Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Historisk Emne 3, Historiebrug, hold III - Middelalderens genkomst ( forår 2010 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelor
  • Semester/kvarter: 4. semester
  • Timer per uge: 3 timer
  • Deltagerbegrænsning: 30
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Humanistiske Fakultet
  • Udbud ID: 17899

Formål

Ved bedømmelsen af prøvepræstationen vil der blive lagt vægt på, i hvor høj grad den studerende
- har kendskab til det historiske fagområde
- kan opstille og analysere en problemstilling, der drejer sig om, hvordan fortiden er blevet fortolket og bearbejdet af eftertiden til at fremme en række formål
- kan relatere eksempler på brug af fortiden til såvel den fortid, der henvises til, som til den eftertid, hvor brugen finder sted
 

Indhold

Middelalderens genkomst - måder at bruge og forstå middelalderen på
tusindvis af fortider, men af disse er netop middelalderen, dens ideer, institutioner og forestillinger der bevidst og ubevidst gennemtrænger hele vores kultur. Dette udbud vil se på, hvordan og hvorfor middelalderen er blevet brugt af senere tider, både indenfor politik, kunst, kultur og medier. Materialet vi skal arbejde med favner bredt, og indbefatter såvel mere klassiske udtryksformer såsom arkitektur, monumenter, historiemaleri og litteratur, som fotografier, politiske taler, tegneserier, hjemmesider, computerspil og film.

Det teoretiske grundlag for at opnå en dybere forståelse af hvordan historien bliver brugt vil være forskellige kapitler fra Niels Kayser Nielsens nye lærebog til faget suppleret med forskellige andre tekster. Arbejdsformen vil være en blanding af drøftelser af den generelle litteratur og oplæg om udvalgte emner ved studerende, der skal eksemplificere historiebrug. En detaljeret læseplan vil foreligge i januar, men til første gang læses Umberto Ecos essay "Ti måder at drømme om middelalderen på", som vil blive lagt på konferencen.

Faglige forudsætninger

Ethvert af modulerne Historisk emne 1, Historisk emne 2, Historisk emne 3 og Valgfrit emne skal føje et kvalitativt nyt aspekt til studiet. Der må således ikke være både tematisk og kronologisk sammenfald mellem nogle af disse studerede emner.

Den studerende kan først indstille sig til prøverne i Historisk emne 2 og 3, når prøverne i Historisk metode 1 og Historisk emne 1 er beståede.

Underviser

Stefan Pajung

Undervisnings- og arbejdsform

Undervisningen foregår på hold som en dialog mellem underviseren og de studerende, og ikke-skriftlige kilder skal indgå i undervisningen. 

Dansk

Litteratur

Tid og sted

mandag 9-12, lokale 1410/039 første gang i uge 6 den 8/2

Studieordning og bedømmelse

Bacheloruddannelsen i historie

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Grundfaget i historie

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur