[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Formålet med kurset "Vegetabilsk fødevarproduktion" er, at du med udgangspunkt i nyeste forskningsresultater kan analysere produktionen af planter til fødevarer (grønsager, frugt, bær, kartofler, brødkorn og maltbyg) og relatere dette til ydre og indre kvalitet. Fokus er rettet mod de specielle forhold, der gør sig gældende omkring produktionen og produktions effekt på kvalitet, ressourceforbrug, miljø og samfundsaktuelle problemstillinger.
Ved afslutning af kurset forventes den studerende at kunne:
Kurset omhandler vigtige produktioner af højværdiafgrøder til fødevareproduktion i Danmark og udlandet.
Specielle dyrkningsmetoder til enårige og flerårige fødevareproduktoner forklares og sammenlignes med anden afgrødedyrkning. Desuden diskuteres specielle forhold omkring rækkeafgrøder og indplacering af fødevareproduktion i sædskifter diskuteres. Kvaliteten af afgrøderne sættes i forhold til planteernæring, vanding, sædskifter og plantebeskyttelse.
Dyrkningssystemerne analyseres med henblik på sikring af salgsvarens indre og ydre kvalitet, leveringsperiode, specielle miljørisici og muligheder for mere miljøvenlig eller økologisk dyrkning.
Høstmetoder, timing, post-harvest-håndtering, pakning og lagring sammenlignes og forklares.
Der arbejdes med mål og metoder for bestemmelse af råvarens indre kvaliteter. Dette inkluderer analyse af smag, tekstur og lign. samt sammensætningen af indholdsstoffer (næringsstoffer, sekundære metabolitter og lign.). Dette relateres til det genetiske materiale, dyrkningsmetoder og lagring.
BSc AU-DJF or similar BSc is essential.
Forskere ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet og gæsteforskere. Kursusansvarlig: Hanne Lindhard Pedersen. DJF, Aarslev. Tlf.: 89 99 32 71, e-mail: Hanne.Lindhard@agrsci.dk .
Forelæsninger, praktiske og teoretiske øvelser og ekskursioner. I løbet af kurset udarbejdes en projektrapport, hvor de studerende med udgangspunkt i en konkret afgrøde eller på tværs af afgrøder udarbejder en strategi for en optimeret produktion eller belyser en dyrkningsfaktor (f.eks. vandforbruget). Der vil foregå laboratorie øvelser ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (Årslev og Foulum) samt virksomhedsbesøg.
Engelsk
Aktuelle videnskabelige artikler indenfor fagområderne.
Derudover skal de studerende selv fremskaffe artikler og andet materiale til udarbejdelse af deres projektrapport.
Deltagelse i eksamen forudsætter 3 godkendte studenteroplæg. Der gives en samlet bedømmelse på baggrund af en individuel projektrapport på maksimalt 10 sider, og en 30-minutters mundtlig prøve med udgangspunkt i projektrapporten og læringsmål. Den skriftlige og mundtlige del af prøven vægtes ligeligt. Projektrapport og prøve evalueres efter 7- trinsskalaen med intern censur.