Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Husdyrsygdomme, mekanismer og forebyggelse ( forår 2009 - 15 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk (eller dansk)
  • Niveau: Kandidatkursus
  • Semester/kvarter: 2. semester / .
  • Timer per uge: Timer fordelt over 14 ugers undervisning Studie / arbejdesomfang: Timer Forelæsninger 40 Kollokvier 25 Øvelser / Vejledning 53 Forberedelse 250 Eksamen (uden for de 14 ugers undervisning) 36 I alt 405   En gennemsnitlig uge vil indeholde 3 forelæsninger, 2 kollokvier og 4 øvelsestimer fordelt på 2 dage. Ugerne vil være forskellige, og en endelig plan vil foreligge senere.
  • Deltagerbegrænsning: Maks. 30 studerende.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 11759

Formål

Den studerende skal kunne arbejde med ætiologi, risikofaktorer og patofysiologi af almindeligt forekommende husdyrsygdomme hos kvæg, svin, fjerkræ og mink. Endvidere skal den studerende lære at arbejde med værktøjer til monitering af risiko for sygdomme samt værktøjer til analyse af mulige årsager og effekter af sygdomme og sygdomskomplekser. Endelig er det formålet, at den studerende kan udarbejde og formulere strategier til især forebyggelse, men også afhjælpning af sygdomme.

Læringsmål

Den studerende skal:

· redegøre for sygdomsforekomst i husdyrproduktionen og konsekvenserne heraf for produktionsdyrene, producenter, forbrugere og samfund.

· kunne sammenfatte og forklare betydningen af kritiske perioder i produktionsdyrenes liv og tilpasningsevne.

· kunne sammenfatte og forklare ætiologi, patofysiologi samt analysere mulige risikofaktorer for vigtige husdyrsygdomme relateret til mave-tarmssystemet, stofskiftet og infektioner.

· diskutere og analysere interaktioner mellem fysiologiske og immunologiske mekanismer af betydning for sygdomsrisiko.

· beskrive og forklare diagnostiske metoder, samspillet mellem produktion, reproduktion og sygdomsresistens.

· vurdere mulighederne for at øge dyrenes sygdomsresistens gennem genotype, ernæring, miljø og management.

· kunne foreslå og underbygge ideer/strategier til forebyggelse af vigtige husdyrsygdomme.

 

 

Indhold

Kurset vil have fokus på dyrearterne kvæg, svin, fjerkræ og mink. Den studerende vil skulle arbejde med følgende emner:

 

· centrale sygdomskomplekser i husdyrproduktionen, definitioner, forekomst, risikofaktorer og konsekvenser.

· kritiske perioder i dyrenes liv, tilpasningsevne og individ versus besætningsorienterede sygdomsproblemer.

· mave-tarmsygdomme; ætiologi, patofysiologi, risikofaktorer, monitering og forebyggelse.

· ernærings- og stofskifterelaterede sygdomme; ætiologi, patofysiologi, risikofaktorer, monitering og forebyggelse.

· infektiøse sygdomme; immunologi og ætiologi, monitering, risikofaktorer og forebyggelse (herunder vaccination og vaccinationsstrategier).

· reproduktionsproblemer; ætiologi, patofysiologi, risikofaktorer, monitering og forebyggelse.

· betydningen af interaktion mellem fysiologi og immunologi (immunfysiologi) for sygdomsrisiko.

 

Centrale sygdomskomplekser dækker sygdomme relateret til fordøjelse, stofskifte, infektioner og reproduktion. Afhjælpning og forebyggelsestrategier vil tage udgangspunkt i flere faktorer, herunder genotype, fysiologisk stadie, ernæring, det omgivende miljø samt management.

Faglige forudsætninger

Det forudsættes, at den studerende har en solid indsigt i pattedyrenes fysiologi, anatomi, immunologi og reproduktion. Desuden vil kendskabet til basal ernæring og genetik være af stor betydning for udbyttet i kurset. Endvidere forudsættes det, at den studerende har generelle egenskaber for projektarbejde og skriftlig afrapportering.

Underviser

Kursusansvarlig er Birthe Marie Damgaard, Institut for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring (e-mail: BirtheM.Damgaard@agrsci.dk ). En række forskere/seniorforskere vil undervise inden for deres forskningsområde.

Undervisnings- og arbejdsform

Kurset vil indeholde både forelæsninger, kollokvier og øvelser. Desuden skal den studerende påregne tid til forberedelse samt kursusopgaver. For at kunne indstille sig til eksamen skal den studerende have deltaget i mindst 4 kollokvier samt have fået godkendt 75 % af kursusopgaverne.

Dansk / Engelsk.

Litteratur

Radostits, O.M., Gay, C.C., Blood, D.C., Hinchcliff, K.W., 2000. Veterinary Medicine. A textbook of the Diseases of Cattle, Sheep, Pigs and Horses. 9th edition, W. B. Saunders Company Ltd. ISBBN 0 7020 2604 2

Cunningham, J.G., Klein, B.K., 2007. Veterinary Physiology, 4th edition, Saunders Elsevire, ISBN 978-1-4160-3610-4

Udvalgte kapitler fra ovennævnte bøger og andre relevante bøger samt oversigtsartikler og originalartikler (til udlevering eller downloadning).

Studieordning og bedømmelse

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, husdyrsundhed og -velfærd

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, jordbrug i et globalt perspektiv

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, planteernæring og sundhed

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, økologisk jordbrug

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


30 minutters mundtlig eksamen med 3 døgns forberedelse.
Eksamensopgaven er præsentation af poster ud fra opgivet emne
samt overhøring i pensum. Kurset evalueres efter 7-trinsskalaen
med intern censur.