Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Videregående molekylær ernæring ( forår 2010 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: engelsk (eller dansk)
  • Niveau: Kandidatkursus.
  • Semester/kvarter: 3. og 4. kvarter.
  • Timer per uge: 4 timer.
  • Deltagerbegrænsning: 30.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 22042

Formål

Kursets formål er at give den studerende en detaljeret indføring i kostens betydning for den humane sundhedstilstand på molekylært niveau. Herunder kostens indflydelse på udvikling af fx. livsstilssygdomme, herunder hjerte-karsygdomme og kræft.

Læringsmål

 

Deltagerne skal ved afslutningen af kurset kunne :

  • redegøre for baggrund og indhold i en række centrale problemstillinger inden for kostens betydning for udvikling af livsstilssygdomme
  • vurdere muligheder og begrænsninger for kostens betydning for sundhedstilstanden på individ og populationsniveau
  • beskrive baggrunden og rammerne for en række eksisterende kost- interventionsstudier
  • analysere bagvedliggende molekylære mekanismer i human ernæring
  • søge efter faglige oplysninger i videnskabelig litteratur og anvende dette i fremlæggelser af på forhånd specificerede emner inden for kursets område

 

Indhold

De fleste livsstilssygdomme kan tilskrives kostmæssige forhold. Kosten har således stor betydning for helbredet livet igennem, og ændringer i denne kan benyttes såvel præventivt overfor livsstilssygdomme, samt i direkte behandling af en række sygdomme.

I dette kursus vil vi gennemgå kostens indflydelse på menneskets sundhed og sygdom på molekylært niveau. Kurset vil behandle en række centrale emner såsom; appetitregulering, fejlernæring, fedme og hjerte-karsygdomme, metabolisk syndrom, diabetes, kost og kræft, kost og kronisk inflammation, fødevareallergi og intolerance.

Faglige forudsætninger

Minimum 60 ECTS inden for molekylærbiologiske fag.

Almen molekylær ernæring.

Underviser

Ansvarshavende lærer:

 

Bjørn Richelsen, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Kontaktperson Per Bendix Jeppesen, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet,

Medicinsk Endokrinologisk Afdeling C, Århus Sygehus, Tage-Hansens Gade 2,
8000 Århus C

Tlf.: 8949 7735; Email: per.bendix.jeppesen@ki.au.dk

 

 

Øvrige lærere:

Steen B. Pedersen mfl., Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

NN.

Undervisnings- og arbejdsform

2 x 2 timer i 14 uger.

Kombination af forelæsninger, kollokvier, diskussioner og studenterpræsentationer.

Materiale: Engelsk.

Undervisningssprog: Engelsk, men såfremt alle deltagerne kan dansk, vil undervisningen kunne foregå på dansk.

Litteratur

 

Introduction to Human Nutrition, 2nd Edition.

Michael J. Gibney, Susan A. Lanham-New, Aedin Cassidy, Hester H. Vorster.

ISBN: 978-1-4051-6807-6

Nutrition and Metabolism  

Michael J. Gibney, lan A. MacDonald, Helen M. Roche.

ISBN: 978-0-632-05625-5 

Clinical Nutrition 

Michael J. Gibney, Marinos Elia, Olle Ljunggvist, Julie Dowsett.

ISBN: 978-0-632-05626-2

 

Studieordning og bedømmelse

Kandidatuddannelsen i medicinalkemi

  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i molekylær ernæring og fødevareteknologi

  • PC-eksamen, bedømt efter 7-skala med intern censur
  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Tilvalgsfag: Molekylærbiologi

  • Skriftlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


3 timers skriftlig eksamen med alle normale hjælpemidler herunder PC.
Eksamen kan aflægges med PC. Kurset evalueres efter 7-
trinsskalaen med intern censur.