Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Fødevarer og ernæring i økonomi og samfund ( forår 2009 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk (eller dansk)
  • Niveau: Kandidatkursus.
  • Semester/kvarter: 4. kvarter.
  • Timer per uge:
  • Deltagerbegrænsning: 30.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 11863

Formål

De studerende skal tilegne sig grundlæggende indsigt i hvordan anvendelsen af de færdigheder, de ellers erhverver i kandidatstudiet, påvirker samfundet - både gennem produktion af bedre, mere velsmagende og sundere fødevarer, der styrker fødevaresektorens internationale konkurrenceevne, og ved at skabe øget velfærd hos forbrugerne.

Læringsmål

Ved kursets afslutning forventes den studerende at kunne

  • gøre rede for grundlæggende økonomiske sammenhænge i fødevareproduktionen, herunder hvordan den enkelte producents adfærd spiller sammen med primærproduktion, detailhandel og myndighederne
  • gøre rede for de grundlæggende mekanismer, der styrer forbrugernes valg af fødevarer og måltidsmønstre, og hvordan det påvirkes af eksterne faktorer
  • skabe sammenhæng mellem molekylær ernæring og fødevareteknologi på den ene side og samfundsvidenskabelig analyse af fødevareproduktion og - forbrug på den anden side, fx ved at give bud på de økonomiske og samfundsmæssige konsekvenser af innovation inden for det molekylærbiologiske område

Indhold

1. Fødevareproduktion som erhverv (4 timer)

a. Erhvervsøkonomiske vilkår for fødevareproduktionen

b. Værdikædesamarbejde i fødevareproduktionen

c. Innovation og teknologiledelse

2. Fødevareforbrug i de private husholdninger (4 timer)

a. Forbrugernes valg af fødevarer

b.Forbrugernes kvalitetsopfattelse

c. Forbrugernes opfattelse af ny teknologi

d. Fødevarekultur og trends i fødevareforbruget

3. Sund spiseadfærd som samfundsudfordring (2 timer)

a. Det sunde valg og dets determinanter

b. Instrumenter til fremme af sund spiseadfærd

4. Markedsorienteret fødevareudvikling (4 timer)

 

Faglige forudsætninger

Ingen.

Underviser

Ansvarlig lærer:

Liisa Lähteenmäki , MAPP, Institut for Marketing og Statistik, Handelshøjskolen (ASB), Fuglsangs Allé 4, 8210 Århus V

8948 6788  LIISAL@asb.dk

 

Evt. suppleret med andre undervisere fra ASB.

Undervisnings- og arbejdsform

14 timers forelæsninger samt et projekt af 3 ugers varighed, som gennemføres i grupper af 3-4 studerende.

Dansk, enkelte dele undervises evt. på engelsk.

Litteratur

Artikelsamling som lægges ud som elektronisk kompendium (Food in society, udarbejdet af Liisa Lahteenmaki )

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i molekylær ernæring og fødevareteknologi

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


30 minutters mundtlig eksamen med 30 minutters forberedelse med
udgangspunkt i gruppeprojektet. Kurset evalueres efter 7-
trinsskalaen med intern censur.