Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Folkeret og EU-ret ( forår 2011 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: Bachelor
  • Semester/kvarter: 4. semester
  • Timer per uge: 4 forelæsningstimer
  • Deltagerbegrænsning: ingen
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Udbud ID: 28973

Formål

Målet for undervisningen i de to fag Folkeret og EU-ret er, at de studerende - efter at have deltaget i forelæsningerne - kan:

  • angive folkerettens og EU-rettens grundbegreber
  • redegøre for indholdet af de almindelige regler i folkeretten og i EU-retten
  • forklare betydningen af praksis (folkeretten: staternes praksis og retspraksis; EU-retten: retspraksis)
  • diskutere forskellige løsninger på almindelige folkeretlige og EU-retlige problemstillinger og - med inddragelse af relevante teoretiske opfattelser - begrunde en konklusion
  • subsumere faktiske problemstillinger retligt ved anvendelse af folkeretlige og EU-retlige regler
  • dokumentere opfyldelse af læringsmålene ved fremstilling af de folkeretlige og de EU-retlige emner i et klart og præcist juridisk sprog.

Tid og sted

Forelæsning i Folkeret  og EU-ret
ca. 42 timer ved Martin Mennecke og Sune Troels Poulsen.
Tirsdag    kl. 10-12 den 8/2, 15/2, 22/2, 1/3, 8/3, 15/3, 22/3, 29/3, 5/4, 19/4 og den 26/4 i Aud. 1, sø-auditorierne bygning 1250 lokale 304.
Torsdag kl. 10-12,  den 3/2, 10/2, 17/2, 3/3, 10/3, 24/3, 31/3, og den 7/4 i Aud. 1, sø-auditorierne bygning 1250 lokale 304.
Torsdag kl 10-14 den 17/3.
Fredag kl 8-10 den 25/2.

OBS:
Studerende, der ønsker at blive tilmeldt undervisning og automatisk tilmeldt til sommereksamen, kan tilmelde sig forelæsningerne i perioden 10. januar til og med 21. januar 2010 fra selvbetjeningssiden. Studerende der selv ønsker at tilmelde sig eksamen, skal tilmelde síg i perioden 1.-15. marts 2010.

Indhold

Faget Folkeret indtager en særstilling i forhold til de øvrige juridiske fagområder. Folkeretten gælder for staterne på det internationale plan og dermed også for den danske stat, men er ikke umiddelbart en del af det danske retssystem. I folkeretten behandles de forskellige kategorier af folkeretlige regler, derunder navnlig reglerne om, hvorledes traktater indgås og retsvirkningerne heraf. Endvidere omtales de retlige problemer, som knytter sig til forholdet mellem folkeret og national ret, ligesom den internationale beskyttelse af grundlæggende rettigheder beskrives. Endelig behandles den indbyrdes afgrænsning af staternes kompetence.

EU-retten er et retssystem, som adskiller sig fra den tradionelle folkeret ved, at en del af de EU-retlige regler gælder umiddelbart i medlemsstaterne. EU-retten henvender sig således ikke blot til medlemsstaterne, men skaber også i et vist omfang direkte pligter og rettigheder for medlemsstaternes borgere.

Den obligatoriske del af EU-retten omfatter dette særegne retssystems grundtræk. EU-institutionernes opbygning og funktioner gennemgås. De forskellige kategorier af EU-retlige regler omtales, og det angives, hvilke EU-retlige regler der er umiddelbart anvendelige. Endvidere behandles forholdet mellem EU-ret og national ret, og kompetencefordelingen mellem EU-domstolen og de danske domstole omtales. Endelig gennemgås dele af den materielle EU-ret, herunder reglerne om det indre marked.

Faglige forudsætninger

Ingen

Underviser

Martin Mennecke og Sune Troels Poulsen.

Undervisnings- og arbejdsform

Forelæsninger

Dansk

Litteratur

Udvalgte dele af følgende bøger: 

Peter Germer, Indledning til folkeretten, 4. udg., 2010 (Jurist- og Økonomforbundets Forlag)
Overspringelse: kapitel 6, afsnit IV (side 94-112)

Bugge Thorbjørn Daniel, Thomas Elholm, Peter Starup og Michael Steinicke, Grundlæggende EU-Ret, 2. udg., 2011. (Jurist- og Økonomforbundets Forlag)
Overspringelse: s 353-447, 581-598 og 685-751
Hovedtræk: s 33-84 og 537-546.

Studieordning og bedømmelse


Bacheloruddannelsen i jura

  • Mundtlig, bedømt efter 7-skala med ekstern censur


mundtlig eksamen