Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Instruktorforløb til VK2/PE2 + Arkitektur i Århus BA og SI, KUN ( forår 2009 - 0 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelor, sidefag
  • Semester/kvarter: Forår 2009
  • Timer per uge: 2 x 3
  • Deltagerbegrænsning: Kun for fagets egne studerende
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Humanistiske Fakultet
  • Udbud ID: 12253

Formål

Del af og supplement til undervisningen i Periodestudier og VK 2, se beskrivelsen af disse kurser for yderligere information.

Indhold

I foråret planlægger vi et forløb tirsdage, der veksler mellem instruktorundervisning (v. NN/NN) og Arkitektur i Århus (v. Mogens Nykjær).

Begge dele er obligatoriske for 2. semester på BA og sidefag og er en selvstændig, men integreret del af undervisningen i Periodestudier og VK 2.

Instruktorundervisningen træner analysefærdigheder mm. i  forlængelse af Periodestudier og Visuel Kultur.

Arkitektur i Århus omfatter to introducerende forelæsninger dels om at se på arkitektur, d.v.s. aflæse de meddelelser der er bygget ind i selv den jævneste bygning, dels om Århus bys historie som den afspejler sig på byens gader og pladser. Almindeligvis går vi vel uopmærksomt forbi denne arkitektur, for den er "jo ikke noget særligt", og dog kan vi få  indblik i mere end tusind års byanlæg og bygningskunst ved at bevæge os omkring i den velkendte by med enkle forudsætninger og åbne øjne. Efter de indledende forelæsninger følger en række byvandringer. Én centrerer sig om det ældste Århus, middelalderens religiøst dominerede by med volde tæt ved vandet. Hvordan spejler denne fortid sig endnu i enkeltbygninger og gadeanlæg? Århus blev først en storby, da jernbanen og havnen for alvor satter sit præg på udviklingen. Vi vil i anden bytur se på monumentalarkitekturen fra omkringi 1900, den førende provinsbys "historicistiske" ansigt, og på de store gadeanlæg, boulevarder etc. Tredje tur følger den store stils forfald (Sjællandsgade-kvarteret) og oprøret med den,  d.v.s. jugendstil, funktionalisme og postmodernisme. Til sidst vil vi (tror jeg, men det kan vi snakke om) se på Gellerupplanen og Bruuns galleri og andre sådanne mangehovede og stilforvirrede rumkomplekser. Kurset er også tænkt som en introduktion til at beskæftige sig med arkitektur i det hele taget.

Faglige forudsætninger

Ingen

Underviser

Instruktorforløb: Kasper Lie og Helle Børsen Rosholm

Arkitektur i Århus: Mogens Nykjær

Undervisnings- og arbejdsform

Øvelser

Tidspunkt

Al instruktorundervisning: tirsdage 8-14

Litteratur

Antikken i Århus, Red. Vinnie Nørskov, Forlaget Sfinx, Århus 2008.
Århus. Byens historie , bd. 1-4. Red. Ib Gejl, Århus 1998.

Lokale

Bygn. 1584, lok. 224

Bedømmelse

Ingen