Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Kognitiv behandling af angstlidelser/Angstklinik ( forår 2008 - 15 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: (se under Undervisnings- og arbejdsform)
  • Niveau: KAND
  • Semester/kvarter: 2. og 3. semester
  • Timer per uge: Undervisning 1. semester (foråret 2008) Undervisningstiderne vil kunne variere, men som hovedregel afsættes hele fredag (9-15/16) til undervisning og træningsopgaver i programmets første semester. En del af undervisningen foregår i læsegrupper med 8 studerende.   Der vil være to todages workshops fredag-lørdag d. 15.-16. og d. 22.-23. februar. Dertil kommer en intensiv terapiuge med fremmøde fra kl. 8.45 ca.15 (foreløbigt planlagt til uge 17 og 19). Deltagelse i programmet forudsætter, at man har mulighed for at deltage i disse arrangementer.   Undervisning 2. semester (efteråret 2008) Undervisning 2. semester vil mest bestå i supervision 2 timer om ugen (+ 2 timers kollegial supervision, hvor de studerende selv indbyrdes drøfter deres klienter). Supervisionen foregår i grupper med otte studerende (evt. fire i den kollegiale supervision).   Dertil vil der være et månedligt møde for hele holdet med varierende indhold. De studerende er her forpligtede til mindst et oplæg om temaer fra deres teoretiske opgave og et om deres case-rapport.  
  • Deltagerbegrænsning: Tilmelding til projektet følger de almindelige regler for seminarer. Se www.psy.au.dk "Tilmelding til undervisning og vejledning, Foråret 2008". OBS: Da det er planlagt til at dække to seminarer, er det en forudsætning for optagelse, at man mangler begge valgfrie seminarer.   Der optages 16 studerende.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 11193

Formål

Se Studieordningen for Kandidatuddannelsen, 2007 på www.psy.au.dk .

Indhold

Projektet består af to dele, et teoretisk seminar og et praksisorienteret seminar, og det forløber over to semestre. Det omfatter dels en teoretisk og praktisk indføring i kognitiv adfærdsterapi ved angsttilstande (Teoretisk seminar: Kognitiv behandling af angstlidelser), dels konkret færdighedstræning i behandling af angst (Praksisorienteret seminar: Klinikprogrammet). De to dele af det praksisbaserede projekt er flettet ind i hinanden over de to semestre.

 

Angst er en af de mest udbredte psykiske lidelser, og kognitiv adfærdsterapi er den bedst dokumenterede psykologiske behandlingsmetode over for angst.

 

Det teoretiske seminar vil handle om såvel fremtrædelsesformer, årsager, undersøgelsesmetoder og behandling ved angst med vægt på kognitiv adfærdsterapi. Undervisningsformen vil bestå i en kombination af deltager- og læreroplæg, diskussion og øvelser, enten i form af rollespil eller ud fra bibliotekets video-materiale. Der sigtes mod at bibringe deltagerne såvel teoretisk viden om angst og angstbehandling som konkrete færdigheder i diagnosticering, case-formulering og kognitiv adfærdsterapi.

 

Klinikprogrammet skal omhandle indledende træning i kognitiv adfærdsterapeutisk behandling af panikangst og socialfobi, de to angstlidelser der hyppigst søger behandling. De studerende får mulighed for at deltage i den diagnostiske afklaring, have individuel terapeutisk kontakt med mindst én klient, overvære gruppeterapi forestået af klinikkens undervisere i grupper med otte klienter, samt selv forestå gruppeterapi/gruppeøvelser i grupper med fire klienter (fire studerende skiftes to og to til at være terapeuter, respektive referenter i gruppen). De studerende får også indblik i klinisk psykologisk forskning vedrørende angst og psykoterapi.

 

Undervisningen er arbejdskrævende og beregnet for studerende med særlig interesse for klinisk psykologi og psykoterapi.

 

Aula-adresse: PSYF08KLINIK

Faglige forudsætninger

Grundfag A, Klinisk psykologi skal være bestået

Underviser

Hjalti Jonnsen, Esben Hougaard og ekstern lektor Mikkel Arendt

Undervisnings- og arbejdsform

Se kursusbeskrivelsen Dansk

Litteratur

Vil foreligge ved undervisningens start

Undervisningstidspunkt og sted

Fredag 9-16, lokale 239, bygning 1481.

Første gang: 8. februar 2008

 

Til weekend-workshoppen den 15.-16 februar og 22.-23. februar er lokale 239, bygning 1481 reserveret.

Særlige bemærkninger

Da programmet omfatter klientkontakt, er det et krav, at man taler godt dansk.

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i psykologi

  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Hj.opg., bedømt efter 7-skala uden censur


Eksamen for det teoretiske seminar bestås gennem en seminaropgave med ekstern censur og karakter efter 7-trins skalaen. Seminaropgaven kan afleveres efter første eller andet semester (ved de normale eksamensterminer), men da det tilstræbes, at klientkontakten (som er tidkrævende) starter relativt tidligt i første semester, vil det antageligt være fordelagtigt at aflevere den efter andet semester.

 

Eksamen for klinikprogrammet bestås ved deltagelse samt aflevering af en intensiv case-rapport om en af de klienter, man har haft i individuel terapi. Case-rapporten bedømmes internt med karakter efter 7-trins skalaen. Case-rapporten bedømmes ved en normal eksamenstermin (januar eller juni).