Miljøvurdering og miljøregulering af landbrugsproduktionen (Q3) ( forår 2010 - 5 ECTS )
Rammer for udbud
-
Uddannelsessprog:
dansk
-
Niveau:
Fagpakkekursus
-
Semester/kvarter:
3. kvarter
-
Timer per uge:
6
-
Deltagerbegrænsning:
Maksimalt 24 deltagere
-
Undervisningssted:
Århus
-
Hovedområde:
Det Naturvidenskabelige Fakultet
-
Udbud ID:
16397
Formål
Formålet med kurset er at de studerende opnår indsigt i de vigtigste metoder til at kvantificere landbrugets miljøpåvirkning og en viden om disses størrelsesorden i forskellige landbrugstyper i Danmark. Desuden skal de studerende opnå viden om hvilke internationale og nationale regelsæt, som regulerer landbrugets arealanvendelse og miljøpåvirkning og have et kendskab til de redskaber som den offentlige forvaltning bruger for at vurdere miljøpåvirkningen af landbrug i forbindelse med regulering.
Obligatorisk program
Intet
Indhold
Følgende emner vil blive behandlet i kurset:
-
Landbrugets udledning af miljøpåvirkende stoffer (nitrat, ammoniak, fosfor, Cu, drivhusgasser, pesticider mv)
-
Bæredygtighedsbegrebet i forhold til jordbrugets miljøbelastning
-
Miljøindikatorer - principper (OECD, ecological footprints, grønne regnskaber &) og skala (internationalt, nationalt og landbrugsbedrift)
-
Livscyklusvurdering
-
Danske og Internationale målsætninger og regler for landbrugets miljøpåvirkning (KYOTO, EU direktiver (Nitrat, vandramme, naturbeskyttelse, &), nationale handlingsplaner)
-
Reguleringsprincipper, adfærds regulering (lovgivning hhv holdningsbearbejdning )
-
Miljøregulering af enkeltlandbrug i offentlig forvaltning (Gødningsregler,VVM-godkendelser mv)
Læringsmål
Efter gennemførelse vil den studerende kunne:
-
beskrive de vigtigste miljøpåvirkninger fra danske landbrug og give skøn over deres størrelse og regionale forskelle
-
redegøre for betydningen af internationale og nationale miljølove og regler for landbrugsproduktionens vilkår i Danmark og dens påvirkning af miljø og natur
-
forklare relevansen af forskellige miljøindikatorer og beregningsmetoder og beskrive hvordan disse kan anvendes på relevante skalaniveauer
-
anvende simple redskaber til beregning af næringsstofbalancer og emissioner fra plante- og husdyrbedrifter samt fortolke resultater fra Livscyklusvurdering af fødevareproduktion
-
beskrive processen for offentlig miljøvurdering og godkendelse af landbrugsbedrifter og anvende redskaber til at undersøge placeringen af specifikke bedrifter i forhold til offentlige zoneringer og beskyttede områder
Faglige forudsætninger
Ingen
Underviser
John Erik Hermansen, DJF
Undervisnings- og arbejdsform
3. kvarter: 2 x 3 F/TØ per uge i 7 uger
Litteratur
Udleveret originallitteratur samt Web-redskaber (farm N og LCA foods)
Kursushjemmeside
www.aula.au.dk
Eksamensterminer
Ordinær eksamen: 3. kvarter
Reeksamen i juni
Udbyder
Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Forskningscenter Foulum
Studieordning og bedømmelse
-
Hj.opg., bedømt efter 7-skala med intern censur
-
Hj.opg., bedømt efter 7-skala med intern censur
-
Tre afløsningsopgaver der afleveres i løbet af kurset, herunder mindst én ved brug af web-redskaber
-
Bedømmes efter 7-trinsskalaen
-
Intern censor