Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Kliniske Fag FK 6 hbc ( forår 2010 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelor
  • Semester/kvarter: 6th semester
  • Timer per uge: Fællesklinisk kursus: Ca. 162 timer Klinisk Oral Fysiologi: Ca. 41 timer Protetik: Ca. 91 timer Parodontologi: Ca. 20 timer Psykologi: Ca: 19 timer Tandsygdomslære: Ca. 43 timer Toksikologi: Ca. 19 timer Se nøjagtig fordeling af timerne på Web-Untis  
  • Deltagerbegrænsning: Ja
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 28519

Formål

Kliniske fag FK 6 omfatter følgende 7 elementer: Fællesklinisk Kursus, Klinisk Oral Fysiologi, Protetik, Parodontologi, Psykologi, Tandsygdomslære og Toksikologi, indenfor hvilke den studerende skal erhverve sig klinisk kunnen. Alle 7 elementer skal beståes for Kliniske Fag FK 6 er erhvervet.

Mål: Den studerende skal kunne opfylde de krav, der opstilles i de 7 elementer.

1) Fællesklinisk Kursus:

Formål: Den studerende skal opnå den nødvendige viden, holdninger og færdigheder vedrørende forebyggelse og behandling i almen odontologisk praksis. Kunne optage og føre journal. Den studerende skal kunne behandle almindeligt forekomnende akutte og kroniske sygdomme i mundhulen, tænderne, parodontiet og kæberne såsom enkle fyldninger, enkle rodbehandlinger, tandrensning og aftagelig delprotetik. Den studerende skal kunne etablere og opretholde sterilitet i praksis, herunder foranstaltninger nødvendige for undgåelse af krydsinfektion og sygdomsoverførelse mellem patienter og tandlæge. Den studerende skal beherske management, kommunikation og omsorg i patient behandlingssituationen samt kunne samarbejde med andet odontologisk personale.

Mål: Den studerende skal kunne udføre patientbehandling svarende til de fra de ansvarlige afdelinger stillede kvantitative og kvalitative krav, herunder fremstille enkle fyldninger, enkle rodbehandlinger, partielle proteser og foretage bidslibning, tandrensning og enkle parodontalkirurgiske indgreb. Den studerende skal kunne optage og føre journal i henhold til gældende lovgivning og udvise korrekt, hensynsfuld klinisk adfærd.


2) Klinisk Oral Fysiologi:

Formål: Den studerende skal erhverve praktisk og klinisk færdighed i journaloptagelse, klinisk undersøgelse, diagnostik og behandling af simple problemstillinger indenfor klinisk oral fysiologi. Den studerende skal endvidere kunne instruere i fysioterapi-øvelser og fremstille og tilpasse en refleksfrigørende stabiliseringsskinne (RFS-skinne). Den studerende skal erhverve viden om diagnostik af temporomandibulær dysfunktion (TMD). Den studerende skal erhverve teoretisk viden om sammenhæng mellem okklusion og motorisk funktion, om nociception og smerte, udredning af orofaciale smerter og smags- og sekretionsfysiologi.

Mål: Den studerende skal kunne optage anamnese samt foretage klinisk undersøgelse og diagnostik af simple orofaciale smerter og funktionsforstyrrelser. Den studerende skal kende til fysioterapi-øvelser til behandling af TMD samt beherske de kliniske færdigheder, der kræves for at kunne fremstille en RFS-skinne. Den studerende skal kunne gøre rede for basale aspekter af teoretisk viden om okklusion, motorisk funktion, nociception og smerte, udredning af orofaciale smerter samt smags- og sekretionsfysiologi.

3) Protetik:

Formål: Den studerende skal erhverve viden om behov for behandling med aftagelig delprotetik og blive i stand til at planlægge og gennemføre en behandling med ukomplicerede aftagelige delproteser. Kurset er en del af det samlede protetikkursus, som afsluttes på den odontologiske kandidatuddannelse.

Mål: Den studerende skal kunne gennemføre en klinisk undersøgelse og stille relevante diagnoser og være i stand til at vurdere en patients behov for aftagelig delprotetik. Den studerende skal kunne planlægge og udføre ukompliceret aftagelige del-protetik. Desuden skal den studerende kunne udføre kronepræparationer på fantomer samt kunne opmodellere og støbe kroner. Den studerende skal kunne gøre rede for den teoretiske baggrund for den partielle protetik og for kroneprotetikken.

4) Parodontologi:

Formål: At erhverve viden om risikofaktorer for marginal parodontitis, diagnostik og behandling af fremskreden parodontitis, kombinerede parodontale / endodontiske problemer, parodontitis relation til almensygdomme, basale parodontalkirurgiske metoder og efterfølgende sårheling, samt at opnå færdigheder med henblik på at behandle superficiel, moderat og profund parodontitis.

Mål: Teoretisk skal den studerende kunne gøre rede for risikofaktorer for marginal parodontitis, metoder til diagnostik og behandling af fremskreden parodontitis, kombinerede parodontale / endodontiske problemer parodontitis som risikofaktor for almensygdomme, indikationer for parodontal kirurgi og for parodontalkirurgiske metoder samt efterfølgende heling. I klinikken skal den studerende kunne behandle patienter med superficiel, moderat og profund parodontitis samt evaluere behandlingsresultat og evt. behov for yderligere behandling. Mere specifikt, skal den studerende kunne udføre detaljeret parodontalundersøgelse og stille en diagnose, gennemføre tandrensning i dybe og mindre dybe parodontale pocher med hånd og ultralydsinstrumenter, samt udføre parodontalkirurgi i begrænset omfang.


5) Psykologi:

Formål: At bibringe den studerende viden og færdigheder, der sætter hende/ham i stand til på hensigtsmæssig måde at begå sig dels i patient-behandlerrelationen, dels som medlem af det odontologiske team

Mål: Udover de mål, der er beskrevet for 5. semester, skal de studerende være i stand til:
At håndtere stress, der er knyttet til den tandlægestuderende selv som behandler og som medlem af det odontologiske team
At kunne analysere, reflektere og selvstændigt forholde sig til et psykologisk emne.

6) Tandsygdomslære:

Formål: Den studerende skal erhverve viden om pulpas anatomi, fysiologi, patologi, diagnostik og behandling.

Mål: Den studerende skal kunne gøre rede for pulpas anatomi og fysiologi og for ætiologi, diagnostik og behandling af pulpalidelser og følgetilstande i det apikale parodontium. Den studerende skal kunne gennemføre endodontisk undersøgelse og under vejledning udføre relevant endodontisk behandling af patient.

7) Toksikologi:

Formål:
Den studerende skal erhverve viden om grundbegreber i relation til biokompatibilitet, herunder metoder til præklinisk testning af dentale materialers biokompatibilitet, regler for præklinisk sikkerhedsvurdering af dentale materialer samt om kliniske, arbejdsmiljømæssige og miljømæssige sideeffekter af brugen af plastiske fyldningsmaterialer.

Mål:
Den studerende skal kunne gøre rede for, hvorledes biokompatibilitetsvurdering indgår i udvælgelsen af egnede dentale materialer med hensyntagen til patientsikkerhed, arbejdsmiljø og eksternt miljø samt være i stand til at beskrive symptomer og differentialdiagnostiske overvejelser i relation til bivirkninger af plastiske fyldningsmaterialer.

Indhold

1) Fællesklinisk Kursus: Patientbehandlinger indenfor de ansvarlige afdelingers fagområder

2) Klinisk Oral Fysiologi: Teori, praktik og klinik vedr. undersøgelse og diagnostik af simple TMD-tilstande. Teoretisk undervisning vedr. motorisk funktion, nociception og smerte, udredning af orofaciale smerter samt smags- og sekretionsfysiologi.

3) Protetik: Klinik vedr. aftagelig del-protetik: klinisk undersøgelse, behandlingsplanlægning, præprotetisk beslibning, udslibning, primær og sekundær aftryksstagning, okklusionsregistrering, indstøbning i artikulator, tandopstilling, indsættelse af proteser og kontrol. Kursus afsluttes med et præklinisk fantomkursus som introduktion til kroneprotetik: Præparation til kroner, modelfremstilling, opmodellering, støbning, provisorisk krone, rodstifter og opbygninger.

4) Parodontologi: Klinisk og/eller praktisk præklinisk og/eller teoretisk undervisning i risikofaktorer for parodontitis, diagnostik og behandling af fremskreden marginal parodontitis, kombinerede parodontale / endodontiske problemer, parodontitis som risikofaktor for almensygdomme, samt basale parodontalkirurgiske teknikker.

5) Psykologi: Patientkommunikation, herunder forståelse af patienters adfærd, kompliance, samarbejde mellem patient og tandlæge, patientens behov og tandlægens behov, etablering af tillid og kontrol hos patienten, smerte og odontofobi.
Samarbejdet i det odontologiske team, herunder stress, konflikthåndtering, grænsesætning og egenomsorg.

6) Tandsygdomslære: Teoretisk indføring i endodonti og praktisk behandling af vital og avital pulpa evt. med rodspidsbetændelse på fantom i laboratoriet og på patient i klinikken.

7) Toksikologi: Teoretisk gennemgang af toksikologiske grundbegreber, herunder dosis-respons relationer; desuden metoder til præklinisk vurdering af biokompatibilitet: in vitro, dyreeksperimentelt og klinisk. Lovgivning vedr. præklinisk kvalitetsvurdering samt vedr. markedsovervågning gennemgås. Vedr. klinik fokuseres på frigivelse af indholdsstoffer fra dentale fyldningsmaterialer samt risici for uønskede sidevirkninger heraf i relation til patientsikkerhed, til arbejdsmiljø samt bortskaffelse (eksterne miljø).

Faglige forudsætninger

Kursus i Genoplivning og Førstehjælp på 5 semester skal være bestået.For deltagelse i patientbehandling skal prøve i Anæstesiologi og Analgesi på 5. semester skal være bestået.

Underviser

1) Fællesklinisk kursus: Klinikleder, Helle Tolboe, Odontologisk Institut. E-mail: tolboe@skt.au.sk

2) Klinisk Oral Fysiologi: Peter Svensson, Afd. Klinisk Oral Fysiologi, Odontologisk Institut, psvensson@odont.au.dk

3) Protetik: Professor, dr. odont. Flemming Isidor, Odontologisk Institut, e-mail: flisidor@odont.au.dk

4) Parodontologi: Professor, dr. odont. Palle Holmstrup, Afdeling for Parodontologi, Odontologisk Institut, Aarhus Universitet. palle.holmstrup@odontologi.au.dk ;
Lektor, ph.d. Andreas Stavropoulos,  Afdeling for Parodontologi, Odontologisk Institut, Aarhus Universitet. stavropoulos@odont.au.dk


5) Psykologi: Rod Moore, Afd. for Protetik, Odontologisk Institut, rmoore@odont.au.dk

6) Tandsygdomslære: Lektor Lise-Lotte Kirkevang, Afd. for Tandsygdomslære, Odontologisk Institut llkirkevang@odont.au.dk

7) Toksikologi: Dorthe Arenholt Bindslev, lektor MSK, specialtandlæge, ph.d., Afd. f. Ortodonti, Odontologisk Institut,  dbindslev@odont.au.dk

 

Undervisnings- og arbejdsform

1) Fællesklinisk Kursus: Klinisk undervisning med patientbehandling. Heri er indeholdt konferencer og evalueringssamtaler.

2) Klinisk Oral Fysiologi: Forelæsninger,laboratorieøvelser med tilhørende forberedelse samt klinisk undervisning.

3) Protetik: Præklinisk fantomkursus vedr. kronebehandling, Forelæsninger og gruppeundervisningstimer vedr. aftagelig del-protetik. De kliniske øvelser foregår på Fællesklinikken.

4) Parodontologi: Forelæsninger, præklinisk kirurgisk øvelseskursus på svinekæber og klinisk tjeneste på Fællesklinikken

5)Temadage og forelæsninger med diskussioner, hvor der tilstræbes en dialog med de studerende for at knytte psykologiske temaer til de studerendes erfaringer og faglighed.
På 6. semester skal de studerende i hver behandlergruppe producere en videooptagelse af en patientseance, som skal analyseres med udgangspunkt i den erhvervede viden fra 5. semester.

6)Tandsygdomslære: Temadage i endodonti, forelæsninger, laboratorieøvelser og  klinik. Kursus i endodonti er obligatorisk.

