Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Den dynamiske hjerne i en dynamisk verden - BAC ( forår 2009 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: BA
  • Semester/kvarter: 6. semester
  • Timer per uge: 3 timer
  • Deltagerbegrænsning: Der kræves tilmelding til undervisningen. Se   http://psy.au.dk/undervisning/undervisningstilmelding-regler-og-frister/
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 15289

Formål

Fagets formål

Formålet med faget er, at den studerende via almenpsykologien fordyber sig i et særligt genstandsområde og/eller problemstilling inden for det psykologiske domæne. Denne fordybelse tjener som faglig inspiration og vejledning til bachelorafhandlingen.

 

Fagets formål er endvidere, at den studerende tilegner sig viden om forskning og centrale teoridannelser inden for fagets genstandsområde og/eller problemstilling. Formålet er endvidere at den studerende gennem aktiv deltagelse i undervisningen kan redegøre for denne viden, bruge denne viden over for fagets problemstillinger i fagets domæne og genstandsområder, samt forme sin redegørelse for og brug af viden på en videnskabelig måde.

Domænet

Et opgaveseminar beskæftiger sig med et eller flere genstandsområder og/eller problemstillnger inden for det almenpsykologiske domæne.

Kriterier for målopnåelse

Aktiv og fagligt relevant deltagelse i fordybelsesaktivitetens faglige aktiviteter. At vise tilstrækkelig kendskab til fagets emne, og til på et litteraturgivet grundlag at kunne deltage i faglige diskussioner om emnet.

Indhold

De fleste psykologer er enige om at psykiske processer realiseres af hjernen. Alle psykologisk set interessante hjerner befinder sig i hovedet på organismer der er aktive i en objektivt eksisterende omverden. Hjernen selv er konstant aktiv. En passiv hjerne er en død hjerne. Forsøget på at forstå hjernen som en avanceret computer der reagerer på "input" i overensstemmelse med "programmer" ("the information processing approach") er en misforståelse. Der er stadig er mange ukendte egenskaber ved hjernen og dens funktionsmåde, men mængden af forskning som beskæftiger sig med den er stadigt stigende. Resultaterne af denne forskning er af stor betydning for psykologien, og psykologien har behov for teorier som kan bringe system i de opnåede partikulære forskningsresultater, og medvirke til at afstemme den med neurovidenskabernes resultater. Selvom teorien om funktionelle hjernesystemer fra den virksomhedsteoretiske neuropsykologi har åbenlys relevans i denne sammenhæng, er det klart, at teorier om spontan selvorganisering i åbne systemer, om komplekse adaptive systemer, om "small world networks" og lignende også kan yde vigtige bidrag. Endvidere er det klart, at hjerneprocesserne må ses i deres kontekst, hvilket indebærer, at kroppens stofskifte, og hjernens indlejring i organismens livsvirksomhed må tages i betragtning. Det er derfor bemærkelsesværdigt, at de nævnte systemteorier også finder udbredt anvendelse i alle moderne naturvidenskaber, og i stigende grad tillige gør sig gældende indenfor samfundsvidenskaberne. I seminaret vil vi beskæftige os med teorier der omhandler fænomener som hører til på flere af de omtalte systemniveauer (biologisk, psykologisk, samfundsmæssigt-historisk).

Fagets kursuskode: PSYF09KBB

Faglige forudsætninger

Opgaveseminarer:

Forudsætningen for at kunne tilmelde sig et opgaveseminar i et semester er, at den studerende har bestået eller har mulighed for at bestå alle øvrige fag på bacheloruddannelsen og dermed afslutte bacheloruddannelsen.

 

Fordybelsesaktiviteter:

Social- og personlighedspsykologi, Kognitions- og indlæringspsykologi samt Udviklingspsykologi skal være bestået.

Underviser

Klaus B. Bærentsen

Undervisnings- og arbejdsform

Seminarundervisning

Litteratur

Oplyses ved semesterstart

Undervisningstidspunkt og sted

Torsdag 10-13, lokale 225, bygning 1481

Første gang: 12. februar 2009

Særlige bemærkninger

Udbydes også som almenpsykologisk seminar på kandidatuddannelsen. Bachelorstuderende har fortrinsret.

 

Fordybelsesaktivitet: Opgaveseminarer kan benyttes alene som fordybelsesaktivitet, men det må påregnes, at undervisningen til slut vil være orienteret mod opgavevejledning.

Studieordning og bedømmelse


Bacheloruddannelsen i psykologi

  • Undervisningsdeltagelse, bedømt efter Bestået/ikke bestået uden censur


80% tilstedeværelse, 1-2 oplæg

Se i øvrigt  http://psy.au.dk/undervisning/eksamen/eksamenstilmelding-regler-og-frister/