Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Emnestudie: Palladio 500 år - værk, samtid og efterliv KA (SI), KUN ( forår 2008 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: (se under Undervisnings- og arbejdsform)
  • Niveau: Kandidat (Sidefag) (Suppleringsfag)
  • Semester/kvarter: Forår 2008
  • Timer per uge: 3
  • Deltagerbegrænsning: 30
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Humanistiske Fakultet
  • Udbud ID: 10008

Formål

Ved bedømmelsen lægges vægt på, i hvilket omfang den studerende

 

  • er i stand til at arbejde selvstændigt og kritisk med videnskabelige problemstillinger indenfor det valgte emne.
  • demonstrerer evnen til at kunne udvikle en stærk og fagligt relevant problemstilling
  • evner at udfolde denne problemstilling analytisk, metodisk og teoretisk reflekteret i forhold til et præcist afgrænset stofområde.

Indhold

En af historiens betydeligste arkitekter, Andrea Palladio, fylder 500 år i 2008. Vi ser på hans værk i dets fulde omfang og store mangfoldighed, et af de mest varierede og indflydelsesrige oeuvre i arkitekturens historie. Ikke mange kunstnere har givet navn til en århundredelang retning i kunsthistorien, men Palladio har. Palladianisme er betegnelsen for det rige efterliv, hans nytænkning fik, og som navnlig kan studeres i engelsk og amerikansk arkitektur. Og også i dag er han til stor inspiration for arkitekter. Palladio arbejdede i tæt kontak med samtidens førende venetianske tænkere og kunstnere, den lærde Giangiorgio Trissino, der tog ham til Rom og åbnede antikkens verden for ham, maleren Paolo Veronese og hans elever, der bl.a. udsmykkede Palladios mange villaer, billedhuggeren Alessandro Vittoria føjede sine manieristisk inspirerede arbejde til i haveanlæggene. Kurset vil også omfatte disse kunstneres værk.

Anden del af kurset vil (under forudsætning af tilstrækkelig tilslutning samt bevilling) bestå i en ekskursion til Palladios fødeby Vicenza og omegn, der selvfølgelig vil være præget af det runde år. Med udstillinger og særarrangementer. Vi besøger hovedparten af hans værk: Kirkerne i Venezia, paladserne, basilkaen og teatret i Vicenza og ikke mindst de mange villaer spredt rundt i landskaberne omkring Venezia og Vicenza, bl.a. Villa Rotonda. Vi ser på de kunstneriske forudsætninger, på en bred kulturel samtidsramme, samt på Palladios indflydelse i Veneto, bl.a. som den kommer til udtryk hos han store efterfølger, arkitekten Vincenzo Scamozzi. Yderligere følger vi villaarkitekturens udvikling frem til 1700-tallet med eksempelvis Giambattista Tiepolos mange store udsmykningsarbejder. Kurset skulle således (idet den endelige planlægning sker under hensyntagen til de studerende behov og interesser) komme til at omfatte næsten lige dele arkitektur og billedkunst.

Faglige forudsætninger

Ingen

Underviser

Mogens Nykjær

Undervisnings- og arbejdsform

Emnestudierne kan tages i sammenhæng med undervisningsforløb udbudt på Afdeling for Kunsthistorie eller på en af de andre afdelinger på Institut for Æstetiske fag. Den studerende kan vælge at følge undervisningsforløb på andre institutter inden for Det Humanistiske Fakultet, eller prøven kan aflægges på baggrund af selvstudium under vejledning.

Tidspunkt

Mandag kl. 14-17 Dansk

Litteratur

James S. Ackerman, Palladio . Penguin Books, First ed. 1966, repr. 1967, 1972 etc.

Lokale

212

Studieordning og bedømmelse

2. del af sidefaget i billedkunst og design

  • Fri.hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i kunsthistorie

  • Fri.hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med ekstern censur
  • Fri.hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med intern censur


Som emnestudie I:

 

Prøveform: Skriftlig og mundtlig prøve, omfang maks. 5 sider pr. studerende, 30 min. eksamination inklusive bedømmelse

 

Nærmere bestemmelser:

Prøven tager udgangspunkt i en synopsis, der indleveres på en af studienævnet fastsat dato før prøvens afholdelse. Der skal desuden fastsættes et af faglæreren godkendt pensum af et nærmere angivet omfang. Synopsen kan udarbejdes individuelt eller af en gruppe. Den mundtlige prøve er individuel.

 

Som Emnestudie II:

 

Prøveform: Fri skriftlig hjemmeopgave, omfang maks. 15 sider pr.studerende

 

Nærmere bestemmelser: Opgaven udarbejdes individuelt eller af en gruppe, således at hele opgaven, undtagen problemformulering og konklusion, kan gøres til genstand for individuel bedømmelse.