Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Klinisk Oral Fysiologi hbc 7.sem ( efterår 2011 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Kandidat
  • Semester/kvarter: 1. semester
  • Timer per uge: Ca. 62 timer Se nøjagtig fordeling af timerne på Web-Untis
  • Deltagerbegrænsning: Ja
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 30465

Formål

Den studerende skal erhverve praktisk og klinisk færdighed i journaloptagelse, klinisk undersøgelse, diagnostik og behandling af de mest almindelige klinisk oral fysiologiske problemstillinger. Den studerende skal endvidere kunne planlægge og anvende instruktion i fysioterapi-øvelser, farmakologisk behandling og skinnebehandling. Den studerende skal erhverve viden om diagnostik og behandling af temporomandibulær dysfunktion (TMD). Den studerende skal erhverve teoretisk viden om TMD-ætiologi og patofysiologi, TMD behandlingsprincipper: bl.a. fysiurgisk og farmakologisk behandling, detaljeret udredning af orofaciale smerter, kæbeledslidelser, psykologiske aspekter ved orofaciale smerter, slimhindelidelser og hovedpine, neuropatiske orofaciale smertetilstande.

Mål: Den studerende skal kunne diagnosticere og behandle de mest almindelige orofaciale smertetilstande og funktionsforstyrrelser. Den studerende skal kunne erkende og foretage relevant henvisning i tilfælde af komplicerede patienttilfælde. Den studerende skal kunne redegøre for ætiologi og patofysiologi bag orofaciale smertetilstande og funktionsforstyrrelser samt kunne diskutere relevante differentialdiagnoser. Den studerende skal kunne anvende viden om behandling og håndtering af orofaciale smertetilstande og funktionsforstyrrelser bl.a. fysiurgiske og farmakologiske tiltag og kunne redegøre for baggrunden for valg af behandling.

Indhold

Teori, praktik og klinik vedr. undersøgelse og diagnostik af de mest almindelige orofaciale smertetilstande og funtionsforstyrrelser. Teoretisk undervisning vedr. TMD-ætiologi og patofysiologi, TMD-behandlingsprincipper, fysiurgisk behandling, farmakologisk behandling, udredning af orofaciale smerter, kæbeledslidelser, psykologiske aspekter ved kroniske orofaciale smerter, slimhindelidelser og hovedpine, neuropatiske orofaciale smerter.

Faglige forudsætninger

Ingen

Underviser

Professor, dr. odont. Peter Svensson, Afd. Klinisk Oral Fysiologi, Odontologisk Institut, psvensson@odont.au.dk

Undervisnings- og arbejdsform

Teoretiske forelæsninger og temadag om smerte og  smertebehandling samt kliniske øvelser.

Litteratur

Forfatter: Sessle BJ Lavigne GJ, Lund JP, Dubner R,
Titel: Orofacial Pain: From basic science to clinical management
Udgivelsesår: 2008 2. udgave
Forlag: Quintessence Publ.
Opstilling: WU 140 Oro

Forfatter: Miles TS, Nauntofte B, Svensson P
Titel: Clinical Oral Physiology
Udgivelsesår: 2004.
Forlag: Quintessence
Opstilling: WU 102 Cli

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i odontologi

  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur