Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Kandidatspeciale/odontologisk klinik hbc ( forår 2010 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Kandidat
  • Semester/kvarter: 4. semester
  • Timer per uge: 1) Odontologisk Klinik: Ca. 21 timer 2) Projektopgave: Ca. 17 timer Se nøjagtig fordeling af timerne på Web-Untis    
  • Deltagerbegrænsning: Ja
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 28535

Formål

Kandidatspecialet består af 2 elementer, der samlet dokumenterer færdigheder i at anvende videnskabelige teorier og metoder. Elementerne er: Odontologisk Klinik og en skriftlig Projektopgave, indenfor hvilken den studerende skal erhverve klinisk og teoretisk viden og erfaring med skriftligt forskningsarbejde. Begge elementer skal være bestået, før Kandidatspecialet er erhvervet.

Mål: Den studerende skal have opfyldt de krav, der er opstillet i de to elementer.

1) Odontologisk Klinik:

Den studerende skal opnå den nødvendige viden, holdninger og færdigheder vedrørende forebyggelse og behandling i almen odontologisk praksis. Den studerende skal kunne optage og føre journal. Den studerende skal kunne gøre rede for behandling af de almindeligt forekommende akutte og kroniske sygdomme i mundhulen, tænderne, parodontiet og kæberne. Den studerende skal kunne gøre rede for etablering og opretholdelse af sterilitet og hygiejne i praksis, gøre rede for nødvendige foranstaltninger for at undgå krydsinfektion og sygdomsoverføring mellem patienter og tandlæge. Den studerende skal beherske management, kommunikation og omsorg i behandlingssituationen og kunne samarbejde med andet odontologisk personale.

Mål: Den studerende skal kunne optage og føre journal i henhold til gældende lovgivning og udvise korrekt hensynsfuld klinisk adfærd. Den studerende skal kunne gøre rede for baggrund for, hensigt med og udførelse af patientbehandling svarende til de fra afdelingerne for Radiologi, Tandsygdomslære, Parodontologi, Protetik, Kirurgi og Klinisk Oral Fysiologi stillede krav. Den studerende skal kunne fremlægge resultaterne af anamnese, patientundersøgelse, diagnosticering, hensigtsmæssig behandlingsplanlægning og gøre rede for tilknyttede behandlingsproblemer og prognosen for tandsættet.

2) Projektopgave:

Formål: For litteraturopgaver: Den studerende skal erhverve sig viden om at søge og vurdere skriftlige kilder om et specifikt problem/emne.
For kliniske projektopgaver: Den studerende skal erhverve sig viden om at gennemføre og vurdere udbyttet af egen videnskabeligt baseret undersøgelse.

Mål: For litteraturopgaver: Den studerende skal kunne formulere en problemstilling, indsamle litteratur om problemet, foretage en analyse af den udvalgte litteratur samt gennemføre en kritisk vurdering af den ud fra almene videnskabelige principper med skriftlig afrapportering.
For kliniske projektopgaver: Den studerende skal kunne gennemføre en undersøgelse, indsamle og bearbejde resultater med skyldigt hensyntagen til almene videnskabelige arbejdsprincipper samt udfærdige en skriftlig afrapportering.

Indhold

Odontologisk Klinik

Patientundersøgelse og behandlingsplanlægning efterfulgt af fremlæggelse af skriftligt fremstillet journal af kasus med diskussion af behandlingsproblemer og prognose

Projektopgave:

For litteraturopgaver: Opgaven løses individuelt eller i grupper af maks. 2 studerende. Der inddrages 10-12 originalartikler på baggrund af 1-2 nøgleartikler anbefalet af vejlederen. Den skriftlige rapport skal indeholde baggrund, problemformulering, kritisk gennemgang af den valgte litteratur, en konklusiv vurdering af materialet og en systematisk referenceliste.

For kliniske projektopgaver: Opgaven løses individuelt eller i grupper af maks. 3 studerende. Opgaven skal tage udgangspunkt i en laboratorie- eller klinisk funderet undersøgelse. Praktisk gennemførelse og opnåede resultater skal afrapporteres i en skriftlig rapport med beskrivelse af formål, materialer og metoder, resultater samt konklusion på undersøgelsen.

 

Faglige forudsætninger

Samtlige kursusattester for studiet samt fremlagt projektopgavebesvarelse skal være godkendt, bestået og afsluttet, før der kan ske indstilling til Odontologisk Klinik.

Underviser

Ansvaret for undervisningen påhviler afdelingerne for Parodontologi, Protetik Tandsygdomslære, Klinisk Oral Fysiologi og Oral Biologi. Koordinationen påhviler Kliniklederen, Helle Tolboe, Odontologisk Institut. E-mail: tolboe@skt.au.dk

Undervisnings- og arbejdsform

Odontologisk Klinik:

Undervisningen omfatter en række prøveklinikker, hvor de studerende har mulighed for enten selv at deltage i eller blot at overvære et eksamenslignende forløb, bestående af forberedelse, patientundersøgelse, diagnosticering, journalføring, behandlingsplanlægning, prognosticering, der varer 1½ time, efterfulgt af en mundtlig fremlæggelse og eksamination af 1 times varighed.

Projektopgave:

For litteraturopgaver: Hjemmearbejde og selvstudium under vejledning. Der udbydes undervisning i litteratursøgning på 2. semester.

For kliniske projektopgaver: Praktisk udførelse af en undersøgelse. Hjemmearbejde og selvstudium under vejledning.

Litteratur

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i odontologi

  • Prakt. opg. + Mdt., bedømt efter 7-skala med ekstern censur


Udprøvning af Kandidatspecialet består af:

Odontologisk Klinik:
Mundtlig klinisk prøve med fremlæggelse af
skriftlig fremstillet journal af kasus efter optagelse af
anamnese, undersøgelse, diagnoser, behandlingsplanlægning,
prognosticering. Der eksamineres af en repræsentant fra hver af
afdelingerne for Parodontologi, Tandsygdomslære og Protetik og
cencureres ekstern."Retningslinier for prøve i
Kandidatspeciale" er gældende og fastsat af studienævnet i
henhold til eksamensbekendtgørelsen. Retningslinierne findes
på: www.health.au.dk

Projektopgave:
Der skal opnåes kursusattest for godkendt
Projektopgave. En godkendt projektbesvarelse er en betingelse
for indstilling til prøven i Kandidatspeciale (Odontologisk
Klinik). Den skriftlige projektbesvarelse bedømmes i foråret på
4. semester af
vejlederen som godkendt/ikke godkendt og på baggrund heraf
skal opnåes kursusattest. Projektbesvarelser,
der er bedømt som ikke godkendt, kan revideres og bedømmes 2.
gang inden for en frist på 21 dage fra det oprindelige
afleveringstidspunkt. Hvor projektbesvarelser ikke
er godkendt 2. gang skal en ny projektopgave udarbejdes,
godkendes og fremlægges inden indstilling til prøve i
Kandidatspecialet kan foretages.
Såfremt projektbesvarelsen ikke godkendes 3. gang kan
indstilling til prøven i Kandidatspecialet (Odontologisk
Klinik) ikke ske.
Godkendte Projektbesvarelser præsenteres ved en 10-min.
mundtlig fremlæggelse i foråret på 4. semester. "Vejledning
vedr.
Projektopgave for 2. -4. semester" er fastsat af
studienævnet i henhold til eksamensbekendtgørelsen.
Vejledningen kan findes på www.health.au.dk.