Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Råvarekvalitet og fødevareteknologi I ( efterår 2011 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk (eller dansk)
  • Niveau: Kandidatkursus.
  • Semester/kvarter: 1. kvarter.
  • Timer per uge: 4 timer per uge plus ca. 16 timer til case studies, evt. i kombination med virksomhedsbesøg.
  • Deltagerbegrænsning: 30.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 29160

Formål

Kursets formål er at belyse fysiske og kemiske ændringer ved forarbejdning af fødevarer med relevans for kvalitet, samt metoder til karakterisering af kvalitet (sensoriske, fysiske og kemiske egenskaber).

Læringsmål

 

Ved afslutning af kurset forventes den studerende at kunne:

  • Redegøre for de i kurset beskrevne procesmetoder.
  • Beskrive procesmetodernes indvirkning på råvarens kvalitet.
  • Redegøre for procesmetoder til en given fødevare.
  • Vurdere analysemetoder til beskrivelse af et potentielt kvalitetsproblem.

 

Indhold

Kurset indeholder en introduktion til procesmetoder, som generelt anvendes inden for fødevareforarbejdning herunder køling, frysning, varmebehandling, tørring, saltning, fermentering og emballering. Herudover beskrives de fysiske og kemiske ændringer disse metoder medfører i fødevaren; Maillard-reaktioner, lipid- og proteinoxidation, krystallisation, faseovergange, samt disse ændringers indflydelse på fx sensorisk kvalitet. Den ernærings- og sundhedsmæssige relevans af ændringerne omtales. Kemiske, fysiske og sensoriske målemetoder til beskrivelse af kvalitet gennemgås.

Faglige forudsætninger

Ingen

Underviser

Kursusansvarlig:

Jette Young, Institut for Fødevarer, Naturvidenskab og Teknologi, Postboks 50, 8830 Tjele

Øvrige undervisere:

Morten R Clausen, Mette K Larsen, Sidsel Jensen, Bo Ekstrand

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsninger med teoretiske øvelser med fremlæggelse og diskussion af artikler og case studies.

Materiale: Engelsk

Undervisningssprog: Engelsk, men såfremt alle deltagerne kan dansk vil undervisningen foregå på dansk.

Litteratur

Food Chemistry af Belitz, Grosch & Schieberle (seneste udgave)

Kompendium

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i molekylær ernæring og fødevareteknologi

  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


3 timers skriftlig prøve baseret på det faglige stof, som ergennemgået i undervisningen. Til prøven er hjælpemidler tilladt. Evaluering efter 7-trinsskalaen med intern censur