Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

227D Politisk islamisme i et andet nyt Mellemøsten ( efterår 2011 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Kandidatuddannelsen i Statskundskab
  • Semester/kvarter: Efterår 2011
  • Timer per uge: Første gang onsdag den 7. september 2011 kl. 10-13 i 1325-336 NB NYT TIDSPUNKT OG LOKALE
  • Deltagerbegrænsning: På hold med 20 deltagere. Der er undervisningstilmelding
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 32755

Formål

Et seminar på Kandidatuddannelsen giver en videregående og uddybende behandling af et politologisk relevant emne på baggrund af en gennemgang og diskussion af litteraturen og problemstillinger inden for seminarets genstandsfelt.   

Det er hensigten, at deltagerne ved seminarets afslutning:

  • Har opnået en detaljeret empirisk viden om forskelle og lighedstræk mellem politisk islamisme i forskellige mellemøstlige lande.
  • Har fået et dybdegående kendskab til klassiske og nyere teorier og approaches fra en række for­skel­lige akademiske felter vedr. politisk islamisme såvel som en forståelse for de centrale kon­flikt­linjer i den akademiske debat om denne form for islamisme.
  • Er blevet i stand til at anvende disse teorier og approaches og til at vurdere deres frugtbarhed.
  • Har fået en evne til på nuanceret vis at forstå og forklare fremkomsten og karakteren af såvel som aktuelle udviklingstendenser og tvister inden for forskellige former for politisk islamis­me, der virker i forskellige mellemøstlige lande.
  • Er bedre rustet til at vurdere om og i så fald i hvilket omfang og hvordan politiske islamister ville komme til at spille en rol­le i et nyt Mellemøsten.

Indhold

Med de aktuelle omvæltninger i Mellemøsten kan der være særlig grund til at tilkende de såkaldte politiske islamister opmærksomhed. Der er her tale om en form for islamisme, som i modsætning til de primært missionerende og militante varianter især fokuserer på politisk aktivisme. Man arbejder med andre ord for at fremme sine mål gennem deltagelse i den formelle politiske proces, hvor man stiller op til valg, organiserer sig som politiske partier og er repræsenteret i parla­menter mv. Denne form for islamisme har gennem de senere år været kendetegnet ved en tvetydig udvikling. Selvom megen opmærksomhed har været rettet mod, hvordan eksempelvis AKP i Tyrkiet og Hamas i Pa­læ­stina har klaret sig godt ifm. valg, har det overordnede billede imid­ler­tid været, at de politiske is­la­mister har mistet opbakning til andre former for islamisme. Det er sket i takt med, at den deltagelse i den for­melle politiske proces i Mellemøstens liberaliserende autokratier har fremstået som stadigt mere me­nings­løs. Alt dette vil imidlertid kunne forandre sig, såfremt de aktuelle regionale omvælt­nin­ger baner vejen for et nyt Mellemøsten, hvor politiske islamister inkluderes i en politisk proces, hvor man gennem valg faktisk vil kunne få indflydelse på den reelle politiske magt. I sammen­lig­ning med mange andre politiske bevægelser er politiske islamister såsom de Muslimske Brødre og be­væ­gel­ser, der henter deres inspiration herfra, således ganske vel­or­ga­ni­se­rede i en række mel­lem­østlige lande, og det er på den baggrund nærliggende at forvente, at de vil komme til at spille en eller an­den form for rolle i den fremtidige politiske proces. Samtidigt er det imidlertid vigtigt også at være op­mærksom på, hvordan det ingenlunde står klart, hvor stor en opbakning disse politiske islamister faktisk nyder i den mellemøstlige befolkning, eller hvordan de ved reelt frie og fair valg vil klare sig i kon­kurrence med andre religiøse og sekulære partier. Det er endvidere omtvistet, hvil­ke lang­sig­te­de mål politiske islamister har, herunder synet på islamisk lov og om hvorvidt demo­kra­ti pri­mært opfattes som et middel frem for et egentligt mål. Hvad sidstnævnte angår, diskuteres det også, om man frem for at spørge til islamisters 'virkelige demokratiske sindelag' snarere skulle rette fokus mod, hvad der sker, når de inkluderes i den politiske proces, og om der her er forskelle af­hæn­gigt af, om dette sker ifm. en reel demokratisering frem for de seneste årtiers pseudo-reformer. Dette knyt­ter an til spørgsmålet om, hvorvidt man skal forvente, at alle politiske islamistiske bevæ­gelser vil udvikle sig ens, eller om der vil være kvalitative forskelle mellem fx en tyrkisk og arabisk kontext eller mellem republikker og monarkier.

