Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Integrationspsykologi ( forår 2010 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: BAC  
  • Semester/kvarter: 6. semester  
  • Timer per uge: 3 timer
  • Deltagerbegrænsning: Der kræves tilmelding til undervisningen. Se http://psy.au.dk/undervisning/undervisningstilmelding-regler-og-frister/  
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 24050

Formål

Fagets formål

Formålet med faget er, at den studerende via almenpsykologien fordyber sig i et særligt genstandsområde og/eller problemstilling inden for det psykologiske domæne. Denne fordybelse tjener som faglig inspiration og vejledning til bachelorafhandlingen.

Fagets formål er endvidere, at den studerende tilegner sig viden om forskning og centrale teoridannelser inden for fagets genstandsområde og/eller problemstilling. Formålet er endvidere at den studerende gennem aktiv deltagelse i undervisningen kan redegøre for denne viden, bruge denne viden over for fagets problemstillinger i fagets domæne og genstandsområder, samt forme sin redegørelse for og brug af viden på en videnskabelig måde.

Domænet

Et opgaveseminar beskæftiger sig med et eller flere genstandsområder og/eller problemstillnger inden for det almenpsykologiske domæne.

Kriterier for målopnåelse

Aktiv og fagligt relevant deltagelse i fordybelsesaktivitetens faglige aktiviteter. At vise tilstrækkelig kendskab til fagets emne, og til på et litteraturgivet grundlag at kunne deltage i faglige diskussioner om emnet.

 

Indhold

I dette seminar tager vi fat på et af socialpsykologiens klassiske temaer: integration af individet i grupper og samfund. I socialpsykologi bruges begrebet integration sjældent. Alligevel vil jeg påstå, at mange socialpsykologiske teoridannelser handler om, hvordan individet deltager i eller føler sig som en del af en gruppe. Ordet integration stammer fra latin og betyder at gøre noget helt, dvs. sammenslutning af flere dele. Social Integration handler om, at en mindre del skal indplaceres i noget større; f.eks. et barn i en familie; en ansat i en personalegruppe; en minoritetsgruppe i et samfund; en nation i et internationalt samfund. Vi skal bl.a. undersøge, hvor det sociale i socialpsykologien blev af, hvad det vil sige at tilhøre eller blive integreret i en gruppe, og hvilken betydning, individets position i en gruppe har for individet. Et bachelorprojekt er en almen psykologisk opgave, og der bliver rig lejlighed til at fordybe sig i integrationspsykologiens potentialer, men jeg vil også sige noget om, hvilken betydning integrationspsykologien kan få for praksis.

I mine oplæg på seminaret vil jeg præsentere socialpsykologiske og nogle sociologiske teorier om social integration, og jeg vil bruge eksempler om integration af børn og unge, truet af marginalisering. For de, der vil skrive bacheloropgave om social integration, kan emnerne omfatte mange andre gruppers integrationsproblemer. Seminaret giver naturligvis plads til at præsentere og få respons på egne bachelorprojekter.

Fagets kursuskode: PSYF10OSK

Faglige forudsætninger

Opgaveseminarer:

Forudsætningen for at kunne tilmelde sig et opgaveseminar i et semester er, at den studerende har bestået eller har mulighed for at bestå alle øvrige fag på bacheloruddannelsen og dermed afslutte bacheloruddannelsen.

 

Fordybelsesaktiviteter:

Social- og personlighedspsykologi, Kognitions- og indlæringspsykologi samt Udviklingspsykologi skal være bestået.

 

Underviser

Ole Steen Kristensen

 

Undervisnings- og arbejdsform

Seminarundervisning

Litteratur

Hovedvægten ligger naturligt nok på psykologisk litteratur, men vi skal også læse lidt sociologisk teori, primært af Michel Foucault og Niklas Luhman. Den psykologiske litteratur bliver bl.a. Roy Baumeister om "belongingness", Rom Harré og van Langenhove om positionsteori, Jonathan Potter om social repræsentationsteori og diskursteori, et kapitel fra John Greenwood bog fra 2004 om The Disappearence of the Social in American Social Psychology.

 

Undervisningstidspunkt og sted

Tirsdag: 9 -12 i bygning 1481/235

 

Særlige bemærkninger

Se i øvrigt http://psy.au.dk/undervisning/eksamen/eksamenstilmelding-regler-og-frister/

 

Studieordning og bedømmelse


Bacheloruddannelsen i psykologi

  • Undervisningsdeltagelse, bedømt efter Bestået/ikke bestået uden censur


Aktiv deltagelse samt mindst et oplæg om eget bachelorprojekt.