Global fødevareproduktion ( efterår 2007 - 5 ECTS )
Rammer for udbud
-
Uddannelsessprog:
(se under Undervisnings- og arbejdsform)
-
Niveau:
Fagpakke/grundkursus
-
Semester/kvarter:
1. kvarter
-
Timer per uge:
6
-
Deltagerbegrænsning:
-
Undervisningssted:
Århus
-
Hovedområde:
Det Naturvidenskabelige Fakultet
-
Udbud ID:
8123
Formål
Formålet med kurset er at give en introduktion til landbrugsproduktion og -produkter set i et globalt perspektiv.
Obligatorisk program
Intet
Indhold
Følgende temaer bliver dækket af kurset:
-
Oprindelsen, historien og den geografisk fordeling af de vigtigste afgrødeplanter og husdyr.
-
Produktion og forbrug af landbrugsprodukter i udviklings- og industrialiserede lande.
-
Verdensbefolkningens udvikling og fremtidige
krav til verdens fødevareproduktion.
-
Produktionssystemer i udviklings- og industrialiserede lande.
-
Fødevaresikkerhed.
-
Landbrugsproduktion og miljø.
-
Andre nøgleord er: Sult/fejlernæring/fedme, den "grønne revolution" og GMO.
Læringsmål
-
Beskrive domesticeringen og udviklingen af de vigtigste afgrøder og husdyr på verdensplan.
-
Sammenfatte den geografiske fordeling, produktion og økonomisk betydning af de vigtigste afgrøder og husdyr på verdensplan.
-
Vise indsigt i befolkningsudviklingen i verden.
-
Redegøre for de fremtidige udfordringer som fødevareproduktionen på verdensplan står over for.
-
Vise indsigt i betydningen af den grønne revolution
-
På generelt niveau, redegøre for sammenhænge mellem fødevareproduktion og miljø.
-
Beskrive generelle produktionsforhold inden for fødevareproduktion i industrialiserede og udviklingslande.
Faglige forudsætninger
Ingen
Underviser
Ansvarslig faglærer
Navn: Kristen Sejrsen
Universitetsadresse: Institut for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, Blichers Allé 20, Postbox 50, 8830 Tjele
Telefon: 8999 1900
Direkte telefon: 8999 1513
E-mail:
Kr.Sejrsen@agrsci.dk
Web:
www.agrsci.dk
Øvrige lærere
Søren Borg, Preben Bach Holm
Undervisnings- og arbejdsform
14 Forelæsninger
28 Teoretiske øvelser
1x2 Forelæsninger/uge
1x4 Teoretiske øvelser/uge i 7 uger
Materiale: Engelsk
Undervisningssprog: Dansk
Litteratur
PLANTS, GENES, AND CROP BIOTECHNOLOGY (2003)
Author: M. J. Chrispeels & D.
E. Sadava
Publishing house: Jones and Bartlett Publishers
ISBN No: 0-7637-1586-7
World Agriculture: Towards 2015/2030-An FAO perspective:
www.fao.org/docrep/005/Y4252E/y4252e00.HTM
Kan down-loades frit til undervisningsbrug.
Begge bøger benyttes til hele fagpakken: Fødevareproduktion
Kursushjemmeside
www.aula.au.dk
Eksamensterminer
Eksamen: 1. kvarter
Reeksamen: august
Udbyder
Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
Indgår i følgende fagpakker
Fødevareproduktion
Særligt om dette kursus
Første kursus i fagpakken: Fødevareproduktion
Studieordning og bedømmelse
-
Skriftlig, bedømt efter 7-skala med intern censur
-
3 timer skriftlig eksamen med hjælpemidler
-
7-trinsskala
-
intern censor.