[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
At de studerende opnår basal sygdomsforståelse inden for intern medicin (herunder især sygdomme som diabetes, overvægt og hjertekarsygdomme) med fokus på interaktionen mellem symptomatologi og molekylærbiologiske principper i sygdomspatogenese, patofysiologi, diagnostik og behandling af disse hyppige og samfundsmæssigt belastende lidelser.
Intern medicin er et omfattende speciale, der dække undersøgelse, behandling og kontrol af patienter med arvelige og erhvervede medicinske sygdomme i de indre organer. Specialet intern medicin varetager forskellige områder af den interne medicin og er grundspeciale for de medicinske grenspecialer: endokrinologi ( hormonsygdomme ), kardiologi ( hjertesygdomme ), gastroenterologi ( mavetarmsygdomme ), hepatologi ( leversygdomme ), geriatri ( sygdomme hos den ældre ), hæmatologi ( blodsygdomme ), infektionsmedicin, lungesygdomme og nefrologi ( nyresygdomme ). For at afgrænse området vil der især blive fokuseret på store sygdomsområder som diabetes, overvægt (indenfor området endokrinologi ) og hjertekarsygdomme ( kardiologi ).
For hver af disse tre udvalgte sygdomsgrupper afvikles følgende teoretiske forelæsningstimer: Diabetes (6), overvægt (4) og hjertekarsygdomme (4) dvs. i alt 14 forelæsninger. Der afholdes 2 teoretiske forelæsningstimer umiddelbart efter hinanden. Forelæsningerne indeholder: epidemiologi, ætiologi/patogenese med fokus på molekylærbiologiske faktorer, symptomatologi, diagnostik (billeddiagnostik, histo-cytologi) og problemorienteret anvendelse af molekylærbiologiske principper, samt molekylærbiologisk forskning på det pågældende område. Desuden er hver af de tre sygdomsgrupper tildelt følgende symposium-time: diabetes (3), overvægt (2) og hjertekarsygdomme (2) (i alt 7 timer), som afvikles umiddelbart efter de 2 teoretiske forelæsningstimer. Symposierne tager udgangspunkt i en sygehistorie (case) især med detaljeret gennemgang af de diagnostiske metoder og tolkning af disses resultater. Forelæsningerne og symposierne er for hele årgangen.
Til hver af de 2 teoretiske forelæsningstimer og symposium-timer er der koblet en holdtime (max. 56 timer). I holdundervisningen er studenten aktiv med litteratursøgning, design af den optimale testsituation til diagnostik af en given sygdom, beregning af udgifter til undersøgelsen samt kritisk tolkning af resultater (fejlkilder m.m.).
Endelig tilbydes de studerende ophold i medicinsk forskningslaboratorium.
Bachelorgrad i molekylær medicin.
Professor, overlæge, dr. med. Allan Flyvbjerg, Medicinsk Endokrinologisk Afdeling (MEA), AUH
Overlæge, lektor, dr. med Sten Lund, MEA, AUH
Overlæge, lektor, dr. med Jan Frystyk, MEA, AUH
Professor, overlæge Bjørn Richelsen, MEA, AUH
Overlæge, lektor, dr. med. Steen B. Pedersen, MEA, AUH
Professor, overlæge, dr. med. Hans Erik Bøtker, Kardiologisk Afdeling, Skejby Sygehus
Afdelingslæge, ph.d. Troels Krarup Hansen, MEA, AUH
Professor, overlæge, dr. med. Torben Hansen, Hagedorn Research Institute, Gentofte
Forelæsninger, symposier, eksaminatorier og laboratorieophold.
"Diabetes" Hilsted J et al. 2007
"CURRENT Diagnosis & Treatment in Cardiology", Third Edition, Third Edition Clinical
Medicine: Cardiology by Michael H. Crawford Date March 16, 2009 Format Paperback, 556 pages
Suppleret med relevante internationale publikationer
Pensum :
"Diabetes" Hilsted J et al. 2007
"CURRENT Diagnosis & Treatment in Cardiology", Third Edition, Third Edition Clinical
Medicine: Cardiology by Michael H. Crawford Date March 16, 2009 Format Paperback, 556 pages
Skriftlig hjemmeopgave.
Stillede spørgsmål (Får udleveret en artikel og et opgavesæt)
Grundlag for bedømmelse: Indlevering.
Ingen indstillingsbetingelser.
Gradueret bedømmelse med intern censur.
Hjælpemidler: Alle.
Varighed: 24 timer.
Omfang af hjemmeopgave: 7 nummerede A4-sider inkl. forside, Times New Roman, font 12, linieafstand 1.5, margen 2 cm, ligeudslutning inkl. tabeller, figurer og referencer.
Alle sider skal være forsynet med årskortnummer og dato.