Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Jordens frugtbarhed ( forår 2009 - 15 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk
  • Niveau: Kandidatkursus.
  • Semester/kvarter: 3. og 4. kvarter i 1. år.
  • Timer per uge:
  • Deltagerbegrænsning:
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 11754

Formål

Kurset skal give de studerende forståelse for dyrkningslagets vitale betydning for planters vækst og sundhed i relation til jordbrugsproduktion og herunder kendskab til, hvilke komponenter der er centrale for jordens frugtbarhed, omfattende fysiske, kemiske og biologiske aspekter samt deres vekselvirkninger. Målet med undervisningen er, at de studerende bliver i stand til at vurdere, hvordan jordbrugspraksis påvirker jordens frugtbarhed, og hvilke virkemidler der kan anvendes til at fremme jordens frugtbarhed.

Læringsmål

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

  • beskrive jordøkosystemers fysiske, kemiske og biologiske komponenter
  • beskrive vekselvirkninger mellem biologiske og fysisk/kemiske komponenter i relation til biologiske processer og jordstruktur
  • beskrive flow af næringsstoffer og næringsstofdynamik i dyrkningslaget
  • relatere jordfrugtbarhed til planters vækst og sundhed
  • sammenligne effekter af forskellige produktionsmetoder på jordfrugtbarhed
  • forklare jordøkosystemers modstandskraft og autogenopretning i forhold til stress forårsaget af jordbrugspraksis eller anden antropgen virksomhed
  • analysere og diskutere muligheder for brug af indikatorer for jordfrugtbarhed
  • formidle selvvalgt tema om jordfrugtbarhed skriftligt og/eller mundtligt

 

Indhold

Kurset omhandler jordøkologi i bred forstand. Undervisningen vil tage udgangspunkt i en grundlæggende beskrivelse af jordøkosystemets forskellige fysiske, kemiske og biologiske bestanddele og deres vekselvirkninger som et selvorganiserende system. Betydningen af jordens tekstur og struktur for indhold og transport af luft, vand og næringsstoffer samt for jordens biologiske processer vil indgå i kurset. Jordbiotaens sammensætning af såvel mikroorganismer som meso- og makrofauna, omfattende de forskellige organismers levevis, funktion og diversitet, vil ligeledes indgå. Betydningen af rødder for jordens frugtbarhed vil blive gennemgået i relation til jordstruktur, rodzonemikrobiologi, næringsstofdynamik og opbygning af biomasse i jordøkosystemet. Nedbrydningsprocesser vil blive gennemgået i relation til trofiske niveauer og næringsstofkredsløb med videre fokus på dyrkningslagets kvælstof- og fosfordynamik. Klassiske termer for beskrivelse af økosystemers stabilitet vil blive gennemgået med særlig reference til jordøkosystemet. Dette vil blive konkretiseret gennem analyse af jordens reaktioner på jordbrugspraksis såsom brug af tunge køretøjer, jordbearbejdning, sædskifte, pesticider og gødning. Muligheder og problemer ved anvendelse af indikatorer for jordfrugtbarhed vil blive diskuteret. Virkemidler til fremme af jordens frugtbarhed vil blive diskuteret, som f.eks. recirkulering af organisk affald til dyrkningslaget.

Faglige forudsætninger

Basic biological knowledge equivalent to a bachelor's degree programme in agrobiology or similar is essential.

Underviser

Forskere fra Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr, Institut for Havebrugsproduktion, Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø og Afdeling for Terrestrisk økologi (DMU) og Afdeling for Mikrobiologi og Miljøkemi (DMU).

Kursusansvarlig: John Larsen (e-mail: John.Larsen@agrsci.dk ).

Undervisnings- og arbejdsform

Kurset er en kombination af forelæsninger/kollokvier og øvelser. Sideløbende med undervisningen udarbejdes projektopgave efter selvvalgt emne, der ved kursusafslutning præsenteres ved fælles minisymposium.

Engelsk.

Litteratur

Relevant lærebog om jordfrugtbarhed samt artikler og reviews fra internationale tidsskrifter.

Studieordning og bedømmelse

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, husdyrsundhed og -velfærd

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, jordbrug i et globalt perspektiv

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, planteernæring og sundhed

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, økologisk jordbrug

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


Projektopgaven præsenteres som poster ved kursusafslutning med opfølgende 30 minutters mundtlig eksamination. Prøven evalueres efter 7-trinsskalaen med intern censur.