[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Kurset tager udgangspunkt i reelle problemstillinger fra moderne husdyravl. Gennem kursusforløbet erhverver den studerende erfaring med metoder til avlsværdivurdering og avlsplanlægning. Den studerende opnår også erfaring i af analysere og løse enkle men realistiske problemstillinger inden for nedarvning af kvantitativ genetik. Den studerende bliver i stand til at foretage avlsværdivurdering og til at opstille avlsplaner i enkle situationer. De nyeste, aktuelle metoder inddrages i løsningen af problemstillingerne, herunder anvendelsen af molekylær data.
Efter kurset skal den studerende kunne:
På kurset arbejder den studerende med tre discipliner, som indgår med lige vægt.
Kvantitativ Genetik
Grundlæggende modellering af nedarvningen af kvantitative egenskaber, dvs. kontinuerte egenskaber, som er under indflydelse af både gener og omgivelserne. Den studerende anvender både modeller med enkelte gener og modeller med uendeligt mange gener. Herunder behandler den studerende genetisk variation, indavl, krydsningsfrodighed, selektion, selektionsrespons såvel som arten af den molekylære variation, som underligger den kvantitative genetiske variation.
Avlsværdivurdering
Avlsværdivurderingen sigter på at vurdere den genetiske værdi af hvert dyr med henblik på rangordning og udvælgelse af de dyr, som har de bedste genetiske anlæg. Den studerende lærer at anvende statistiske modeller, som antager, at dyrenes egenskaber er normalfordelte, til at adskille effekter af genetik og miljø; herunder modeller, som inkluderer molekylær information og information fra slægtninge.
Avlsplanlægning
Avlsplaner designes med henblik på at opnå avlsfremgang under hensyntagen til indavl. Avlsplanerne opstilles under hensyn til den pågældende arts biologiske forhold, f.eks. reproduktionsevnen. Emner, som vi arbejder med, omfatter brugen af molekylær information, opstilling af avlsmål, reproduktionsteknologier, udvælgelsesstrategier og parringsstrategier. Den studerende lærer at sammenligne forskellige avlsplaner ved hjælp af simulationsværktøjer.
Projekter
I løbet af kurset udarbejder den studerende desuden et projekt i hvert af de tre delområder. Omfanget af hvert projekt svarer til ca. 1 ECTS.
Forkundskaber svarende til Genetik og Evolutionslære, Biostatistik og Almen Molekylærbiologi eller tilsvarende.
Bernt Guldbrandtsen (kursusansvarlig), Daniel Sorensen, Anders Christian Sørensen, Jan Lassen
Forelæsninger, teoretiske øvelser og opgaver, computerøvelser, projekter, besøg hos avlsselskaber.
Engelsk.
Falconer & Mackay, Introduction to Quantitative Genetics, 4. udgave
Mrode, Linear Models for the Prediction of Animal Breeding Values
Undervisningsnoter, originallitteratur.
30 minutters mundtlig eksamen uden forberedelse og hjælpemidler bedømt efter 7-skalaen med intern censur. Eksamen er en diskussion med udgangspunkt i projektrapporter. De tre projektrapporter skal være godkendt, inden indstilling til eksamen kan finde sted.
Deltagelse i eksamen forudsætter tre godkendte projektrapporter.