Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Vegetabilsk fødevareproduktion ( forår 2010 - 15 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk (eller dansk)
  • Niveau: Kandidatkursus.
  • Semester/kvarter: 2. semester
  • Timer per uge: 8 timer om ugen fordelt på forelæsninger, gruppearbejde, fremlæggelser, m.m.
  • Deltagerbegrænsning: Ingen begrænsning.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 21871

Formål

Formålet med kurset "Vegetabilsk fødevarproduktion" er, at du med udgangspunkt i nyeste forskningsresultater kan analysere produktionen af planter til fødevarer (grønsager, frugt, bær, kartofler, brødkorn og maltbyg) og relatere dette til ydre og indre kvalitet. Fokus er rettet mod de specielle forhold, der gør sig gældende omkring produktionen og produktions effekt på kvalitet, ressourceforbrug, miljø og samfundsaktuelle problemstillinger.

Læringsmål

Ved afslutning af kurset forventes den studerende at kunne:

  • Diskutere og vurdere dansk og international produktion af planter til fødevarer og relatere det til indre og ydre
  • kvalitet.
  • Karakterisere de vigtigste produktionssystemer for fødevareafgrøder.
  • Forklare, hvordan fødevareafgrøder indgår i sædskifter i anden afgrødeproduktion.
  • Reflektere over betydningen af dyrknings- og vækstforhold for udbytte og kvalitet, især hvordan planteernæring,
  • vandforsyning, sygdomme og skadedyr kan påvirke kvaliteten.
  • Vurdere betydning af høstmetoder, produkthåndtering, lagring og pakning for råvarekvalitet.
  • Redegøre for analysemetoder til karakterisering af råvarekvalitet.
  • Forklare, hvordan markedsforhold og -krav påvirker timingen af dyrkningen af fødevareafgrøder:

Indhold

Kurset omhandler vigtige produktioner af højværdiafgrøder til fødevareproduktion i Danmark og udlandet.

Specielle dyrkningsmetoder til enårige og flerårige fødevareproduktoner forklares og sammenlignes med anden afgrødedyrkning. Desuden diskuteres specielle forhold omkring rækkeafgrøder og indplacering af fødevareproduktion i sædskifter diskuteres. Kvaliteten af afgrøderne sættes i forhold til planteernæring, vanding, sædskifter og plantebeskyttelse.

Dyrkningssystemerne analyseres med henblik på sikring af salgsvarens indre og ydre kvalitet, leveringsperiode, specielle miljørisici og muligheder for mere miljøvenlig eller økologisk dyrkning.

Høstmetoder, timing, post-harvest-håndtering, pakning og lagring sammenlignes og forklares.

Der arbejdes med mål og metoder for bestemmelse af råvarens indre kvaliteter. Dette inkluderer analyse af smag, tekstur og lign. samt sammensætningen af indholdsstoffer (næringsstoffer, sekundære metabolitter og lign.). Dette relateres til det genetiske materiale, dyrkningsmetoder og lagring.

Faglige forudsætninger

BSc AU-DJF or similar BSc is essential.

Underviser

Forskere ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og gæsteforskere. Kursusansvarlig: Hanne Lindhard Pedersen. DJF, Aarslev. Tlf.: 89 99 32 71, e-mail: Hanne.Lindhard@agrsci.dk .

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsninger, praktiske og teoretiske øvelser og ekskursioner. I løbet af kurset udarbejdes en projektrapport (gruppe), hvor de studerende med udgangspunkt i en konkret afgrøde eller på tværs af afgrøder udarbejder en strategi for en optimeret produktion eller belyser en dyrkningsfaktor (f.eks. vandforbruget). Der vil foregå laboratorie øvelser ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (Årslev og Foulum) samt virksomhedsbesøg.

Engelsk

Litteratur

Aktuelle videnskabelige artikler indenfor fagområderne.
Derudover skal de studerende selv fremskaffe artikler og andet materiale til udarbejdelse af deres projektrapport.

Studieordning og bedømmelse

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, husdyrsundhed og -velfærd

  • Hj.opg. + Mdt., bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, jordbrug i et globalt perspektiv

  • Hj.opg. + Mdt., bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, planteernæring og sundhed

  • Hj.opg. + Mdt., bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, økologisk jordbrug

  • Hj.opg. + Mdt., bedømt efter 7-skala med intern censur


Deltagelse i eksamen forudsætter 3 godkendte studenteroplæg. Der gives en samlet bedømmelse på baggrund af en individuel projektrapport på maksimalt 10 sider, og en 30-minutters mundtlig prøve med udgangspunkt i projektrapporten og læringsmål. Projektrapport og prøve evalueres efter 7- trinsskalaen med intern censur.