[Forside] [Hovedområder] [Perioder] [Udannelser] [Alle kurser på en side]
Formål: Den studerende skal ud fra et biologisk synspunkt tilegne sig kendskab til tændernes udseende, form, opbygning og funktion i klinisk relevant omfang. Dette gælder såvel primære som permanente tænder.
Mål: Den studerende skal kunne definere de tandmorfologiske begreber og anvende den tandmorfologiske terminologi og gøre rede for tandkronens, rodkomplekset, pulpakammerets og rodkanalsystemets makromorfologiske opbygning i de forskellige tandtyper, og herudfra differentiere mellem tandtyperne.
Kendskabet til kronens og rodens makromorfologi, samt pulpakammer og rodkanalsystem bør udmønte sig i forståelse for korrekt udformede tandfyldninger, med henblik på kontaktpunkter, randcristakomplekser, tyggetryk og funktionskontakter. Den studerende skal således være i stand til på basis af tegnings-og modelleringsøvelser at kunne gengive tændernes makromorfologi. Desuden skal den studerende kunne angive relevante overvejelser angående endodontisk behandling, såsom korrekt oplukning og lokalisering af rodkanaler, samt mulige komplicerende forhold ved behandling af flerrodede tænder.
Den studerende skal kunne gøre rede for tandudviklingen, herunder for tandskår, mineralisering, frembrud, færdigdannelse samt eventuel resorption og dennes varighed.
Den studerende skal have kendskab til okklusion og artikulation, beskrive de hyppigst forekommende antals-, størrelses- og formvariationer og kunne identificere de enkelte tænder og tandstrukturer, identificere tandmorfologiske variationer og aldersbestemme enkelte tænder og tandsæt.
Tandsystemets generelle terminologi, tandens makromorfologiske opbygning, de enkelte tænders morfologi tandsystemets kronologi, klinisk tandmorfologi og tandmorfologiske variationer
Undervisningsdeltagelse på 1. semester
Marianne Thordrup, Afd. klinisk Oral Fysiologi, Odontologisk Institut, mthordrup@odont.au.dk
Forelæsninger med tilhørende forberedelse. I det obligatoriske laboratoriekursus vil den teoretiske indlæring suppleres af praktisk tanddiagnostik, tegneøvelser og modelleringsøvelser.
Forfatter:
Rickne C. Scheid, Gabriele Weiss
Titel:
Woelfel's Dental Anatomy
Udgivelsesår
2011 Udgave: 8
Forlag: LWW Wolters Kluwer/Lippingcott Williams & Wilkins
Bestilles over internet: Amazon
Opstilling: WU 101
Computerprogram
Forfatter:
Brown and Herbranson
Titel:
3D Interactive Tooth Atlas
Udgivelsesår:
2009 Udgave: Version 6.01
Forlag:eHuman A Brown and Herbranson Imaging Company
Installeret i EDB rum til afbenyttelse
Der skal opnåes kursusattest for udførte laboratorieøvelser.
Der eksamineres desuden ved en spotprøve. Den skriftelige prøve
og spotprøven bedømmes under ét, således at begge prøver skal
være bestået for at bestå faget. En prøve er bestået, når den
studerende opnår mindst karakteren 02.
Desuden skal der opnåes kursusattest for godkendt praktiske
øvelser.