Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Historisk Emne 2, Kildeintroducerende emne, Hold III: Dansk højmiddelalder ca. 1050-1340 ( forår 2011 - 15 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelor
  • Semester/kvarter: 2. semester
  • Timer per uge: 2x2 timer
  • Deltagerbegrænsning: 30
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Humanistiske Fakultet
  • Udbud ID: 24696

Formål

Ved bedømmelsen af prøvepræstationen vil der blive lagt vægt på, i hvor høj grad den studerende
- viser indgående kendskab til det historiske emneområde, der er undervist i, og kan beskrive og forklare fænomener her indenfor
- er i stand til at diskutere de forskningsmæssige problemer, der er knyttet til emneområdet

Indhold

 

I højmiddelalderen befæstes en lang række institutioner i Danmark, som siden blev centrale i danmarkshistorien: kongemagten, kirken, adel, byer, skriftlig lovgivning og meget mere. Samtidig er det et område, hvor der er sket meget i forskningen i de senere år. I undervisningsforløbet vil vi på baggrund af et par ældre oversigtsfremstillinger undersøge en række nyere bud på forståelsen af højmiddelaldersamfundet og dets udvikling. Derudover vil der blive inddraget primært kildemateriale.

 

 

Faglige forudsætninger

Ethvert af modulerne Historisk emne 1, Historisk emne 2, Historisk emne 3 og Valgfrit emne skal føje et kvalitativt nyt aspekt til studiet. Der må således ikke være både tematisk og kronologisk sammenfald mellem nogle af disse studerede emner.
Historisk emne 1 og Historisk emne 2 skal desuden placeres således, at det ene lægger hovedvægten før, og det andet lægger hovedvægten efter 1789. Det ene emne skal lægge hovedvægten på europæisk historie og/eller verdens historie, det andet skal lægge hovedvægten på dansk og/eller nordisk historie.

Underviser

Anders Bøgh

Undervisnings- og arbejdsform

Undervisningen foregår på hold som en dialog mellem underviseren og de studerende.
Undervisningen skal i særlig grad belyse arbejdet med historisk kildemateriale og vil typisk være koncentreret om specialiserede fremstillinger, hvor henvisninger til kildemateriale indgår, samt om selve det primære kildemateriale. Der indgår i undervisningen en orientering om, hvordan man finder frem til relevant kildemateriale i arkiver eller gennem kildepublikationer.

Dansk

Litteratur

En del relevant materiale findes på http://www.danmarkshistorien.dk/ . Udover dette vil der indgå tekster samlet i et kompendium, udleverede tekster samt følgende bøger:

P. Carelli m.fl. (red.): Ett annat 1100-tal , 2004

Mchael Kræmmer: Kongemordernes slægt , 2007

 

Studieordning og bedømmelse


Grundfaget i historie

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur