M11 Mikrobiologi og fermentering ( forår 2010 - 5 ECTS )
Rammer for udbud
-
Uddannelsessprog:
engelsk
-
Niveau:
Valgfrit MSc kursus på Biosystemteknologi
-
Semester/kvarter:
1st quarter (Autumn) and 3rd quarter (Spring)
-
Timer per uge:
2 timers forelæsninger per uge i 7 uger og 4 timers teoretiske/praktiske øvelser i 6 uger
-
Deltagerbegrænsning:
12
-
Undervisningssted:
Århus
-
Hovedområde:
Det Naturvidenskabelige Fakultet
-
Udbud ID:
23988
Formål
Du får et basalt kendskab til industriel mikrobiologi og fermenteringsteknikker.
Indhold
Gennem kurset får du erfaring med industrielle mikrobielle fermenteringsteknikker. Kurset vil omfatter følgende emner: Udvælgelse og håndtering af industrielle produktionsstammer, bioreaktorens opbygning og instrumentering, fremstilling og sterilisering af fermenteringsmedier, kontrol og styring af fermenteringer, prøveudtagning samt on-line og off-line måling af fermenterings produkter, mikrobiel vækstkenetik, induktion og repression af produktdannelse, måling af enzymaktivitet og oprensning af produkter "downstream processing".
Faglige forudsætninger
Basal mikrobiologi
Underviser
Kursusansvarlig: Bent Borg Jensen; Undervisere: Forskere fra det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
Undervisnings- og arbejdsform
En blanding af tematisk undervisning i form af forelæsninger samt teoretiske og praktiske øvelser.
Engelsk
Litteratur
Stanbury, Witaker and Hall: Principles of fermentation technology, ISBN 0 7506 4501 6
Udbyder
Aarhus School of Engineering
Læringsmål
Efter kurset kan du:
-
dokumentere et bredt kendskab til industriel mikrobiologi, herunder kendskab til hvorledes industrielle mikroorganismer kan optimeres
-
beherske de forskellige teknikker som indgår i fermenteringsprocesser
-
kunne forklare og diskutere mikrobiel væksteknik og produktdannelse
-
beskrive en bioreactors opbygning og redegøre for forskellige former for processestyring
-
løse standard stereliseringsproblematikker for både batch og kontinuære fermenteringer.
-
opstille støkiometiske ligninger for vækst og produktdannelse
-
beskrive de forskellige reaktortyper og vælge en egnet til et bestemt formål
-
kunne sammensætte forskellige typer af fermenteringsmedier
Studieordning og bedømmelse
-
Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur
Mundtlig eksamen i 20 min. uden forberedelse, der bedømmes efter 7-trin skalaen med intern censur.