[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
At give den studerende teoretisk og eksperimentel erfaring med mikrobielle fermenteringsprocesser i moderne computerstyrede bioreaktorer. Kurset er specielt rettet mod studerende, som påtænker at specialisere sig inden for mikrobiologi eller mikrobiel bioteknologi.
Aktiv deltagelse i kurset. Min 80% fremmøde.
Når kurset er færdigt, forventes de studerende at kunne:
Under kurset vil den studerende få praktisk ("hands-on") erfaring med at forberede og udføre en fermenteringsproces til fremstilling af et mikrobielt enzym. Den teoretiske del vil omfatte følgende emner:
generel introduktion til industriel mikrobiologi samt
a) selektion og håndtering af produktionsstammer
b) industrielle bioreaktorer
c) design og sterilisering af fermenteringsmedier
d) bioreaktorens opbygning og instrumentering
e) prøvetagning samt on-line og off-line målinger
f) mikrobiel vækstkinetik
g) induktion og repression af produktdannelse
h) proceskontrol
i) beluftning af bioreaktorer
j) måling af enzymaktivitet
k) enzymatisk hydrolyse af cellulose.
Kurset afsluttes med en 5-dages fermenteringsøvelse med en 5 L Biostat® Bplus bioreactor. Formålet med denne øvelse er at demonstrere mikrobiel produktion af cellulase enzymer - en vigtig delproces ved fremstilling af fx bioethanol ud fra plantebiomasse.
"Mikrobiel fysiologi og identifikation " eller "Geomikrobiologi - stofcykler". Evt. andre kurser efter aftale.
Kjeld Ingvorsen
Forelæsninger, gruppediskussioner og studenterpræsentationer: 1 x 2 t i 7 uger.
2 x 1 time forelæsninger med eksterne foredragsholdere fra den danske biotek-industri.
Ekskurion til industrivirksomhed (1 dag).
Fermenteringsøvelse: 5 x 5 h i 5 på hinanden følgende dage.
Noter, artikler fra fagtidsskrifter og kapitler fra lærebøger
www.aula.au.dk
Ordinær eksamen: 4. kvarter
Reeksamen: Efter aftale med faglærer
Biologisk Institut