Det er på den baggrund, at herværende seminar har til hensigt at tilvejebringe deltagerne med en ev­ne til at forstå og forklare fremkomsten og karakteren af såvel som aktuelle udviklings­ten­den­ser og tvister inden for forskellige former for politisk islamis­me i Mellemøsten og herved gøre del­ta­ger­ne bedre rustet til at vurdere om og i så fald i hvilket omfang og hvordan politiske islamister ville komme til at spille en rol­le i et nyt Mellemøsten..

Seminaret, der afsluttes med en mundtlig synopsis-eksamen, er organiseret i 3 blokke. Den første blok vil dels diskutere forhol­det mellem religion og politik i (et andet nyt) Mellemøsten og dels vur­dere for­skellige forståelser af, hvad islamisme er, hvornår den er opstået, og om det er nødvendigt at sondre mellem forskellige former for islamisme og i så fald hvordan. Den anden blok vil undersøge, hvor­dan politisk islamisme har været diskuteret inden for en række forskellige akademiske felter, her­under (post)Demokratiseringsstudier, Sociologien, Islamiske Studier, Mellemøststudier, Reli­gi­onsvidenskab mv. Efter at have introduceret til nogle af de centrale skikkelser, som den politiske islamisme er rundet af, herunder ikke mindst Hassan al-Banna, vil fokus i den tredje blok blive ret­tet mod specifikke politisk islamistiske bevægelser i forskellige mellemøstlige lande, herunder de Muslimske Brødre og al-Wasat i Ægypten og Jordan, PDJ i Marokko, al-Nahda i Tunesien, Hamas i Palæstina, AKP i Tyrkiet, al-Islah i Yemen og diverse irakiske og kuwaitiske grupper.

Fagspredning

International politik/Komparativ politik

Faglige forudsætninger

Af de 9 seminarer, der skal bestås på kandidatuddannelsen, skal mindst 6 være politologiske

Underviser

Morten Valbjørn

Prøveform

Seminaret udbydes med mundtlig eksamen med synopsis.

Gradueret bedømmelse med beskikket censor

Undervisnings- og arbejdsform

Undervisningen forudsætter aktiv deltagelse fra de studerendes side. Ved seminarets start aftaler lærer og studerende på hvilke måder, aktivitetskravet opfyldes på seminaret.  

Undervisningsformen i dette seminar veksler mellem dialog-baserede forelæsninger, der introducerer til de generelle problematikker, aktiv studenterdeltagelse i form af præsentationer baseret på case-studier, deltagelse i diskussioner samt e-læring via AULA mellem timerne. Der vil endvidere være en gæsteforelæsning. Det forventes, at alle er aktive både på timerne og på AULA.

Litteratur

Der er fastsat en pensumramme på ca. 1.200 sider.  

Foreløbig litteraturliste

Brown, Nathan & Amr Hamzawy (2010). Between Religion and Politics, NY: Carnegie Endowment for International Peace

Clark, Janine A. (2006). "The Conditions of Islamist Moderation: Unpacking Cross-Ideological Cooperation in Jordan". International Journal of Middle East Studies, Vol 38 Iss 4,  pp. 539-560.

Esposito, John & John O. Voll (1996). Islam and Democracy, Oxford: Oxford University Press.

Gunter, Michael M. & M. Hakan Yavuz (2007). "Turkish Paradox: Progressive Islamists versus Reactionary Secularists". Critique: Critical Middle Eastern Studies, Vol 16 Iss 3,  pp. 289-301.

