[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Kurset tager udgangspunkt i de ellærekundskaber, den studerende har tilegnet sig i gymnasiet. Nye centrale emner introduceres, og den studerende bringes i stand til at behandle stoffet på et væsentligt mere avanceret teknisk niveau samtidig med, at en dybere forståelse sikres. Specielt opnås der forståelse af, at samtlige fænomener af elektrisk og magnetisk natur kan beskrives gennem et simpelt sæt af få ligninger.
Kurset "Elektromagnetisme" er det tredje af et indledende forløb på seks. Forløbet giver en sammenhængende præsentation af fysikken i sin helhed. Målsætningen for det samlede forløb er, at den studerende skal få et overblik over fysikkens mangfoldighed, få et klart indblik i sammenhængen mellem fysikkens enkelte discipliner samt blive i stand til at behandle karakteristiske problemstillinger inden for de enkelte discipliner.
Laboratorierapporter samt 5 afleveringsopgaver skal afleveres inden for de med instruktoren aftalte tidsfrister og skal være godkendt inden indstilling til eksamen.
Kurset består af en teoretisk og en eksperimentel del.
Den teoretiske del giver en indføring i ellærens grundbegreber: elektrisk ladning, kræfter og felter, Gauss' lov, elektrisk potential, strøm, modstand, elektromotorisk kraft, kredsløb, magnetfelter, induktion og vekselstrøm, og kulminerer med præsentation af Maxwells ligninger.
Den eksperimentelle del er snævert forbundet med den teoretiske del.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne :
Gymnasialt A-niveau i fysik og matematik eller modulerne Indledende Mekanik og Mekanik & Termodynamik
Forelæser Liv Hornekær
Teoretisk del: 3 timers forelæsninger og 4 timers teoretiske øvelser per uge i uger uden eksperimentelle øvelser, og 3 timers forelæsninger og 2 timers teoretiske øvelser i uger med eksperimentelle øvelser.
Eksperimentel del: 3 timers øvelser hver anden uge (i gennemsnit).
Dansk
H. D. Young and R. A. Freedman, 'University Physics' (12. udgave), kapitlerne 21-31.
Tirsdag 12-14 + fredag 8-10
Blokpar H: http://science.au.dk/uddannelse/undervisning/blokpar/
Eksamen: 3. kvarter
Placering: Tirsdag den 29. marts 2011, uge 13
Reeksamen: August
Institut for Fysik og Astronomi
Bacheloruddannelsen i Fysik, Kemi og teknologi, Geologi og Nanoteknologi
Via selvbetjeningen på https://mit.au.dk/da/index.cfm
4-timers skriftlig eksamen med alle sædvanlige hjælpemidler, bedømmes efter 7-trinsskala karakter og ekstern censur. Laboratorierapporter samt 5 afleveringsopgaver skal godkendes forinden indstilling til eksamen.