7)Toksikologi: Forelæsninger og et 3-timers seminar med gruppearbejde vedr. vurdering af tilgængelig brugerinformation i relation til aktuelt anvendte dentalmaterialer

Litteratur

1) Fællesklinisk kursus:

2) Klinisk Oral Fysiologi:

Forfatter: Sessle BJ , Lavigne GJ, lund JP, Dubner R
Titel: Orofacial Pain: From basic science to clinical management
Udgivelsesår: 2008.
Forlag: Quintessence, Chicago.
Opstilling: WU 140 Oro

Forfatter: Miles TS, Nauntofte B, Svensson P
Titel: Clinical Oral Physiology
Udgivelsesår: 2004.
Forlag: Quintessence
Opstilling: WU 102 Cli

 

3) Protetik:

Forfatter: Kaaber S
Titel: Klinisk behandling af tandløse patienter. Noter til almen og speciel helprotetik
Udgivelsesår: 1999. Udgave: 2.
Forlag: Psyche, Aarhus.
Opstilling: WU 500 Kli

Forfatter: Budtz-Jørgensen E
Titel: Klinisk lærebog i helprotetik
Udgivelsesår: 1986. Udgave: 3. reviderede.
Forlag: Institut for Protetik ved Århus og Københavns Tandlægehøjskole, Kbh. Århus.
Opstilling: WU 530 Kli

Kapitlets forfatter(e): Ericsson G, Nordling NO
Kapitlets titel: "Hygieniska aspekter på dentala material vid fremställing av tandtekniska arbetan (NKO)".
Bogens titel: NKO .
Udgivelsesår: 1987.
Opstilling: Haves ikke på biblioteket


Forfatter: Pindborg JJ
Titel: Atlas of Diseases of the Oral Mucosa
Udgivelsesår: 1994. Udgave: 5th (rev).
Forlag: Munksgaard, Copenhagen.
Opstilling: WU 140 Pin


Forfatter: Basker RM, Davenport JC
Titel: Prosthetic Treatment of the Edentulous Patient
Udgivelsesår: 2002. Udgave: 4.
Forlag: Blackwell, Oxford.
Opstilling: WU 530 Pro
(Supplerende litteratur)


Forfatter: Holm B, Nyhus L
Titel: Æstetik i Protetikken. Genopbygning af det tandløse ansigt .
Serietitel: SSPD Rapport.
Udgivelsesår: 1993; .
Opstilling: Haves ikke på biblioteket
(Supplerende litteratur)


Forfatter: Kaaber S, Svensson P
Titel: Mundbrand og dysæstesier hos protesepatienter: Behandlingsmuligheder og prognose, belyst ud fra 20 års erfaringer hos en protetisk smerteklinik .
Serietitel: NKO.
Udgivelsesår: 1994; . 22B-IV-1,1994.
Opstilling: Haves ikke på biblioteket
(Supplerende litteratur)

Kapitlets forfatter(e): Budtz-Jørgensen E, ed Kapitlets titel: "Oral Implantologi - penetrerende implantater".
Bogens titel: NKO (supplement) .
Udgivelsesår: 1990.
Opstilling: Haves ikke på biblioteket
(Supplerende litteratur)


Forfatter: Kaaber S, Svensson P
Titel: Mundbrand og dysæstesier hos protesebærende patienter: Symptompatologi, ætiologi og patologi .
Serietitel: Nordisk Klinisk Odontologi, NKO.
Udgivelsesår: 1994; .
Opstilling: Haves ikke på biblioteket
(Supplerende litteratur)

 

PROTETIK, KRONE- OG BROPROTETIK

 

Forfatter: Karlsson S, Nilner K, Dahl BL
Titel: A textbook of Fixed Prosthodontics
Udgivelsesår: 2000.
Forlag: Gothia, Stockh.
Opstilling: WU 515 Tex


Forfatter: Öwall B, Käyser AF, Carlsson GE
Titel: Prosthodontics - Principles and management strategies
Udgivelsesår: 1996.
Forlag: Mosby-Wolfe, London.
Opstilling: WU 500 Pro
(Supplerende litteratur)

 


