[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Det overordnede formål med det kliniske ophold er at give de lægestuderende et basalt og bredt indblik i klinisk arbejde og skabe grobund for, at de tidligt har mulighed for at integrere basalbiologisk og klinisk viden. Det kliniske ophold har også som formål at give de lægestuderende et konkret indblik i sygehusenes forskellige arbejdsopgaver, herunder hvorledes lægegerningen udøves. De studerende skal have mulighed for at reflektere over egen professionel rolle. Opholdet skal give de studerende viden om sygdomme på et introducerende niveau. Vægten skal lægges på diagnostik med særligt fokus på anamnese og objektiv undersøgelse.
Mål:
De studerende skal kunne:
Fire ugers klinikophold på en kirurgisk og/eller en medicinsk afdeling på centralsygehuse. Klinikopholdene placeres på følgende sygehuse: Fredericia Sygehus, Regionshospital Herning, Sygehus Himmerland - Hobro, Regionshospital Holstebro, Regionshospital Horsens, Regionshospital Viborg og Sygehus Vendsyssel Hjørring og Frederikshavn.
Bestået 1. årsprøve samt forudgående Kursus i Fysiologi og Præklinisk Kursus eller tilsvarende.
Henning Mølgaard, Klinisk lektor, Klinisk Institut, h.molgaard@dadlnet.dk
· Modtagelse af de studerende: Første kursusdag modtages de studerende med en orientering om, hvorledes kurset er tilrettelagt på den pågældende afdeling. Samtidig udleveres en skriftlig vejledning indeholdende væsentlige punkter vedrørende afdelingens daglige arbejdsprogram (fx tid og sted for stuegang og afdelingskonferencer), tidspunkter for den formaliserede undervisning, oplysninger om de studerendes deltagelse i vagt, kantineforhold, vagtværelser o.l. Herefter vises de studerende rundt på afdelingen og der gives en rimelig orientering om sygehusets geografi.
· Deltagelse i afdelingens daglige arbejde
· Deltagelse i vagt
· Ad hoc bedside undervisning ved afdelingens forskellige personalegrupper
· Formaliseret holdundervisning i smågrupper ved afdelingens kliniske lektor:
o Klinisk vejledning 1 time to gange om ugen, hvor den kliniske lektor og de studerende kan diskutere for eksempel afdelingens arbejdsgange, adfærd, samarbejde, journaloptagelse og praktiske arbejdsrutiner. De studerende kan reflektere over erfaringer og observationer og få feedback fra en erfaren læge.
o Klinikker med patientdeltagelse 2 timer om ugen
· Selvstudium som forberedelse til deltagelse i den formaliserede undervisning samt operationer, patientsamtaler m.v.
Subjektivt & objektivt: anamnese, undersøgelse og journal, Søren Brostrøm og Niels Saxtrup,
Munksgaard 2006.
Basisbog i medicin og kirurgi, Torben V Schroeder (red), Munksgaard Nyeste udgave.
Kursusgodkendelse ved afdelingens kliniske lektorer efter de 4 ugers klinikophold. Tilfredsstillende fremmøde er betingelse for godkendelse. Grundlaget for bedømmelsen er de studerendes aktive deltagelse i undervisningen og deres indsats i forhold til at nå kursets mål. Bestået / ikke-bestået. Ingen censur.