Hamid, Shadi (2011). "Arab Islamist Parties: Losing on Purpose?". Journal of Democracy, vol 22 , iss 1,

Kraetzschmar, Hendrik & Francesco Cavatorta (2010). "Bullets over ballots: Islamist groups, the state and electoral violence in Egypt and Morocco". Democratization, Vol 17 Iss 2,  pp. 326-349

Kurzman, Charles & Ijlal Naqvi (2010). "Do Muslims Vote Islamic?". Journal of Democracy, Vol 21 , Iss 2,  pp. 50-63.

Langohr, Vickie (2001). "Of Islamist and Ballot Boxes: Rethinking the Relationship between Islamisms and Electoral Politics". International Journal of Middle East Studies, Vol 33 , pp. 591-610.

Lust-Okar, Ellen &  Saloua Zerhouni (2008). Political Participation in the Middle East, Boulder: Lynne Rienner.

Lynch, Marc (2007). "Young Brothers in Cyberspace". Middle East Report, Iss 245

Lynch, Marc (2010). "Islam Divided Between 'Salafi-jihad' and the 'Ikhwan'". Studies in Conflict & Terrorism, Vol 33, Iss 6, pp. 467-487

Munson, Ziad (2001). "Islamic Mobilization - Social Movement Theory and the Egyptian Muslim Brotherhood". Sociological Quarterly,  Vol 42 Iss 4,  pp. 487-510

Nasr, Vali (2005). "The Rise of 'Muslim Democracy'". Journal of Democracy,  Vol 16 Iss 2,  pp. 13-27.

Roy, Oliver (2011). "This is not an Islamic revolution". New Statesman, February 15

Rubin, Barry (2007). "Comparing Three Muslim Brotherhoods: Syria, Jordan, Egypt". Middle East Review of International Affairs, Vol 11 Iss 2,  pp. 107-116

Rutherford, Bruce (2008). Egypt after Mubarak: Liberalism, Islam and Democracy in the Arab World, Princeton: Princeton University Press.

Schwedler, Jillian (2006). Faith in Moderation: Islamist Parties in Jordan and Yemen, Cambridge: Cambridge University Press.

Stepan, Alfred &  Graeme B. Robertson (2003). "An 'Arab' more than 'Muslim' Electoral Gap". Journal of Democracy, Vol 14 Iss 3,  pp. 30-44.

Volpi, Frederic (2010). Political Islam Observed, London: Hurst.

Wickham, Carrie Rosefsky (2011). "The Muslim Brotherhood After Mubarak - What the Brotherhood is and How it Will Shape the Future". Foreign Affairs,   Iss February 3

Wiktorowicz, Quintan (2001). The Management of Islamic Activism - Salafis, the Muslim Brotherhood, and State Power in Jordan, Albany: State University of New York Press.

Wiktorowicz, Quintan (2006). Islamic activism: a social movement theory approach, Bloomington: Indiana University Press.

Studieordning og bedømmelse

2. del af sidefaget i samfundsfag

  • Bunden hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Fri.hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • PC-eksamen, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Synopsis, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

2. del af sidefaget i samfundsfag (for erh.øk.)

  • Bunden hj.opg. (7-dages opg.), bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • PC-eksamen, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Synopsis, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Kandidatoverbygning i samfundsfag

  • Bunden hj.opg. (7-dages opg.), bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • PC-eksamen, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Synopsis, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Kandidatuddannelse i samfundsfag

  • Bunden hj.opg. (7-dages opg.), bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • PC-eksamen, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Synopsis, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Kandidatuddannelsen i samfundsfag

  • Bunden hj.opg. (7-dages opg.), bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Bunden hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Fri.hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • PC-eksamen, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Synopsis, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Kandidatuddannelsen i statskundskab

  • Bunden hj.opg. (7-dages opg.), bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • PC-eksamen, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Synopsis, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Sidefag i Samfundsfag - deltidsuddannelse

  • Bunden hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Fri.hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • PC-eksamen, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Synopsis, bedømt efter 7-skala med ekstern censur