Forfatter: Brøndum K, Isidor F .
Titel: Dynamisk belastning af individuelt støbte opbygninger sammenlignet med plastiske opbygninger med præfabrikerede stifter
Tidsskriftets titel: Tandlægebladet
Bibliografiske informationer: 1994; 98 (5) :243-7
artikel
(Supplerende litteratur)

 

Forfatter: Stokholm R, Isidor F .
Titel: Skånsomme enkelttandserstatninger. Plastretinerede broer og enkelttandsimplantatkroner
Tidsskriftets titel: Tandlægebladet
Bibliografiske informationer: 1993; 97 (9) :453-9
artikel
(Supplerende litteratur)

Forfatter: Dietz B
Titel: Støbte enkelttandsrestaureringer
Udgivelsesår: 1992. Udgave: 2.
Forlag: [Bjarne Dietz], [Risskov].
Bemærk: Out of print!!
Opstilling: WU 515 Stø
(Supplerende litteratur)


Forfatter: Ondracek I, Fyrberg K
Titel: Keramiske skalfacader .
Serietitel: SSPD Rapport.
Udgivelsesår: 1996; .
Opstilling: Haves ikke på biblioteket
(Supplerende litteratur)

 

 

PROTETIK, PARTIEL

 

Forfatter: Kaaber S
Titel: Fremstilling af partielle stelproteser
Udgivelsesår: 1995. Udgave: 1.
Forlag: [Svend Kaaber], [Århus].
Opstilling: WU 515 Fre

Forfatter: Budtz-Jørgensen E
Titel: Introduktion til partiel protetik
Udgivelsesår: 1987.
Forlag: Københavns Tandlægehøjskole. Institut for Protetik, Kbh.
Opstilling: WU 515 Int

 


Forfatter: Budtz-Jørgensen E .
Titel: Prognosen for behandling med aftagelige, partielle proteser
Tidsskriftets titel: Odontologi
Bibliografiske informationer: 1980; (80) :201-14
artikel

Forfatter: Bergman B
Titel: Parodontale reaktioner i samband med avtagbara partielle plattproteser (NKO) .
Serietitel: Nordisk Klinisk Odontologi NKO.
Udgivelsesår: 1987; .
Opstilling: Haves ikke på biblioteket

 

 

4) Parodontologi:

Forfatter: Lindhe J, Lang NP, Karring T
Titel: Clinical Periodontology and Implant Dentistry
Udgivelsesår: 2008. Udgave: 5.th ed.
Forlag: Blackwell Munksgaard, Oxford, UK.
Bemærk: Bogen benyttes også i faget Mikrobiologi og Immunologi på 4. sem.
Opstilling: WU 240 Cli

 

5) Psykologi:

 

Bemærk: Undervisningsmateriale udleveres ved undervisningen

6) Tandsygdomslære:

Forfatter: Bergenholtz G, Hørsted-Bindslev P, Reit C
Titel: Textbook of Endodontology
Udgivelsesår: 2003.
Forlag: Blackwell Munksgaard
Opstilling: WU 230 Tex

Forfatter: Fejerskov O, Kidd EAM
Titel: Dental Caries. The Disease and its Clinical Management
Udgivelsesår: 2003.
Forlag: Blackwell, Oxford.
Opstilling: WU 270 Den


Forfatter: Neville BW et al.
Titel: Oral & Maxillofacial Pathology
Udgivelsesår: 2002. Udgave: 2.
Forlag: W.B. Saunders, Philadelphia.
Bemærk: Bogen benyttes også i faget Oral Patologi og Medicin
Opstilling: WU 140 Ora

 

Forfatter: Joost Larsen M, Richards A
Titel: Fluorids farmakologi, toksikologi og virkninger
Tidsskriftets titel: Tandlægebladet
Bibliografiske informationer: 2000; 104 (2) :94- 103
artikel

 

Kapitlets forfatter(e): Fejerskov O, Nyvad B
Kapitlets titel: "Dental Caries in the Aging Individual".
In : Holm-Pedersen P, Löe H , editors (Eds.)
Bogens titel: Textbook of geriatric dentistry .
Udgivelsesår: 1996. Udgave: 2.
Forlag: Munksgaard, Copenhagen:
Bemærk: Bogen er pt. udsolgt fra forlaget. Autorisation til kopi kan købes hos forlaget. Information herom fås hos faglæreren i Gerontologi. Bogen benyttes også i faget Gerontologi
Opstilling: WU 490 Tex

