ene side og samfundsvidenskabelig analyse af fødevareproduktion og - forbrug på den anden side, fx ved at give bud på de økonomiske og samfundsmæssige konsekvenser af innovation inden for det molekylærbiologiske område.
Indhold
Fødevareproduktion som erhverv (4 timer):
Erhvervsøkonomiske vilkår for fødevareproduktionen. Værdikædesamarbejde i fødevareproduktionen.
Innovation og teknologiledelse.
Fødevareforbrug i de private husholdninger (4 timer):
Forbrugernes valg af fødevarer.
Forbrugernes kvalitetsopfattelse.
Forbrugernes opfattelse af ny teknologi.
Fødevarekultur og trends i fødevareforbruget.
Sund spiseadfærd som samfundsudfordring (2 timer):
Det sunde valg og dets determinanter.
Instrumenter til fremme af sund spiseadfærd.
Markedsorienteret fødevareudvikling (4 timer)
Faglige forudsætninger
Ingen særlige. Kurset kan også følges af studerende med en akademisk baggrund uden for fødevare- og ernæringsvidenskaben.
Underviser
Ansvarlig lærer:
Liisa Lähteenmäki
Evt. suppleret med andre undervisere fra ASB.
Undervisnings- og arbejdsform
14 timers forelæsninger samt et projekt af 3 ugers varighed, som gennemføres individuelt eller i grupper af 2 personer.
Engelsk
Litteratur
Artikelsamling (Food in society, udarbejdet af Liisa Lahteenmaki )
Studieordning og bedømmelse
-
Hj.opg., bedømt efter 7-skala med intern censur
En skriftlig prøve i form af en individuel rapport (8-12 sider),
som bedømmes efter 7-trinsskalaen med intern censur