Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

S3: Udvidet Sociolingvistik/Antropologisk lingvistik ( forår 2010 - 20 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk (eller dansk)
  • Niveau: BA
  • Semester/kvarter: Forår 2010
  • Timer per uge: 3 timer
  • Deltagerbegrænsning: Ingen.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Humanistiske Fakultet
  • Udbud ID: 17104

Formål

Ved bedømmelse lægges vægt på i hvilket omfang den studerende

  • viser viden om sammenhængen mellem sprog på den ene side og samfundsmæssige eller kulturelle problemer på den anden,
  • har kendskab til de metoder der kan anvendes til at undersøge sociolingvistiske eller antropologisk lingvistiske foreteelser
  • har indsigt i sociolingvistisk eller antropologisk lingvistisk teoridannelse

Indhold

Formålet med disciplinen er at give de studerende et grundlæggende kendskab til sociolingvistikkens metoder, indsigter og problemer.

Derudover trænes basale metoder i forbindelse med dataindsamling, bearbejdning, argumentation og videnskabelig fremstilling. Empiriske forskningsmetoder og sociolingvistisk teoridannelse er en del af disciplinen.

Der fokuseres mest, men ikke udelukkende, på vestlige samfund som Danmark. Mennesker i det samme samfund taler ikke alle altid på samme måde. I denne disciplin gennemgås det, hvordan sprogbrug kan være anderledes.

Nogle af de emner som kan behandles er variation, dialektologi, sprogændring, sprogvalg og kodeskifte, sprogkontakt, nye sprog, sprog og magt, sprog og uddannelse, sprog og identitet, sprog og køn, sprogplanlægning og mindretalssprog, inklusive tegnsprog.

Faglige forudsætninger

Den studerende kan først indstille sig til prøven  når prøven i At forstå Lingvistik: introduktion til Lingvistik er bestået.

Underviser

Peter Bakker

Undervisnings- og arbejdsform

Undervisningen kan bestå af et forløb i enten Sprog og samfund: Sociolingvistik eller Sprog og kultur: Antropologisk Lingvistik. Det er også muligt at studere denne disciplin som selvstuderende med vejledning. Under alle omstændigheder skal den studerende som en del af forberedelsen til eksamen udarbejde en 1-2 siders metodesynopsis, som beskriver metodeanvendelse i en selvdesignet empirisk sociolingvistisk eller antropologisk lingvistisk undersøgelse. Metodesynopsen kan laves inden for samme emne som og som forberedelse til studerendes fri hjemmeopgave i disciplinen. Metodesynopsen afleveres til vejleder og godkendes af denne inden eksamensterminen påbegyndes.

Litteratur

Litteratur afhænger af undervisningsform og aftale med vejleder.

Studieordning og bedømmelse


Grundfaget i lingvistik

  • Fri.hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med ekstern censur


Undervisningsdeltagelse, dokumenteret ved underviserens godkendelse af max 2 siders metodesynopsis, er en forudsætning for, at den studerende kan indstille sig til prøven.
Den skriftlige prøve kan tage udgangspunkt i det samme emne som metodesynopsen.
Emnet for prøven aftales i samråd med vejleder.
Omfang: max. 25 sider