Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Patologi ( efterår 2011 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Kandidat
  • Semester/kvarter: 1. semester
  • Timer per uge: 14 timer i 5 uger og 1 uge til eksamensforberedelse
  • Deltagerbegrænsning: 60 studerende
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 31103

Formål

Patologi, læren om og studier af sygdomme og sygdomsprocesser, danner bindeled mellem de sundhedsvidenskabelige basale fag og de kliniske specialer. Formålet med undervisningen er at give de studerende grundlag for at forstå den molekylære, cellulære og histopatologiske basis for sygdomme, herunder ætiologi og patogenese. Der gives et overblik over klinisk relevant diagnostik og forskning, med et mere dybdegående indblik i den molekylærpatologisk baserede diagnostik, især som grundlag for targeteret behandling.

Mål:

De studerende skal kunne

1. beskrive patologiens placering i relation til de andre kliniske og parakliniske specia­ler, samt redegøre for samarbejde mellem faget og disse specialer i det kliniske arbejde.

2. beskrive og forklare patologiens plads i såvel basal som klinisk forskning.

3. beskrive kort patoanatomiske procedurer og arbejdsgange.

4. beskrive kort de vigtigste patoanatomiske diagnostiske metoder, samt beskrive og forklare anvendelsen af den molekylærbaserede diagnostik.

5. definere og forklare patoanatomiske begreber og terminologi.

6. fortolke molekylærpatologiske undersøgelsesresultater og beskrive deres anvendelse i klinikken.

7. beskrive, forklare og diskutere på molekylært og cellulært niveau de pato-anatomiske og -fysiologiske processer, der danner grundlag for almindeligt forekommende og andre væsentlige sygdomme.

8. inddele sygdomsprocesser efter patogenetiske mekanismer (genetiske, inflammatoriske, infektiøse, immunologiske, toksisk, vaskulære, metaboliske, mekanisk, non-neoplastiske vækstforstyrrende, neoplastiske).

9. beskrive molekylære og cellulære forandringer indenfor følgende emner: basal vævs- og cellepatologi, inflammation og heling, non-neoplastiske vækstforandringer, celleskade og -død, kredsløbsforstyrrelser og neoplasi.

10. for udvalgte sygdomme indenfor den specielle patologi - beskrive, forklare og diskutere kort patologiske fund (herunder epidemiologi, risikofaktorer, ætiologi, patogenese, makroskopisk og mikroskopisk fund, vigtige symptomer, behandlingsprincipper, komplikationer og prognose).

Indhold

Patoanatomisk undersøgelse, især molekylærebiologisk baserede analyse og diagnostik. Basal vævs- og cellepatologi, inflammation og heling, non-neoplastiske vækstforandringer, celleskade og -død, generelle og molekylære principper vedr. kredsløbsforstyrrelser og neoplasi. Udvalgte emne fra den specielle organorien­terede patologi.

Faglige forudsætninger

Bachelorgrad i molekylær medicin.

Underviser

Stephen Hamilton Dutoit, professor, Patologisk Institut, AUH, stephami@rm.dk  

Torben Steiniche, professor, Patologisk Institut, AUH

Undervisnings- og arbejdsform

Undervisningen gives som

  • ca. 30 forelæsningstimer: Med gennemgang af såvel almene som udvalgte specielle patologiske emner; eksamensorientering; evaluering.
  • 15 holdtimer med eksaminatorier (5 uger á 3 timer). Denne undervisning gennemføres interaktivt, og skal uddybe de teoretiske forelæsninger, og samtidig sætte patologien i klinisk perspektiv. Selve undervisningsformen baseres på emne- og organcen­trering samt case stories med inddragelse af makro-, mikroskopisk og molekylærpatologisk undersøgelse. Der sigtes på problemorienteret undervisning, med inddragelse af opgaveløsning og tolkning af resultater.
  • 15 holdtimer med praktisk øvelser/præparatdemonstration (5 uger á 3 timer): Ved denne undervisning foretages praktisk demonstration af patoanatomiske forandringer. Der er desuden fokus på den molekylærpatologisk baserede diagnostik med praktiske øvelser samt laboratorietræning og besøg.

10 timer symposier (5 uger á 2 timer). Interaktiv undervisning for hele årgangen i udvalgte emner.

Litteratur

Vi anbefaler General and Systematic Pathology, 5th Edition with STUDENT CONSULT Access By James C. E. Underwood, MD, FRCPath, FRCP, FMedSci and Simon S. Cross, MD, FRCPath ISBN-10: 0443068887 

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i molekylær medicin

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur
  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


4-timers skriftlig prøve.

Gradueret med intern censur.

Eksamen vil omfatte multiple choice opgaver samt essayopgaver.

Mundtlig sygeeksamen.