Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

233D Kommunalpolitik i den nye kommunestruktur ( efterår 2011 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Kandidatuddannelsen i Statskundskab
  • Semester/kvarter: Efterår 2011
  • Timer per uge: Første gang tirsdag den 30. august 2011, kl. 14-16 i 1325-340
  • Deltagerbegrænsning: På hold med 20 deltagere. Der er undervisningstilmelding
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 32738

Formål

Et seminar på Kandidatuddannelsen giver en videregående og uddybende behandling af et politologisk relevant emne på baggrund af en gennemgang og diskussion af litteraturen og problemstillinger inden for seminarets genstandsfelt.   

Dette seminar har som læringsmål, at deltagerne afsluttende:

  • har et grundlæggende kendskab til en række udvalgte temaer inden for kommunal politik og forvaltning.
  • kan redegøre for de forandringer som Kommunalreformen har medført.
  • kan indsamle relevant empiri til belysning af henholdsvis den kommunale opgaveløsning og organisering og af lokalt demokrati.
  • selvstændigt kan formulere en forskningsstrategi til belysning af henholdsvis den kommunale opgaveløsning og organisering og af lokalpolitik og demokrati.
  • kan gøre rede for og selvstændigt anvende teorier, der kan bidrage til og belyse den kommunale opgaveløsning og organisering og lokalt demokrati.
  • selvstændigt kan forholde sig til udfordringer i forbindelse med den kommunale opgaveløsning og organisering.

Indhold

Kommunalreformen i 2007 ændrede grundlæggende på det lokalpolitiske Danmarkskort. 66 nye kommuner blev skabt, og kommunerne fik tilført en række nye opgaver på blandt andet beskæftigelsesområdet og sundhedsområdet. Alligevel er det på mange områder uklart, hvilke konsekvenser Kommunalreformen har haft for kommunernes virke. Vi vil derfor på seminaret diskutere konsekvenserne af reformen på baggrund af de nyeste analyser. Formålet er at give deltagerne et grundlæggende kendskab til en bred vifte af emner inden for området kommunalpolitik og -forvaltning. Seminaret har altså fortrinsvis et empirisk sigte, og vores empiriske genstandsfelt vil være kommunalpolitik i bred forstand. Seminaret indledes med en introduktion til de danske kommuner og en gennemgang af den nye kommunestruktur. Vi vil i forbindelse med denne introduktion diskutere, hvad det er for nogle forandringer, der er sket som følge af Kommunalreformen, og hvilke muligheder det giver os for at undersøge en række spændende politologiske problemstillinger, som ellers kun vanskeligt lader sig undersøge. Vi vil herefter tage hul på tre brede temaer, nemlig den kommunale opgaveløsning, kommunernes organisering og lokalpolitik og demokrati. Formålet er først og fremmest at give en grundig introduktion til kommunalpolitik i Danmark anno 2011 med udgangspunkt i den nyeste forskning på området og relevant teori.

 

I forbindelse med det første tema vil vi beskæftige os med en række forskellige aspekter af den kommunale opgaveløsning, herunder hvorvidt der er stordriftsfordele i den kommunale opgaveløsning, om der er en sammenhæng mellem kommunestørrelse og anvendelsen af markedstiltag så som udlicitering og frit valgs-ordninger mellem offentlige og private leverandører, hvordan kommunerne håndterer de nye opgaver, som de blev tildelt i 2007 på f.eks. det specialiserede socialområde og hvilke muligheder Kommunalreformen har givet kommunerne for f.eks. at ændre deres skolestruktur. I det andet tema, kommunernes organisering, fokuseres på organiseringen af den centrale rådhusadministration, organiseringen af det politiske liv og samspillet mellem politikere og embedsmænd. Endelig skal vi i det tredje tema, lokalpolitik og demokrati fokusere på forskellige måder, hvorpå det lokale demokrati kan være blevet påvirket som følge af Kommunalreformen. Det diskuteres ofte, om der er en sammenhæng mellem kommunestørrelse og lokaldemokrati, og vi vil kigge på forskellige måder, hvorpå lokaldemokratiet kan være blevet påvirket i sammenlægningskommunerne, som følge af, at kommunerne blev indbyggertalsmæssigt større. Men sammenlægningskommunerne blev ikke kun ændret størrelsesmæssigt som følge af Kommunalreformen. I forbindelse med kommunesammenlægningerne blev flere politiske kulturer samlet i nye kommunalbestyrelser, og vi vil undersøge, om dette har betydning for den førte kommunalpolitik, ligesom vi også vil kigge på de mulige konsekvenser af, at kommunalbestyrelserne blev større i sammenlægningskommunerne som følge af Kommunalreformen. Spørgsmålet er, om der føres en grundlæggende anderledes politik i store end i små kommunalbestyrelser.

Fagspredning

Offentlig forvaltning

Faglige forudsætninger

Af de 9 seminarer, der skal bestås på kandidatuddannelsen, skal mindst 6 være politologiske

Underviser

Martin Bækgaard

Prøveform

Seminaret afsluttes med en hjemmeopgave .

