Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Genetik og avl ( forår 2008 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: (se under Undervisnings- og arbejdsform)
  • Niveau: Overbygningskursus
  • Semester/kvarter: 4. kvarter
  • Timer per uge: 6
  • Deltagerbegrænsning:  
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Naturvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 10510

Formål

Det er kursets mål at introducerer og illustrerer: (1) de basale regler og modeller inden for genetik, der er relevante for genetisk forbedring af planter og dyr, samt (2) brugen af moderne genetiske teknologier og redskaber inden for forædling af dyr og planter

Obligatorisk program

En ekskursion

Indhold

Kurset indeholder en introduktion til de basale principper inden for genetik, udvidet til mere komplekse genetiske modeller. Anvendeligheden af disse principper og modeller inden for klassisk forædling vil blive beskrevet og eksemplificeret. Dette inkluderer vigtigheden af genetiske parametre og arvelige egenskaber. Der vil blive lagt vægt på brugen og anvendeligheden af molekylær markør teknologier inden for diversitets studier, QTL/associations mapning og markør forædling. Kurset dækker de nyeste metoder indenfor gen-overførsel og dets betydning i patentering og rettigheder i forædling.

Læringsmål

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

  • Vise indsigt i de grundlæggende principper og metoder for plante og
  • husdyravl.
  • Redegøre for de vigtigste biologiske og genetiske faktorer for avl af
  • såvel planter som dyr.
  • Beskrive eksempler på avlsprogrammer for planter og dyr.
  • Redegøre for betydningen af genetisk forbedring for plante- og
  • husdyrproduktion
  • Beskrive perspektiver for anvendelse af moderne bioteknologiske metoder
  • i genetisk forbedring af dyr og planter.
  • Redegøre for generelle forhold vedrørende dyrs sundhed og velfærd.

Faglige forudsætninger

Basalt kendskab til DNA og gener samt basal indsigt i statistik.

Underviser

Ansvarlig faglærer

Navn: Christina Rønn Ingvardsen
Universitetsadresse: Institut for Genetik og Bioteknologi, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, Forsøgsvej 1, 4200 Slagelse
Telefonnummer: 8999 1900
Direkte telefonnummer: 8999 3687
E-mail: Christina.Ingvardsen@agrsci.dk
Web: www.agrsci.dk

 

Øvrige lærere

Peer Berg, Torben Asp, Louise Bach Jensen, Jeppe Reitan Andersen, Torkild  Liboriussen

Undervisnings- og arbejdsform

2 forelæsninger/uge i 7 uger
4 teoretiske øvelser/uge i 7 uger

Materiale: Engelsk

Undervisningssprog: Dansk og engelsk (efter behov)

 

Litteratur

PLANTS, GENES, AND CROP BIOTECHNOLOGY (2003)

Author: M. J. Chrispeels & D. E. Sadava

Publishing house: Jones and Bartlett Publishers

ISBN No: 0-7637-1586-7

 

The book is used for the whole course package: Food production

 

&

 

INTRODUCTION TO ANIMAL SCIENCE - GLOBAL, BIOLOGICAL, SOCIAL AND INDUSTRY PERSPECTIVES, 3 rd edition (2005)

Athor: W. Stephen Damron

Publishing house: Pearson

ISBN: no: 0-1311-8932-8

Kursushjemmeside

www.aula.au.dk

Eksamensterminer

Eksamen: Efter 4. kvarter
Reeksamen: August

Udbyder

Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

Indgår i følgende fagpakker

Fødevareproduktion

Særligt om dette kursus

Fjerde kursus i fagpakken: Fødevareproduktion

Studieordning og bedømmelse


Fagpakke: Fødevareproduktion

  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


  • 3 timer skriftlig eksamen med hjælpemidler
  • 7-trinsskala
  • intern censor