[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Den studerende skal opnå nødvendig viden vedr. farmakokinetik og -dynamik for lægemidler med baggrund i viden om deres virkning på isolerede væv, forsøgsdyr og mennesker, samt studier af farmakoepidemiologiske forhold, og viden vedr. lægemidler af betydning for tandlægepraksis og vedr. elementære kliniske aspekter ved farmakoterapi og lægemiddelforgiftninger, specielt vedrørende analgetika og antibiotika.
Mål: Den studerende skal kunne demonstrere viden om odontologisk relevante lægemidlers farmakologi og toksikologi, kunne angive disse stoffers farmakologiske, fysiske og kemiske egenskaber, kunne beskrive stoffernes skæbne i organismen og kunne redegøre for deres fysiologiske, patofysiologiske og biokemiske virkninger.
Den studerende skal kunne forklare udvalgte lægemidlers principielle virkemåde, deres omsætning og mulige interaktion med andre farmaka og principperne for behandling af forgiftninger og uønskede virkninger fremkaldt af udvalgte stoffer. Den studerende skal kunne vurdere lægemiddelbrochurer, -reklamer og anden lægemiddelinformation, videnskabelige arbejder vedrørende nye lægemidler og de hertil anvendte dyreeksperimentelle og kliniske undersøgelsesmetoder og kunne tage kritisk stilling til farmakas anvendelse i tandlægepraksis.
Lægemidlers virkningsmekanismer, deres skæbne i organismen, farmakokinetik og bivirkninger. Farmaka med virkning på neurotransmission og på gastrointestinal-kanalen, farmakologisk behandling med hormoner (diabetes, hypothalamus,. hypofyse, binyrebarkhormoner, kønshormoner), af stofskiftesygdomme, af kardiovaskulære lidelser (hypertension, hjerteinsufficiens, rytmeforstyrrelser, angina pectoris), af lidelser i respirationssystemet og af infektionssygdomme. Smertestillende farmaka og farmaka med virkning på centralnervesystemet (antidepressiva, antipsykotika, antiepileptika, antiparkinson), lokal og generel anæstesi.
Calciumstofskiftet og osteoporose behandling. Antikoagulation og midler mod blødning.
Lægemiddelforgiftninger og lægemiddelforgiftningsterapi.
Bestået Anatomi, Kemi, Biokemi og Fysiologi.
Professor Ulf Simonsen, Farmakologisk Institut. us@farm.au.dkus@farm.au.dk
Forelæsninger og holdundervisning. Den studerende forventes at møde velforberedt til timerne.
Forfatter:
Kampmann JP, et al.
Titel:
Basal og klinisk farmakologi
Udgivelsesår:
2007.
Udgave:
3.
Forlag: FADL, Foreningen af danske Lægestuderendes Forlag, Kbh.
Opstilling: QV 4 Bas
Forfatter:
Rang HP, et al.
Titel:
Pharmacology
Udgivelsesår:
2003.
Udgave:
6th ed.
Forlag: Churchill Livingstone, Edinburgh.
Bemærk: Alternativ til det danske pensum eller som supplerende litteratur
Opstilling: QV 4 Pha
Forfatter:
Yagiela JA, Neidle EA, Dowd FJ
Titel:
Pharmacology and Therapeutics for Dentistry
Udgivelsesår:
2004.
Udgave:
5th ed.
Forlag: Mosby, St. Louis, Mo.
Bemærk: Alternativ til det danske pensum eller som supplerende litteratur
Opstilling: QV 50 YAG