Gradueret bedømmelse med beskikket censor

Undervisnings- og arbejdsform

Undervisningen forudsætter aktiv deltagelse fra de studerendes side. Ved seminarets start aftaler lærer og studerende på hvilke måder, aktivitetskravet opfyldes på seminaret.

Litteratur

Der er fastsat en pensumramme på ca. 1.200 sider.  

For hjemmeopgaver aftales pensum med underviseren og fastlægges i forhold til opgavens problemstilling inden for den samlede pensumramme på 1.200 sider.  

Seminarplan med litteraturliste vil foreligge på AULA inden semesterets begyndelse. I pensum vil bl.a. indgå uddrag af:

Bhatti, Y.; A. L. Olsen og Lene Holm Pedersen (2009). " The effect of Administrative Professionals on contracting out ". Governance, 22(1): 121-137.

Bhatti, Y.; A. L. Olsen og Lene Holm Pedersen (under udgivelse). " Administrative professionals and the diffusion of innovations The case of citizen service centers ". Public Administration , early view.

Bloch, Dina (2006). "Bliver lokalpolitisk debat kun for eliten?", i Den store kommunalreform og dens konsekvenser , red. Jens Blom-Hansen, Jørgen Elklit og Søren Serritzlew, Århus: Academica.

Blom-Hansen, J. (2004). " Stordriftsfordele i den kommunale serviceproduktion? Skoleområdet som eksempel", i Politisk ukorrekt. Festskrift til Professor Jørgen Grønnegård Christensen. , red. J. Blom-Hansen; A.S. Nørgaard; T. Pallesen. Århus : Århus Universitetsforlag, 2004: 260-274.

Blom-Hansen, Jens og Brian Larsen (2005). "Jo større, jo dyrere: En belysning af skalaeffekter i den kommunale administration." Nordisk Administrativt Tidsskrift. 86, nr. 1: 5-27.

Boyne, George A. (1998). Public Choice Theory and Local Government , Palgrave McMillan.

Bækgaard, Martin (2010). "Skolelukninger i Kommunalreformens skygge? En analyse af Kommunalreformens policy-konsekvenser.", Tidsskriftet Politik , 13(3).

Bækgaard, Martin (Under udgivelse). " The impact of formal organizational structure on politico-administrative interaction. Evidence from a natural experiment ", Public Administration .

Dahl, Robert A. (1989). Democracy and Its Critics , New Haven: Yale University Press, 97-118.

Dahl, Robert A. & Edward R. Tufte (1973). Size and Democracy , Stanford: Stanford University Press: 4-16.

Ejersbo, Niels og Carsten Greve (2010). "Kontrakter i kommunerne". Politica , 42(2): 202-217.

Hansen, Eigil Boll og Thea Suldrup Jørgensen (2008). Organisering af forebyggelse og sundhedsfremme - Erfaringer fra kommunernes første år. København: AKF-Forlaget.

Hansen, Morten Balle (2010). "Privatisering, demokrati og magt i de danske kommuner". Politica. 42, (2): 183-201.

Heeager, Anne (2009). "Vil de nye sundhedsaftaler mellem kommuner og regioner kunne tjene deres formål? Bureaukratisering og interessemodsætninger på sundhedsområdet", Politica

Houlberg, Kurt og Poul Skov Dahl (2010). Konkurrenceudsættelse i danske kommuner - Kommunalreformen som fødselshjælper? Politica , Årgang 42, nr. 2: 163-182.

Jakobsen, Morten (2009). "Når administrativ inddeling påvirker politisk adfærd: Strukturreformen og lokal stemmeadfærd ved kommunalvalget i 2005, 41 (3): 349-372.

Klausen, Kurt Klaudi (2010). "Koncernledelse i det offentlige - nu også i kommunerne?", Ledelse og Erhvervsøkonomi. 75(2): 7-24.

Lassen, David Dreyer ; Serritzlew, Søren (under udgivelse). " Jurisdiction Size and Local Democracy: Evidence on Internal Political Efficacy from Large-scale Municipal Reform." A merican Political Science Review.

Newton, Kenneth (1982). "Is Small Really So Beautiful? Is Big Really So Ugly? Size, Effectiveness, and Democracy in Local Government", Political Studies , 30 (2): 190-206.

Pallesen, Thomas (2004). "A Political Perspective on Contracting Out: The Politics of Good Times. Experiences from Danish Local Governments". Governance. 17(4): 573-587.

Serritzlew, Søren; Mortensen, Peter Bjerre (2007). "Medierne set fra rådhuset", i Nye kommunalvalg? , red. Roger Buch og Jørgen Elklit, Odense: Syddansk Universitetsforlag.

Studieordning og bedømmelse

2. del af sidefaget i samfundsfag

  • Fri.hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Bacheloruddannelsen i samfundsfag

  • Fri.hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Grundfaget i samfundsfag

  • Fri hj.opg. ind., bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Kandidatuddannelse i samfundsfag

  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Kandidatuddannelsen i statskundskab

  • Bunden hj.opg. (7-dages opg.), bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • PC-eksamen, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Synopsis, bedømt efter 7-skala med ekstern censur