Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Planteproduktion og foderkvalitet ( forår 2011 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Kandidatkursus
  • Semester/kvarter: 2. semester, 3. og 4. kvarter
  • Timer per uge: 8 timer om ugen fordelt på forelæsninger, øvelser, kursusopgave, fremlæggelse og ekskursioner
  • Deltagerbegrænsning: Ingen begrænsning
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 25559

Formål

Kurset er for den studerende, som ønsker at tilegne sig grundlæggende viden og overblik over de væsentligste plantearter og plantesamfund, som anvendes til fodring af husdyr, om enmavede og drøvtyggeres kvalitetskrav til foderet samt om optimering af planteproduktion med hensyn til foderkvalitet og udbytte i relation til en differentieret animalsk produktion. Den studerende bliver i stand til at tilrettelægge en produktion af foder, som imødekommer husdyrenes ernæringsmæssige behov.

Læringsmål

Ved afslutning af kurset forventes den studerende at kunne:

  • Beskrive de væsentligste plantearter og afgrødetyper, som anvendes til foder i dansk jordbrug.
  • Redegøre for og reflektere over grundlæggende aspekter omkring opbygning og indlejring af vegetabilske næringsstoffer og perspektivere samspil mellem planternes udbytte og kvalitet.
  • Optimere processer omkring afgræsning, høst, konservering og opbevaring af foderafgrøder.
  • Beskrive grundlæggende krav til foderkvalitet og -sammensætning.
  • Samt til processer omkring afgræsning, høst og opbevaring af foderafgrøder.
  • Udføre analyser af foderets ernæringsværdi og vurdere resultaterne heraf.
  • Perspektivere potentialet for foderproduktion i samspil med husdyrenes ernæringsmæssige behov.

Indhold

Kurset tager udgangspunkt i en grundig gennemgang af kvalitetsmæssige aspekter og produktionsegenskaber inden for de væsentligste plantearter (korn, majs, græs og kløver) og plantesamfund (enge og overdrev), der anvendes som fodergrundlag for husdyrene svin, kvæg, fjerkræ, får, heste.

Undervisningen vil omfatte en introduktion til husdyrenes ernæring samt de forskelle, der er imellem enmavede og drøvtyggere i krav til foderet, og hvorledes forskellige foderkomponenter kan dække dyrenes behov. Aktuelle metoder til analyse og kvalitetsvurdering af fodermidler til de forskellige husdyrgrupper vil blive indlært.

Grundlæggende aspekter omkring opbygning og indlejring af vegetabilske næringsstoffer (kulhydrater, fibre, proteiner, mineraler, vitaminer, fedt og sekundære metabolitter) vil blive gennemgået, og de studerende vil opnå en basal viden omkring vækstforholdenes påvirkning af afgrødeudvikling, udbytte og kvalitet samt mulighederne for at påvirke og styre disse gennem plantebeskyttelse, produktionsforhold, høst- og opbevaringsprocessen.

Centralt i undervisningsforløbet indgår udarbejdelse af en kursusopgave (omfang svarende til 5 ECTS-point).

Faglige forudsætninger

A Bachelor's degree (BSc) from the Faculty of Agricultural Sciences, University of Aarhus or an equivalent BSc is essential.

Underviser

Kursusansvarlig Birte Boelt (e-mail: Birte.Boelt@agrsci.dk ), undervisere: plante- og husdyrforskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsninger, praktiske og teoretiske øvelser samt obligatoriske ekskursioner. I løbet af kurset udarbejdes en kursusopgave (gruppearbejde) med et samlet omfang på 45 ECTS-point. Projektopgaven har et omfang på min. 10-15 sider per studerende, eksklusiv forside, figurer, tabeller og referencer.

Engelsk

Litteratur

Oplyses inden kursusstart

Studieordning og bedømmelse

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, husdyrsundhed og -velfærd

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, planteernæring og sundhed

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Kandidatuddannelsen i agrobiologi, økologisk jordbrug

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


Deltagelse i eksamen forudsætter aflevering af kursusopgave. Der gives en samlet bedømmelse af kursusopgave og 30 minutters mundtlig prøve med 30 minutters forberedelse baseret på læringsmål og øvelser. Kursusopgave og prøve evalueres efter 7-trinsskalaen med intern censur.