Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

6080 Virksomhedsoverdragelse ( forår 2011 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Kandidat
  • Semester/kvarter: Hvert semester (med vekslende undervisere)
  • Timer per uge: 4
  • Deltagerbegrænsning: 30
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 25254

Tid og sted

Mandag kl. 8-12 i bygning 1325, lokale 020
kursusstart den 21. februar 2011

Formål

Formålet med kursusfaget Virksomhedsoverdragelse er at gennemgå størsteparten af de juridiske problemstillinger, der opstår i forbindelse med køb og salg af en erhvervsvirksomhed. På den baggrund er det målet, at de studerende efter at have deltaget i kurset skal kunne:

  • Redegøre for de problemstillinger, der opstår såvel i den situation, hvor virksomhedsoverdragelsen berigtiges ved overdragelse af aktiekapitalen i et selskab som den situation, hvor virksomhedsoverdragelsen berigtiges ved overdragelse af konkrete aktiver, herunder redegøre for såvel traditionelle obligationsretlige og tingsretlige problemstillinger som skatter og afgifter, værdiansættelse, finansiering mv.
  • Redegøre for centrale elementer i en aftale om virksomhedsoverdragelse.
  • Vise overblik over de regler og retlige sammenhænge, der regulerer virksomhedens posi-tioner og dispositioner i en overdragelsessituation.
  • Beskrive og vurdere samspillet mellem de forskellige retsområder i løbet af en virksomhedsoverdragelse.
  • Analysere, vurdere og diskutere løsningsmuligheder vedrørende de anførte problemstillinger.
  • Fremlægge ovenstående i et klart, præcist og juridisk korrekt sprog.

Indhold

Kursusfaget indeholder bl.a. følgende emner:

Udveksling af oplysninger under forhandlingsfasen (tavshedspligt, hemmeligholdelseserklæringer),gennemgang af relevant lovgivning for de enkelte aktivtyper (fast ejendom, driftsmidler, immaterielle aktiver, varelager mv.), købesummens fastsættelse (værdiansættelse), garantier, herunder sælgers erklæringer og oplysninger, ansvarsfraskrivelsesklausuler, herunder købers undersøgelsespligt, misligholdelsesklausuler og beføjelser, skattemæssige problemstillinger, herunder den skattemæssige behandling af de enkelte aktivtyper og aktier, moms mv., lønmodtagers retsstilling ved virksomhedsoverdragelse, konkurrenceklausuler og overdragelsesvarianter, herunder fusion og spaltning.Kursusfaget indeholder såvel traditionelle obligationsretlige og tingsretlige problemstillinger som skatter og afgifter, værdiansættelse, finansiering mv.

Faglige forudsætninger

Skatteret I. Det anbefales iøvrigt, at man har fulgt undervisningen i Skatteret 2, men det er ikke noget krav.
Det er desuden en forudsætning, at man har kendskab til den del af selskabsretten, som er pensum på bacheloruddannelsen.
Kursusfaget henvender sig primært til studerende med interesse for erhvervslivets forhold, og som agter at videreuddanne sig som advokater inden for erhvervsprægede områder.

Underviser

Ekstern lektor Jørgen Lillelund Olsen

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsning med opfordring til at deltage i diskussionen. Det anbefales, at de studerende er vel forberedt på grund af fagets kompleksitet.

Dansk

Litteratur

Ca. 1000 sider.

Christian Lundgren og Johannes Egholm Hansen: "Køb og salg af virksomheder", Nyt Juridisk Forlag, 4. udga-ve 2009, hele bogen, dog ikke afs. 1, 2, 3, 6, 7, 16 (side 519-528 er dog pensum), 18, 20 og 21.

Palle Bo Madsen: "Markedsret Del 2", Jurist- og Øko-nomforbundets Forlag, 5. udgave, 2007, kap. 4, Palle Bo Madsen: "Markedsret Del 3", Jurist- og Økonom-forbundets Forlag, 5. udgave, 2008, kap. 5 (hovedtræk), dog ikke siderne 1-54; 155-159; 300-330.

Lars Svenning Andersen: "Funktionærret", 3. udgave, 2004, side 441-468 og side 669-671.

Paul Krüger Andersen: "Aktie- og anpartsselskabsret", 11. udgave, DJØF, 2010, kapitel 16 - Fusionskapitlet.

Udleveret materiale: Emneoversigter udleveres løben-de. Emneoversigter 1-11 med bilag.

Jan Schans Christensen: "Grænseoverskridende virk-somhedsoverdragelser", GAD, 1998, side 17-26.

Studieordning og bedømmelse


Kandidatuddannelsen i jura

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur


Mundtlig eksamen. Kan foregå på engelsk.