Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Miljøvurdering og miljøregulering af landbrugsproduktionen ( forår 2008 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: (se under Undervisnings- og arbejdsform)
  • Niveau: Fagpakkekursus
  • Semester/kvarter: 3. kvarter
  • Timer per uge: 6
  • Deltagerbegrænsning: Maksimalt 24 deltagere
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Naturvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 8316

Formål

Formålet med kurset er at de studerende opnår indsigt i de vigtigste metoder til at kvantificere landbrugets miljøpåvirkning og en viden om disses størrelsesorden i forskellige landbrugstyper i Danmark. Desuden skal de studerende opnå viden om hvilke internationale og nationale regelsæt, som regulerer landbrugets arealanvendelse og miljøpåvirkning og have et kendskab til de redskaber som den offentlige forvaltning bruger for at vurdere miljøpåvirkningen af landbrug i forbindelse med regulering.

Indhold

Følgende emner vil blive behandlet i kurset:

  • Landbrugets udledning af miljøpåvirkende stoffer (nitrat, ammoniak, fosfor, Cu, drivhusgasser,   pesticider mv)
  • Bæredygtighedsbegrebet i forhold til jordbrugets miljøbelastning
  • Miljøindikatorer - principper (OECD, ecological footprints, grønne regnskaber &) og skala (internationalt, nationalt og landbrugsbedrift)
  • Livscyklusvurdering
  • Danske og Internationale målsætninger og regler for landbrugets miljøpåvirkning (KYOTO, EU direktiver (Nitrat, vandramme, naturbeskyttelse, &), nationale handlingsplaner)
  • Reguleringsprincipper, adfærds regulering (lovgivning hhv holdningsbearbejdning )  
  • Miljøregulering af enkeltlandbrug i offentlig forvaltning (Gødningsregler,VVM-godkendelser mv)

Læringsmål

Efter gennemførelse vil den studerende kunne:

  • beskrive de vigtigste miljøpåvirkninger fra danske landbrug og give skøn over deres størrelse og regionale forskelle
  • redegøre for betydningen af internationale og nationale miljølove og regler for landbrugsproduktionens vilkår i Danmark og dens påvirkning af miljø og natur
  • forklare relevansen af forskellige miljøindikatorer og beregningsmetoder og beskrive hvordan disse kan anvendes på relevante skalaniveauer
  • anvende simple redskaber til beregning af næringsstofbalancer og emissioner fra plante- og husdyrbedrifter samt fortolke resultater fra Livscyklusvurdering af fødevareproduktion
  • beskrive processen for offentlig miljøvurdering og godkendelse af landbrugsbedrifter og anvende redskaber til at undersøge placeringen af specifikke bedrifter i forhold til offentlige zoneringer og beskyttede områder

Faglige forudsætninger

Underviser

John Erik Hermansen, DJF

Undervisnings- og arbejdsform

3. kvarter: 2 x 3 F/TØ per uge i 7 uger

Litteratur

Udleveret originallitteratur samt Web-redskaber (farm N og LCA foods)

Kursushjemmeside

www.aula.au.dk

Eksamensterminer

Ordinær eksamen: 3. kvarter

 

Reeksamen i juni

Indgår i følgende fagpakker

Miljø og jordbrug

Studieordning og bedømmelse


Fagpakke: Miljø og jordbrug

  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med intern censur


  • Tre afløsningsopgaver der afleveres i løbet af kurset, herunder mindst én ved brug af web-redskaber
  • Bedømmes efter 7-trinsskalaen
  • Intern censor