Vær opmærksom på at dette website indeholder et arkiv med historiske data. Det aktuelle kursuskatalog findes på kursuskatalog.au.dk

AU kursuskatalog arkiv

[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]

Litteraturhistorisk felt BA, LITT ( forår 2011 - 10 ECTS )

Rammer for udbud

  • Uddannelsessprog: dansk
  • Niveau: BA - 4. sem.
  • Semester/kvarter: Forår 2011
  • Timer per uge: 3
  • Deltagerbegrænsning: 60
  • Undervisningssted: Århus
  • Hovedområde: Det Humanistiske Fakultet
  • Udbud ID: 25072

Formål

Ved bedømmelsen lægges vægt på den studerendes

  • Forståelse af et eller flere udvalgte værkers æstetik set i relation til den kulturelle kontekst, eksempelvis en verdenslitterær, institutionel, mediehistorisk eller tværæstetisk kontekst. 
  • Indsigt i litteraturhistoriske og litteraturhistoriografiske processer, der har betydning for forståelsen af værket. 
  • Perspektivering af værkanalysens indsigter i forhold til den inddragne teori.

Indhold

I Litteraturhistorisk felt behandles centrale litteraturhistoriske felter fra verdenslitteraturen, valgt fra forskellige perioder i litteraturhistorien fra antikken til i dag. Der lægges vægt på at behandle litteraturhistoriografiske problemstillinger og behandle litteraturen i dens kontekst, herunder at se de litteraturhistoriske processer i relation til kulturelt definerede problemområder. De litteraturhistoriografiske problemstillinger diskuteres med inddragelse af perspektiver fra følgende tre delområder: 1. Verdenslitteratur. Litteraturen anskues i et globalt perspektiv. Der læses blandt andet ikke-vestlig litteratur og problematikker som kanonisering, oversættelsesteori, kulturmøder, globale markedsmekanismer mv. belyses 2. Litterære kulturer. Området behandler samspillet mellem værkets indre strukturer og litteratur- og kulturhistorien, herunder relationen til den litterære institutions historie og mediehistorien, og 3. Tværæstetik. Området behandler litterære værker i forskellige medier og i relation til andre kunstarter, herunder tværæstetiske, multimediale og stilhistoriske synsvinkler.

Faglige forudsætninger

Ingen

Underviser

Jakob Ladegaard

Undervisnings- og arbejdsform

Undervisningsformen er holdundervisning med forelæsninger og oplæg fra de studerende

Tidspunkt

Onsdag 14-17

Dansk

Litteratur

Teksteksempler: Franz Kafka: Der Schloss , Umberto Eco: Rosens navn , Fjodor Dostojevskij: Forbrydelse og straf , Cervantes: Don Quijote , Theory by for instance Georg Lukács: Romanes teori , Michel Foucault: The Order of Things

Lokale

Lok. 124, bygn. 1584

Titel

- samlæses med Litteraturhistorisk felt SUP

Studieordning og bedømmelse


Grundfaget i litteraturhistorie

  • Bunden hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med intern censur
  • Fri.hj.opg.ind., bedømt efter 7-skala med intern censur


Prøveform: Prøven kan aflægges på én af to måder:
a) Undervisningsdeltagelse og en fri skriftlig opgave, omfang 14-16 sider pr. studerende
b) Bunden skriftlig opgave på baggrund af godkendt pensum, omfang 19-21 sider, varighed 10 dage

Nærmere bestemmelser:
a) Under forudsætning af aktiv, regelmæssig og tilfredsstillende deltagelse i undervisningen aflægges prøven som en fri, skriftlig hjemmeopgave i et emne med tilknytning til undervisningen, omfang 14-16 sider. Emnet kan efter eget valg knyttes til et eller to delområder. Opgaven kan udarbejdes individuelt eller af en gruppe med max. 5 deltagere, således at hele opgaven, undtagen problemformulering og konklusion, kan gøres til genstand for individuel bedømmelse.
b) Alternativt aflægges prøven som en bunden, skriftlig hjemmeopgave. Der opgives litterære hovedværker, samt litteraturhistoriske fremstillinger af et nærmere angivet omfang inden for et eller flere af de tre delområder i det litteraturhistoriske felt. Opgivelserne godkendes af faglæreren.