 

 

Følgende skrifter er pensum, og udgivet af afdelingen for Tandsygdomslære

Skylning med fluoridopløsning (1999)

Pensling med fluoridopløsning (1996)

Boremaskine og vinkelstykke (2003)

Indikationer for plastiske fyldninger (2003)

Isolering under plastiske fyldninger (204)

Pulpa- og dentinsmerter eller perifer dentinhypersensibilitet (2005)

Endodontiske diagnoser (1992)

Klinisk diagnostik vedrørende pulpa og det apikale parodontium (1992)

Endodontisk undersøgelse (1995)

Ortograd rodbehandling (2005)

Endodontisk kirurgi (3. udg. 1999)

Klinisk vejledning i blegning af endogent misfarvede, avitale tænder (1999)

Ekstern belægning af vitale tænder (2004)

Klinisk vejledning i mikroabrasion af misfarvet emalje (1999)

Bemaling af misfarvede tænder (3. udg. 2001)

Erosioner og usurer (1997 eller 2004)

Artikelsamling: Plastiske fyldningsmaterialer, Dentinbindere, Dentininfraktioner (2002)

Artikelsamling: Plastiske fyldningsmaterialer, Præparationsprincipper, Holdbarhed (2004)

Isoleringsmaterialer, provisorier og fastcementeringsmaterialer (1999)

Salivas uorganiske kemi (2001)

Resorption af tandsubstans er styret af signalmolekyler fra naboceller i rodoverfladen og pulpa. (2006)


Forfatter: Nanci A
Titel: Ten Cate's Oral Histology, Development, Structure and Function
Udgivelsesår: 2003. Udgave: 6.
Forlag: Mosby, St Louis.
Bemærk: Bogen benyttes også i faget Oral Histology
Opstilling: WU 101 Ten
(Supplerende litteratur)

Forfatter: Hörsted-Bindslev P
Titel: Dental amalgam - a health hazard
Udgivelsesår: 1991. Udgave: 1st edition.
Forlag: Munksgaard, Copenhagen.
Opstilling: WU 180 Den
(Supplerende litteratur)


Forfatter: Theilade E
Titel: [Toothpastes with agents which reduce formation of plaque and calculus]
Tidsskriftets titel: Tandlægebladet
Bibliografiske informationer: 1988 Mar; 92 (4) :131-6
artikel
(Supplerende litteratur)


Forfatter: Larsen I
Titel: Kosmetik og Tænder I
Tidsskriftets titel: Tandlægebladet
Bibliografiske informationer: 1993; 97 (8) :349-73; 384-92
artikel
(Supplerende litteratur)


Forfatter: Larsen I
Titel: Kosmetik og Tænder II
Tidsskriftets titel: Tandlægebladet
Bibliografiske informationer: 1993; 97 (8) :415-26; 434-39
artikel
(Supplerende litteratur)

7) Toksikologi:

Forfatter: G. Schmalz & D. Arenholt-Bindslev
Titel: Biocompatibility of Dental Materials
Udgivelsesår: 2009. Udgave: 1. udgave
Forlag Springer, Heidelberg
Opstilling: WU 190

Studieordning og bedømmelse


Bacheloruddannelsen i odontologi

  • Undervisningsdeltagelse, bedømt efter Bestået/ikke bestået uden censur


Deludprøvningen består af:

Fællesklinisk kursus: Der skal opnås kursusattest for godkendt
kursus i Odontologisk Klinik og Behandlingsplanlægning

Klinisk Oral Fysiologi: Der skal opnås kursusattest for
godkendt kursus i Klinisk Oral Fysiologi

Protetik: Der skal opnås kursusattest for godkendt kursus i
Aftagelig Protetik.

Parodontologi: Aktiv tilfredsstillende deltagelse

Psykologi: Der skal opnås kursusattest for godkendt
øvelseskursus.

Tandsygdomslære: Intern skriftlig prøve i Endodonti af 1 times
varig uden hjælpemidler, intern censur og bedømt med
bestået/ikke bestået.

Toksikologi: Aktiv tilfredsstillende deltagelse