Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Basal agromikrobiologi ( forår 2011 - 5 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelorkursus (obligatorisk).
  • Semester/kvarter: 2. semester, 3. kvarter
  • Timer per uge: 2 timer forelæsning, 4 timer teoretiske og praktiske øvelser
  • Deltagerbegrænsning:
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 22056

Formål

Formålet med kurset er at du kan beskrive jordbrugets mikrobiologiske aspekter med udgangspunkt i basal viden om mikroorganismernes opbygning, stofskifte og genetik.

Læringsmål

Ved afslutningen af kurset kan du:

  • Gøre rede for den basale opbygning af virus og af prokaryote og eukaryote celler herunder, arker, bakterier, svampe og alger.
  • Gøre rede for funktionen af mikroorganismernes forskellige cellekomponenter.
  • Gøre rede for elementære mikrobielle stofskifteprocesser herunder respiration, fermentering, og fotosyntese samt for mikrobielle stofskifteprodukter.
  • Gøre rede for basale principper for ovennævnte mikroorganismers reproduktion herunder overførsel af genetisk materiale.
  • Beskrive basale metoder til isolering, dyrkning og identifikation af virus, bakterier og svampe og metoder til dekontaminering.
  • Beskrive basale mekanismer, hvorved mikroorganismer fremkalder sygdom hos dyr og planter.
  • Beskrive udvalgte mikroorganismers betydning i jordbrug og fødevarefremstilling.
  • Gøre rede for, hvordan klima og substratforhold påvirker mikroorganismer.
  • Gøre rede for vigtige mikrobiologiske problemstillinger i landbruget herunder emission af drivhusgasser.

Indhold

På kurset arbejder du med den basale struktur og funktion af virus, bakterier, arker, svampe og alger samt mikroorganismers genetik. Du gennemgår eksempler på nyttige og potentielt sygdomsfremkaldende mikroorganismer hos dyr og planter. Du fokuserer på udvalgte mikroorganismers anvendelse i landbrug og fødevareindustri. I praktiske og teoretiske øvelser arbejder du med basale metoder til isolering, kultivering og identificering af mikroorganismer.

Faglige forudsætninger

Underviser

Kursusansvarlig: Ricarda Engberg, rge@agrsci.dk
Undervisere: Forskere fra det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.

Undervisnings- og arbejdsform

En blanding af tematisk undervisning i form af forelæsninger samt teoretiske og praktiske laboratorieøvelser med mikroskopi. Deltagelse i laboratorieøvelser er obligatorisk.

Dansk, Undervisningsmaterialet er på engelsk.

Litteratur

J. Martinko, and M. T. Madigan, Brock Biology of Microorganisms , 12. udgave

Studieordning og bedømmelse

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, fødevarekvalitet

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, husdyrbiologi og produktion

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, jordbrug og miljø

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, planteproduktion

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med intern censur


Kurset afsluttes med en mundtlig eksamen på 15 min. uden forberedelse, der bedømmes efter 7-trins skalaen med intern censur. Indstilling til eksamen sker under forudsætning af godkendt deltagelse i 5 ud af 7 laboratorieøvelser.