Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Special ernæring ( forår 2010 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk (eller dansk)
  • Niveau: Kandidatkursus.
  • Semester/kvarter: 4. kvarter.
  • Timer per uge: 4 timer.
  • Deltagerbegrænsning: 30.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 21866

Formål

Kursets formål er at give den studerende en indføring i specielle ernæringsbehov og problematikker relateret til fx. alder, sundhedstilstand og fysisk aktivitet.

Læringsmål

Deltagerne skal ved afslutningen af kurset kunne :

  • redegøre for aldersbetingede ernæringsbehov og problematikker
  • redegøre for anvendelsen og effekten af klinisk ernæring i behandlingen af forskellige sygdomme
  • vurdere kostens betydning for optimal fysisk ydelse hos fx. sportsfolk
  • analysere bagvedliggende molekylære mekanismer i ovenstående
  • søge efter faglige oplysninger i videnskabelig litteratur og anvende den fundne information i relation til mundtlig fremlæggelse og skriftlig rapportering

Indhold

Ernæringsbehov og optimal ernæring afhænger af flere faktorer, såsom alder, energibehov, fysiske aktivitet og generel sundhedstilstand. Dette kursus indeholder en beskrivelse af de specielle ernæringsforhold og problematikker, der gælder for fx. spædbørn, gravide, børn, ældre og sportsfolk. Ligeledes indeholder kurset en gennemgang af forskellige strategier og behandlinger inden for klinisk ernæring af fx opererede og sepsispatienter.

Faglige forudsætninger

Minimum 60 ECTS inden for molekylærbiologiske fag

Almen molekylær ernæring, Videregående molekylær ernæring.

Underviser

Ansvarshavende lærer:

Bjørn Richelsen, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Kontaktperson Per Bendix Jeppesen, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet,

Medicinsk Endokrinologisk Afdeling C, Århus Sygehus, Tage-Hansens Gade 2,
8000 Århus C

Tlf.: 8949 7735; Email: per.bendix.jeppesen@ki.au.dk

 

Øvrige lærere:

Steen B. Pedersen m.fl, Det Sundhedsvidenskabelig Fakultet

NN

Undervisnings- og arbejdsform

2 x 2 timer i 7 uger.

Kombination af forelæsninger, kollokvier, diskussioner og studenterpræsentationer.

Materiale: Engelsk.

Undervisningssprog: Engelsk, men såfremt alle deltagerne kan dansk vil undervisningen kunne foregå på dansk.

Litteratur

Introduction to Human Nutrition (The Nutrition Society Textbook) af Michael J. Gibney et al.

Nutrition and Metabolism (The Nutrition Society Textbook) af Michael J. Gibney et al.

Public Health Nutrition (The Nutrition Society Textbook) af Michael J. Gibney et al.

Clinical Nutrition (The Nutrition Society Textbook) af Michael J. Gibney

samt original litteratur

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i molekylær ernæring og fødevareteknologi

  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


3-timers skriftlig prøve med hjælpemidler. Evaluering efter 7-trinsskalaen med intern censur.