[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Onsdag kl. 13-16 i bygning 1325, lokale 420
kursusstart den 2. februar 2011
Kendskab til socialretten bliver i stigende omfang af betydning for jurister. Der er sket betydelige strukturelle ændringer på området - såvel lovgivningsmæssigt som i den administrative struktur - hvilket har øget behovet for juridisk ekspertise. Sociallovgivningen har stor samfundsmæssig betydning, og en betydelig andel af såvel de statslige som de regionale og kommunale ressourcer tilføres dette område. Hertil kommer, at socialretten i høj grad indgår i samspil med andre reguleringsområder, herunder familieretten og arbejdsretten.
Socialretten er karakteriseret ved en meget kompleks regulering og hyppige ændringer i regelgrundlaget. Formålet med kurset er på den baggrund at give deltagerne en grundlæggende indføring i socialretten, med fokus på socialretlige grundbegreber og principper. Desuden skal samspillet mellem den sociale lovgivning og den almindelige forvaltningsret belyses med henblik på at klargøre de retlige rammer for administrativ praksis på det sociale område.
Læringsmål
Efter at have deltaget i kursusforløbet forventes den studerende at kunne:
Efter en indledende præsentation og afgrænsning behandles følgende emner:
Socialrettens historie, den sociale sektors organisering, kontanthjælp, sygedagpenge, revalidering og fleksjob, sociale pensioner, børn og unge, serviceforanstaltninger for ældre og handicappede, beskæftigelses- og arbejdsmarkedslovgivningen, sagsbehandlingsregler herunder administrativ rekurs, EU-retlige problemstillinger og internationale konventioner af betydning for det sociale område.
Ingen
Bettina Lemann Kristiansen, Eva Naur Jensen og Jens Vedsted-Hansen
Holdundervisning. Undervisningen vil veksle mellem lærerpræsentationer, spørgsmål og diskussion i tilknytning hertil, samt oplæg fra de studerende, der mundtligt præsenterer emner og problemstillinger som baggrund for diskussioner på holdet.
Dansk
Der vil blive anvendt en grundbog og en materialesamling i faget. Dette suppleres med socialretlige love og administrative bestemmelser samt konkrete afgørelser.
Mundtlig eksamen, evt. på grundlag af en synopsis