Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Komparativ Anatomi og Fysiologi ( forår 2011 - 15 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelorkursus (linjefag).
  • Semester/kvarter: 2. semester, 3. og 4. kvarter
  • Timer per uge: 9 timer (forelæsninger samt teoretiske øvelser og laboratorieøvelser) per uge i 14 uger. Afhængig af de øvrige kurser, kan undervisningen være fordelt med 6 timer per uge i 3. kvarter og 12 timer per uge i 4. kvarter.
  • Deltagerbegrænsning: 24.
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 22057

Formål

I kurset opnår du kendskab til de vigtigste væv og organers anatomi og fysiologi hos de almindeligste husdyr og mennesket. Vi vil især fokusere på aspekter i forhold til næringsstofoptagelse og -omsætning, vækst og udvikling, mælkeproduktion og æglægning, reproduktion og drægtighed.

Læringsmål

Efter gennemførelse af kurset kan du:

 

  • skitsere de enkelte væv og organers overordnede anatomi og funktion hos de almindeligste produktionsdyr
  • beskrive væsentlige anatomiske og fysiologiske forskelle og ligheder mellem enmavede, drøvtyggere, fjerkræ, rovdyr og mennesker mht. struktur og funktion af deres væv og organer
  • forklare hovedtrækkene i udviklings- og vækstforløb samt reproduktions-, drægtigheds- og laktations-/æglægningscyklus for de almindeligste produktionsdyr (og for mennesket)
  • give en generaliseret beskrivelse af de enkelte organers funktion i forhold til hinanden og i relation til hele organismen, herunder især vækst, mælke- og ægproduktion, reproduktion og bevægelse, og perspektivere denne viden i forhold til husdyrproduktionen
  • udarbejde skriftlige rapporter om emner inden for kursets kerneområder og holde et mundtligt indlæg om et emne inden for pensum

 

 

Indhold

Din arbejdsindsats vil hovedsagligt omfatte emner inden for fordøjelsessystemet og næringsstofmetabolisme, endokrinologi, immunsystemet, stressfysiologi, reproduktions- og drægtighedscyklus, vækst og funktion af muskler, fedtvæv og knogler, nyrefunktion, salt- og vandbalance, æglægning, samt mælkekirtlernes vækst og funktion. De komparative aspekter af udvikling fra embryo til voksen inddrages.

Du vil også blive introduceret til hjerte- og kredsløbsfunktion, respirationssystemet, huden, termoregulering, hjernen, nervefunktion og sanserne.

 

Ud over de almindeligste produktionsdyr (svin, fjerkræ, kvæg, mink), vil du arbejde med øvrige husdyrarter og hobbydyr.

Du vil sammenholde nogle af de anatomiske og fysiologiske karakteristika i dyrene med menneskets, bl.a. med henblik på anvendelse af dyr/organer/væv/celler som model for humane problemstillinger.

 

 

Faglige forudsætninger

Kundskaber svarende til kurserne "Jordbrugs- og fødevareproduktion" og "Agrozoologi" eller et tilsvarende kursus er nyttige.

Underviser

Mogens Vestergaard (kursusansvarlig), Institut for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring. E-mail: mogens.vestergaard@agrsci.dk

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsninger, kollokvier, teoretiske øvelser og laboratorieøvelser, projektarbejde, mundtlig fremlæggelse og udarbejdelse af projektrapporter samt ekskursion til forskningslaboratorier i Foulum.

Dansk.

Litteratur

Lærebog; Anatomy and Physiology of Domestic Animals, af R. Michael Akers & D. Michael Denbow, Blackwell Publishing Ltd., First edition 2008.

Håndbog (valgfri); Ganong's Review of Medical Physiology, af K. E. Barett, S. Barman, S. Boitano & H. L. Brooks, McGraw Hill, Lange, 23rd edition 2010.

Noter og bilag (udleveres gennem kurset).

Studieordning og bedømmelse

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, fødevarekvalitet

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, husdyrbiologi og produktion

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, jordbrug og miljø

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur

Bacheloruddannelsen i jordbrug, fødevarer og miljø, planteproduktion

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur


Der gives en samlet bedømmelse af to projektrapporter og en 30 minutters mundtlig eksamen uden forberedelse med udgangspunkt i projektrapporter og læringsmål. Kurset evalueres efter 7-trins skalaen med ekstern censur.
Deltagelse i eksamen forudsætter godkendelse af en mundtlig fremstilling og et antal skriftlige opgaver.